Plusz

Miklósa Erika is megköszönte az orvosok és ápolók munkáját

2020.03.19. 16:40
Ajánlom
A túlterheltség és a nem megfelelően elérhető védőfelszerelések miatt az egészségügyi dolgozók hatalmas veszélynek vannak kitéve a járvány idején.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara ismert személyiségeket keresett meg, hogy felhívják a figyelmet az orvosok és ápolók, valamint minden egészségügyben dolgozó munkájára a járvány idején.

Miklósa Erika bejelentkezését az alább tekinthetik meg.

A világhírű operaénekesnő ígéri, hogy a járvány után jótékonysági koncertet fog adni az egészségügyi dolgozóknak.

Március 11. óta tart hazánkban a veszélyhelyzet a koronavírus miatt, március 19-én 73 fertőzöttet tartanak nyilván, de mivel viszonylag kevés tesztet végeznek, ennél többen hordozhatják magukban a COVID-19 vírust. Egy reprezentatív felmérés szerint ugyanakkor az egészségügyisek számára nincs elég maszk, és abból sem a megfelelő típus, kevés a fertőtlenítőszer, és nehéz beszerezni. A túlterheltség miatt pedig ezek a dolgozók legyengülhetnek, és hiába dolgoznak betegek közelében, nem tesztelik őket. Kásler Miklós tegnapelőtt arra buzdított mindenkit, aki egészségügyben dolgozott vagy végzett, hogy jelentkezzen önkéntesnek. (Itt lehet jelentkezni.) Az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsültsége pedig régóta közéleti téma, most a veszélyhelyzet miatt is el kellett halasztani egy sztrájktárgyalást.

 

A fejlécfotón Miklósa Erika a Partitúra c. tévéműsor forgatásán. Fotó: Gál Bereniké.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Színház

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.
Klasszikus

Passiók, minden mennyiségben!

A húsvéti ünnepek alatt Johann Sebastian Bach több műve is felcsendül az online térben. A Máté-passiót a Concertgebouw Zenekar szólaltatja meg, a János-passiót pedig két előadásban is élvezhetjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

#CreativeEuropeAtHome: Kultúra otthonra, az EU támogatásával

A technológiának és a művészek kreativitásának köszönhetően a járvány idején sem kell kultúra nélkül maradnunk. Az Európai Unió által támogatott projektek között is szép számmal akad olyan, amelynek eredményét akár saját otthonunkban is élvezhetjük. A #CreativeEuropeAtHome kampány is ezt a célt szolgálja
Plusz magazin

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Plusz interjú

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Plusz hír

Virtuális hagyományaink – Pályázatot hirdet a Hagyományok Háza

A tender online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére szól, a felhívás benyújtási határideje április 15.
Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.