Plusz

Mézeshetek a májusi Fidelióval

2024.04.23. 13:10
Ajánlom
Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. májusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!

A kulturális élethez kapcsolódó hírek és interjúk mellett részletes bontásokban szerepeltetjük a májusi programkínálatot, külön tematika szerint csoportosítva a színházi, zenei és képzőművészeti eseményeket, ezen kívül film- és könyvtippekkel is jelentkezünk.

Interjúink

Idén nem is kerülhetett volna jobb helyre a Psota Irén-díj, mint Kiss Marihoz, akinek pusztán a közelében lenni is élmény. (Bár a Jászai-díjas színművész minden bizonnyal szabadkozna e sorokat olvasván, és inkább mások kiválóságára terelné a szót.) Az elismerés apropójából Psota Irénről és hozzá fűződő barátságáról beszélgettünk vele. (Olvassa el online!)

Július 17-én ismét a VeszprémFest visszatérő vendége, José Cura ad koncertet a neves fesztiválon. A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel az argentin dalokról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk. (Olvassa el online!)

Vörös Anna tavaly decemberben nyerte el a Fidelio „Ügy” elnevezésű elismerését Vadoma című novellafüzérével, amelyet a menekültekkel végzett másfél éves önkéntes munkája során szerzett élményei ihlettek. A pszichológus-írót egyebek közt arról kérdeztük, hogyan talált rá hivatására. (Olvassa el online!)

Fáy Miklós újabb kulturális élményeket népszerűsít a lapban: a kritikus ajánlatai közt ezúttal koncert, kiállítás és zenei album is szerepel. A legújabb beleolvasóban Daniel Kehlmann Mozgókép című regényéből olvasható részlet, Fodor Zsuzsa fordításában.

Néha látogatók jönnek, de sohasem hozzám. Néha meghal valaki, azt elviszik. De aki még életben van, azért általában nem jön fekete autó sofőrrel.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni. Aktuális választása Krasznahorkai László Zsömle odavan című, új regényére esett, amely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg év elején. Gondolataira a kötet szerkesztője, Szegő János reagál.

Főhősünk a nyitó mondat szerint elhatározza, hogy többé nem tesz a tűzre. A rutinos olvasó innen gyaníthatja, hogy ez a regény végsősoron haláltörténet lesz.

Az aktuális szám ide kattintva tölthető le.

 

A 2024. májusi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra Könyv bolthálózatában.

A magazin borítóján a Mézesvölgyi Nyár kreatívja látható, a hátsó borítón a Magyar Zene Háza Dívák & Ikonok című kiállításának plakátja kapott helyet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült.