Plusz

Miért terjedt el Marina Abramovićról, hogy sátánista?

2020.04.21. 09:25
Ajánlom
A művész már cáfolta, hogy szektához tartozna, de a YouTube-ról felhasználói nyomásra törölték egy reklámfilmjét, és alt-right fórumokon még mindig sátánizmussal vádolják.

Az internet kegyetlen törvényszerűségeinek egyike, hogy azok a hírek és híresztelések terjednek leginkább a segítségével, amelyek nem feltétlenül állják meg a helyüket, ám annál figyelemfelkeltőbbek. Az utóbbi időszakban a világhírű szerb performanszművészről, Marina Abramovićról jobboldali és konzervatív oldalakon és blogokon terjed, hogy sátánista szektához tartozna – írja az ArtNews. A feltételezésnek nem sok alapja van, mégis elég volt arra, hogy a Microsoft (mint hirdető) töröljön egy videót a YouTube-ról, amelyben Abramović a HoloLens 2 nevű mixed reality szemüveget reklámozta.

A vádak 2016-ban röppentek fel először, akkor a művésznő úgy nyilatkozott:

Ha valaki elolvassa az önéletrajzomat, kiderül, hogy távol állok a sátánizmustól. A munkáimban jelen van a spiritualitás, de más nem.

Abramović szerint a művész feladata kommunikálni az evilágon túli világgal. Korábban azt is elmondta, hogy részt vett ayahuasca-szertartáson Brazíliában, valamiféle megvilágosodást keresve.

Az őt sátánizmussal vádoló, többnyire radikális jobboldaliak elsősorban Abramović 1987-es performanszára alapozzák állításukat. A Spirit Cooking című performanszban a művész disznóvérrel írt le szavakat, illetve kiadott egy recepteskönyvet is, amelyben erőszakos cselekedetekre buzdítja az olvasót. (Ahogy arra James Wescott, Abramović életrajzírója felhívja a figyelmet, az erőszak teljes félreértelmezése lenne a könyv céljainak.)

Marina Abramović - The Artist Is Present

Marina Abramović - The Artist Is Present (Fotó/Forrás: Manfred Werner)

A Spirit Cooking még az olyan furcsa életműben is furcsa, mint amilyen Abramovićé. A művész olyan performanszokkal hívta fel magára a figyelmet, amelyek emberfeletti fizikai állóképességet vagy készségeket igényelnek – nem egyet egykori partnerével, Ulayjal közösen vittek véghez. Egy viszonylag szűk réteget leszámítva Abramović performanszait a nagyközönség nem ismeri, legfeljebb a leghíresebbekről hallott – például amikor a véres marhalábszárak között ült a Velencei Biennálén (Balkan Baroque), amikor Ulayjal végiggyalogoltak a kínai nagy falon, vagy kettejük híres találkozása a The Artist Is Present című performanszban.

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

Kapcsolódó

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

Tizenkét évig ők voltak a művészvilág álompárja. Az internet kedvence volt a videó, amin szakításuk után első alkalommal találkoztak egymással.

Miért történt, hogy a Spirit Cookingról mégis ilyen sokan tudomást szereztek?

A dolognak köze van a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányhoz. Akkor a Wikileaks közzétette Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podesta emailjeit, amelyek egyikében Podestát testvére, Tony Podesta meghívta a Spirit Cooking újraelőadására. A demokrata elnökjelölt nyomán Abramović neve forogni kezdett alt-right fórumokon és blogokon, és most, hogy Abramović Microsoft-reklámja megjelent a YouTube-on, az InfoWars szélsőjobboldali blog újabb cikket írt a művészről, aminek hatására a videó alatt 24 ezer nemtetsző reakció jelent meg.

Az eset nem egyedülálló példája annak, hogy a szélsőséges vélemények jóval gyorsabban terjednek az internetes térben, mint a valós hírek és tények. A Spirit Cooking című performansz videófelvétele alatt több száz komment állítja Marina Abramovićról, hogy boszorkány. A művész még nem reagált a legutóbbi eseményekre, de nem lenne meglepő, ha újabb sokkoló performansz lenne a replika.

 

A fejléckép forrása: Roberto Serra / Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Plusz hír

Szívrohamot kapott Brian May, a Queen gitárosa

A legendás rocker életveszélyes állapotban volt. Mint mondja, most már ő is csatlakozott „a klubhoz”. Szerencsére jobban van.
Plusz aukció

Kulka János, Bereményi Géza és Alföldi Róbert aukcióra bocsátják értékes tárgyaikat

A Könyvhajlék elnevezésű árverésen neves művészek, alkotók ajánlják fel a számukra értékes tárgyaikat, a bevételekből hajléktalan embereken segítenek.
Plusz magazin

Milyen lenne Blaha Lujza vagy Mikszáth Insta-profilja?

Középiskolások bújnak történelmi alakok bőrébe, hogy modernizálják őket. Színészlegenda csap össze mecénással, vasminiszter küzd generálissal, újságíró néz farkasszemet innovátorral az Esterházy Magyarország Alapítvány által életre hívott Estöri Kreatív Történelmi Verseny negyedik évadjában.
Plusz hír

Ne térjünk vissza a „normálishoz”! – Nyilatkozat az emberiség védelmében

Több mint 150 magyar művész, tudós, értelmiségi csatlakozott ahhoz a pár nappal ezelőtt Párizsban megfogalmazott nemzetközi felhíváshoz, amely a vírus utáni időszakra készülő emberiséget szólítja meg.