Plusz

Miért terjedt el Marina Abramovićról, hogy sátánista?

2020.04.21. 09:25
Ajánlom
A művész már cáfolta, hogy szektához tartozna, de a YouTube-ról felhasználói nyomásra törölték egy reklámfilmjét, és alt-right fórumokon még mindig sátánizmussal vádolják.

Az internet kegyetlen törvényszerűségeinek egyike, hogy azok a hírek és híresztelések terjednek leginkább a segítségével, amelyek nem feltétlenül állják meg a helyüket, ám annál figyelemfelkeltőbbek. Az utóbbi időszakban a világhírű szerb performanszművészről, Marina Abramovićról jobboldali és konzervatív oldalakon és blogokon terjed, hogy sátánista szektához tartozna – írja az ArtNews. A feltételezésnek nem sok alapja van, mégis elég volt arra, hogy a Microsoft (mint hirdető) töröljön egy videót a YouTube-ról, amelyben Abramović a HoloLens 2 nevű mixed reality szemüveget reklámozta.

A vádak 2016-ban röppentek fel először, akkor a művésznő úgy nyilatkozott:

Ha valaki elolvassa az önéletrajzomat, kiderül, hogy távol állok a sátánizmustól. A munkáimban jelen van a spiritualitás, de más nem.

Abramović szerint a művész feladata kommunikálni az evilágon túli világgal. Korábban azt is elmondta, hogy részt vett ayahuasca-szertartáson Brazíliában, valamiféle megvilágosodást keresve.

Az őt sátánizmussal vádoló, többnyire radikális jobboldaliak elsősorban Abramović 1987-es performanszára alapozzák állításukat. A Spirit Cooking című performanszban a művész disznóvérrel írt le szavakat, illetve kiadott egy recepteskönyvet is, amelyben erőszakos cselekedetekre buzdítja az olvasót. (Ahogy arra James Wescott, Abramović életrajzírója felhívja a figyelmet, az erőszak teljes félreértelmezése lenne a könyv céljainak.)

Marina Abramović - The Artist Is Present

Marina Abramović - The Artist Is Present (Fotó/Forrás: Manfred Werner)

A Spirit Cooking még az olyan furcsa életműben is furcsa, mint amilyen Abramovićé. A művész olyan performanszokkal hívta fel magára a figyelmet, amelyek emberfeletti fizikai állóképességet vagy készségeket igényelnek – nem egyet egykori partnerével, Ulayjal közösen vittek véghez. Egy viszonylag szűk réteget leszámítva Abramović performanszait a nagyközönség nem ismeri, legfeljebb a leghíresebbekről hallott – például amikor a véres marhalábszárak között ült a Velencei Biennálén (Balkan Baroque), amikor Ulayjal végiggyalogoltak a kínai nagy falon, vagy kettejük híres találkozása a The Artist Is Present című performanszban.

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

Kapcsolódó

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

Tizenkét évig ők voltak a művészvilág álompárja. Az internet kedvence volt a videó, amin szakításuk után első alkalommal találkoztak egymással.

Miért történt, hogy a Spirit Cookingról mégis ilyen sokan tudomást szereztek?

A dolognak köze van a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányhoz. Akkor a Wikileaks közzétette Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podesta emailjeit, amelyek egyikében Podestát testvére, Tony Podesta meghívta a Spirit Cooking újraelőadására. A demokrata elnökjelölt nyomán Abramović neve forogni kezdett alt-right fórumokon és blogokon, és most, hogy Abramović Microsoft-reklámja megjelent a YouTube-on, az InfoWars szélsőjobboldali blog újabb cikket írt a művészről, aminek hatására a videó alatt 24 ezer nemtetsző reakció jelent meg.

Az eset nem egyedülálló példája annak, hogy a szélsőséges vélemények jóval gyorsabban terjednek az internetes térben, mint a valós hírek és tények. A Spirit Cooking című performansz videófelvétele alatt több száz komment állítja Marina Abramovićról, hogy boszorkány. A művész még nem reagált a legutóbbi eseményekre, de nem lenne meglepő, ha újabb sokkoló performansz lenne a replika.

 

A fejléckép forrása: Roberto Serra / Getty Images Hungary

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Vizuál

Ingyenes tárlatvezetéssel és filmvetítéssel készülnek a Várkert Bazárban

A népszerű Tóretró Blog weboldal szerzője Glázer Tamás kalauzolja végig a közönséget a Balaton RETROspektív című kiállításon. A tárlatvezetés után ingyenes filmvetítéssel várják az érdeklődőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Elemi erők örvénye – Programajánló a Sziget 5. napjára

Futurisztikus, a testet és az életet ünneplő táncrituálé és a világ elnyomása ellen kitartóan küzdő ember performansza – változatos élményekben lehet része annak, aki augusztus 14-én ellátogat a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra. Nézzetek be hozzánk vasárnap is!
Plusz ajánló

Kísérletezés és megújulás – Programajánló a Sziget 4. napjára

Izgalmas programokban szombaton sem lesz hiány a Fidelio Színház- és táncplaccon, ahol többek között interaktív bábinstalláció, menekülésről és felszabadulásról szóló előadás, valamint improvizációs táncszínház gondoskodik az összművészeti élményről. Érdemes lesz benézni hozzánk augusztus 13-án is!
Plusz galéria

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Plusz ajánló

Sváb almás pite és székely népmesék várnak a Skanzenben

Bringatúrák, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, mesék és gasztronómiai kalandozás várja az érdeklődőket a Skanzenben augusztus 20-án és 21-én.
Plusz ajánló

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!