Plusz

Miért terjedt el Marina Abramovićról, hogy sátánista?

2020.04.21. 09:25
Ajánlom
A művész már cáfolta, hogy szektához tartozna, de a YouTube-ról felhasználói nyomásra törölték egy reklámfilmjét, és alt-right fórumokon még mindig sátánizmussal vádolják.

Az internet kegyetlen törvényszerűségeinek egyike, hogy azok a hírek és híresztelések terjednek leginkább a segítségével, amelyek nem feltétlenül állják meg a helyüket, ám annál figyelemfelkeltőbbek. Az utóbbi időszakban a világhírű szerb performanszművészről, Marina Abramovićról jobboldali és konzervatív oldalakon és blogokon terjed, hogy sátánista szektához tartozna – írja az ArtNews. A feltételezésnek nem sok alapja van, mégis elég volt arra, hogy a Microsoft (mint hirdető) töröljön egy videót a YouTube-ról, amelyben Abramović a HoloLens 2 nevű mixed reality szemüveget reklámozta.

A vádak 2016-ban röppentek fel először, akkor a művésznő úgy nyilatkozott:

Ha valaki elolvassa az önéletrajzomat, kiderül, hogy távol állok a sátánizmustól. A munkáimban jelen van a spiritualitás, de más nem.

Abramović szerint a művész feladata kommunikálni az evilágon túli világgal. Korábban azt is elmondta, hogy részt vett ayahuasca-szertartáson Brazíliában, valamiféle megvilágosodást keresve.

Az őt sátánizmussal vádoló, többnyire radikális jobboldaliak elsősorban Abramović 1987-es performanszára alapozzák állításukat. A Spirit Cooking című performanszban a művész disznóvérrel írt le szavakat, illetve kiadott egy recepteskönyvet is, amelyben erőszakos cselekedetekre buzdítja az olvasót. (Ahogy arra James Wescott, Abramović életrajzírója felhívja a figyelmet, az erőszak teljes félreértelmezése lenne a könyv céljainak.)

Marina Abramović - The Artist Is Present

Marina Abramović - The Artist Is Present (Fotó/Forrás: Manfred Werner)

A Spirit Cooking még az olyan furcsa életműben is furcsa, mint amilyen Abramovićé. A művész olyan performanszokkal hívta fel magára a figyelmet, amelyek emberfeletti fizikai állóképességet vagy készségeket igényelnek – nem egyet egykori partnerével, Ulayjal közösen vittek véghez. Egy viszonylag szűk réteget leszámítva Abramović performanszait a nagyközönség nem ismeri, legfeljebb a leghíresebbekről hallott – például amikor a véres marhalábszárak között ült a Velencei Biennálén (Balkan Baroque), amikor Ulayjal végiggyalogoltak a kínai nagy falon, vagy kettejük híres találkozása a The Artist Is Present című performanszban.

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

Kapcsolódó

Elhunyt Ulay, Marina Abramović egykori szerelme és alkotótársa

Tizenkét évig ők voltak a művészvilág álompárja. Az internet kedvence volt a videó, amin szakításuk után első alkalommal találkoztak egymással.

Miért történt, hogy a Spirit Cookingról mégis ilyen sokan tudomást szereztek?

A dolognak köze van a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányhoz. Akkor a Wikileaks közzétette Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podesta emailjeit, amelyek egyikében Podestát testvére, Tony Podesta meghívta a Spirit Cooking újraelőadására. A demokrata elnökjelölt nyomán Abramović neve forogni kezdett alt-right fórumokon és blogokon, és most, hogy Abramović Microsoft-reklámja megjelent a YouTube-on, az InfoWars szélsőjobboldali blog újabb cikket írt a művészről, aminek hatására a videó alatt 24 ezer nemtetsző reakció jelent meg.

Az eset nem egyedülálló példája annak, hogy a szélsőséges vélemények jóval gyorsabban terjednek az internetes térben, mint a valós hírek és tények. A Spirit Cooking című performansz videófelvétele alatt több száz komment állítja Marina Abramovićról, hogy boszorkány. A művész még nem reagált a legutóbbi eseményekre, de nem lenne meglepő, ha újabb sokkoló performansz lenne a replika.

 

A fejléckép forrása: Roberto Serra / Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.