Plusz

„Minden ház érdekes” - a hétvégén újra megnyílnak Budapest történelmi házai

2021.09.10. 11:20
Ajánlom
Szeptember 11-12.-én szervezi meg a KÉK – Kortárs Építészeti Központ a Budapest100 hétvégéjét. A 11. évébe lépő, rendkívül sikeres fővárosi civil ünnep az újratervezéssel foglalkozik, és az 1921 -1930 és 1945 -1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt.

A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, a száz éves házak ünnepeként. 2015 óta a tematikus válogatások voltak a fókuszban, mert az I. világháború alatt kevés ház épülhetett, így ritkák a 100 évesek. A cél ma is az eredeti: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. Minden program ingyenes. A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. „Minden ház érdekes” – ez a szervezők mindenkori mottója.

A Budapest100 sikeres civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, egy hétvége a mindennapos értékek jegyében, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat.

A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.

Az önkéntes kutatók listáján közel 400 épület szerepel, közülük negyvennél is több megnyitására kerül. Izgalmas helyszínek várják a látogatókat: kisvasút, páternoszter, szökőkút, légópince, puttók, műteremlakások, munkáskolóniák, kovácsoltvas kapuzat, gépfegyverállás a tetőn. Mi néhány, a mozikhoz és a filmekhez kötődő érdekességet válogattunk a programból:

1. A Corvin és a Puskin moziban szombat délelőtt tartanak tárlatvezetéseket a munkatársak.

Puskinmozi_Kossuth_Lajos_utca_18_polgara_23-111239.jpg

Puskin mozi (Fotó/Forrás: Budapest100)

2. Bethlen Színház

Az épületben egykor mozi üzemelt, a Bethlen Galériában épülettörténeti kiállítást láthatunk, a színházban épületbejárást tartanak.

BP100_2020_09_20_Pivarnyik_Balazs-9-1536x1024-111356.jpg

a Budapest100 résztvevői 2020-ban (Fotó/Forrás: Pivarnyik Balázs, Budapest100)

3. Klauzál utca 13.

A Szerelmesfilm forgatásának egyik helyszíne. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült Szabó István filmet vetíteni is fogják a programban. A ház története több mint 150 évre nyúlik vissza. Lakott itt kerítőnő és detektívfelügyelő, színésznő és neves iparos, valamint az 1930-as években e házban alakult meg az Ifjúsági Falubizottság – mások mellett – József Attila és Kodolányi János részvételével. 1944-ben csillagos háznak jelölték ki, majd az épület a gettó részévé vált.

4. Bécsi út 88-92. (a Kecske-Végvár-Doberdo utcák határolta tömb)

Ebben a háztömben játszódott a Keménykalap és krumpliorr című film. Bár hitelt érdemlően nem bizonyítható, de a Kecske utca 30. történetének ismerői úgy tartják, hogy a Halálos tavasz egyes jeleneteit is itt vették fel. Ebben a háztömben élt Törőcsik Mari tizenévesen, a nagynénjénél. A fiatal, vidékről felkerült kislányt nagyon szerették a házban. A Bécsi úti épületben lakott Göncz Árpád, s ma ott él az unokája.

A szeptember 11.-12.-i hétvégén megnyíló épületek és a hozzájuk kapcsolódó programok a Budapest100 honlapján részletesen megismerhetők. 

A Budapest100 Android és iOS applikációjával könnyedén összeállítható a hétvégi néznivalók útvonala. Térképes leporelló is készült, amit előzetesen a KÉK irodában (XI. Bartók B. út 10-12.) vagy az OSA portán (V. Arany János utca 32.) lehet beszerezni, illetve hétvégén a nyitva tartó helyszíneken mindenki hozzájuthat.

 

Fejléckép: a budapesti Puskin, az egykori Fórum mozi / fotó: Budapest100

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.