Plusz

Miért Sopronban tartják a Régi Zenei Napokat?

2011.06.24. 20:33
Ajánlom
Miért mennek évről évre Sopronba koncertezni és tanítani a szakma legjelesebb képviselője itthonról, de még külföldről is?

Jövő héten kezdődik a VOLT-Fesztivál Sopronban, a főtér és az óvárost környékét azonban már most elárasztották magyar és külföldi fiatalok. De van valami szokatlan ezekben a diákokban: hálózsákok és utazótáskák helyett a legkülönfélébb hangszereket viszik a hátukon és sétaközben sem a legújabb MR2-slágereket dúdolják. Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja előtt egy héttel Sopron régi zenei lázban ég, immáron 27. alkalommal. S hogy miért rendezik már sokadik alkalommal Régi Zenei Napokat a hűség városában? Miért jönnek el évről évre koncertezni és tanítani a szakma legjelesebb képviselője itthonról, de még külföldről is?

Soproni tartózkodásomat mi mással is kezdhettem volna, mint egy hosszú sétával az Óvárosban. Gótikus ablakok, szűk sikátorok, macskaköves utak, félévezredek társadalomtörténetét magukban őrző lakóházak és utcanevek felfedezése során egy olyan időutazásban volt részem, ahol még legeldugottabb zugok parasztbarokk házbejáratait díszítő angyalszobrok is a legnagyobb odafigyeléssel és szakértelemmel készültek.

Ez az észrevétel érvényesnek mondható a Régi Zenei Napok teljes koncepciójára, az ismert remekművek mellett ugyanis azokra a komolyzenei gyöngyszemekre is felhívja a figyelmet, melyek kimaradt a kanonizáció szűkös merítéséből. Sétám vége felé járva áriákra és hegedűfutamok egymásba mosódására lettem figyelmes, elértem a kurzusnak otthont adó Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központot. Szerencsémre épp érkezésemkor fejeződtek be a délelőtti mesterkurzusok, így lehetőségem nyílt alaposabban szemügyre venni a tábor aktív résztvevőinek közel hatvanfős táborát, és Németh Zsomborral is összetalálkoztam, akitől a tudósítás stafétabotját rögtön át is vettem, hogy legalább az utolsó napokban lehetősége legyen az elmélyült gyakorlásra.

A délután folyamán Kolonits Klára énekkurzusába tekinthettem be. A tavaly Liszt-Ferenc díjjal kitüntetett énekművész az Angliában élő kanadai világsztár Nancy Argenta helyére ugrott be "kisegíteni". Lelkesedését és elhivatottságát hűen bizonyítja, hogy az intenzív tanítás mellett a pénteki önálló dalestet is elvállalta. A beéneklés előtt sikerült elkapnom egy fiatal énekes hallgatót, aki elárulta, cseppet sem csalódott, hogy a kurzust nem az eredetileg meghirdetett Argenta tartja. Kolonits Klára ugyanis a hangminőségből soha nem engedő precizitással és végtelen türelemmel fordul a növendékeihez és szintjüknek megfelelően hozza ki belőlük az aznapi maximumot.

A mesterkurzusokra egyébként a legkülönbözőbb életkorúak a legkülönfélébb helyekről érkeztek. Volt és jelenlegi zeneakadémisták mellett ugyanúgy találhatunk konzisokat mint bölcsészhallgatókat. Külföldről legnagyobb arányban azok az orosz lányok érkezetek, akik immáron több éve visszatérő vendégei a Széll Rita, reneszánsz és barokk táncspecialista irányításával működő egyedülálló, historikus táncműhelynek, de Japánból, Kínából és még Kanadából is érkeztek szép számmal.

Az ötödik nap estéjén az idén 30. születésnapját ünneplő Savaria Barokk Zenekar Mozart-estjét következett soron. Hazánk legrégebbi barokk zenekara mögött kiemelkedő zenei múlt áll: több mint hatvan kiadott lemez és külföldi koncertek tömkelege után nem hiába emlegetik Európa egyik legjobb zenekaraként. Kalló Zsolt együttese a hangverseny első felében a 239-es jegyzékszámú D-dúr szerenádot és a B-dúr hegedűversenyt adta elő, a második félében pedig Mozart egyik legszemélyesebb hangú szimfonikus vallomását, a g-moll szimfóniát játszotta. A zenekartól megszokott tiszta artikuláció és a dinamikai árnyalatok kidolgozottsága az egész koncertet végigkísérte, addig a régi zenei szemléletmód érdekes szembenállásával jellemezhető az előadás két része: míg az első részben a két együttesre írt D-dúr divertimento barokk concertálása és a B-dúr hegedűverseny vidámságtól kicsattanó tizenhatodfutamai jól illeszkedtek a historikus előadásmódhoz, addig a második részben a g-moll tragikumának esszenciáját keresve inkább a romantikus hév dominált. A hangversenyt természetesen hosszú percekig tartó vastaps követte. A koncert után utamat szállásom irányába vettem, és napom egy óvárosi kitérővel zártam. A sétám során meglepetésemre egy 1773-ban épült műemlékre bukkantam, éppen ebben az esztendőben született a ma esti koncerten elhangzott Mozart-hegedűverseny is. Ebből is látszik, Sopronnál keresve sem lehetne alkalmasabb helyszínt találni a Régi Zenei Napoknak.

A Régi Zenei Napok, Sopron 2011 előző napjairól készült tudósításaink:

A kotta előadása

Örökzöldek leporolva

Próbák napja

Sopron, bécsi klasszika, Szekendy Tamás

Overture Nr. 27

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.
Plusz

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Dés László-koncert és Molnár Ferenc sikerdarab

Jazz és a Bor Fesztivál, Petri György-est, Jónás Vera Duó, Szőke András, Dés László Nagy utazás koncertje és Molnár Ferenc sikerdarabja, A testőr. A Kultkikötő soron következő, negyedik hétvégéjén is gondoskodik a kulturális programokra szomjazó nyaralók és a Balaton-környékén élők szórakoztatásáról.