Plusz

„Minden ház érdekes” - a hétvégén újra megnyílnak Budapest történelmi házai

2021.09.10. 11:20
Ajánlom
Szeptember 11-12.-én szervezi meg a KÉK – Kortárs Építészeti Központ a Budapest100 hétvégéjét. A 11. évébe lépő, rendkívül sikeres fővárosi civil ünnep az újratervezéssel foglalkozik, és az 1921 -1930 és 1945 -1957 között épült, újraépült, átadott házakat mutatja be az ott élők és dolgozók közösségével együtt.

A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére, a száz éves házak ünnepeként. 2015 óta a tematikus válogatások voltak a fókuszban, mert az I. világháború alatt kevés ház épülhetett, így ritkák a 100 évesek. A cél ma is az eredeti: bemutatni a pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. Minden program ingyenes. A Budapest100 eseményeit önkéntesek és lokálpatrióták szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. „Minden ház érdekes” – ez a szervezők mindenkori mottója.

A Budapest100 sikeres civil ünnep, a közösségek és a város fesztiválja, egy hétvége a mindennapos értékek jegyében, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat.

A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.

Az önkéntes kutatók listáján közel 400 épület szerepel, közülük negyvennél is több megnyitására kerül. Izgalmas helyszínek várják a látogatókat: kisvasút, páternoszter, szökőkút, légópince, puttók, műteremlakások, munkáskolóniák, kovácsoltvas kapuzat, gépfegyverállás a tetőn. Mi néhány, a mozikhoz és a filmekhez kötődő érdekességet válogattunk a programból:

1. A Corvin és a Puskin moziban szombat délelőtt tartanak tárlatvezetéseket a munkatársak.

Puskinmozi_Kossuth_Lajos_utca_18_polgara_23-111239.jpg

Puskin mozi (Fotó/Forrás: Budapest100)

2. Bethlen Színház

Az épületben egykor mozi üzemelt, a Bethlen Galériában épülettörténeti kiállítást láthatunk, a színházban épületbejárást tartanak.

BP100_2020_09_20_Pivarnyik_Balazs-9-1536x1024-111356.jpg

a Budapest100 résztvevői 2020-ban (Fotó/Forrás: Pivarnyik Balázs, Budapest100)

3. Klauzál utca 13.

A Szerelmesfilm forgatásának egyik helyszíne. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült Szabó István filmet vetíteni is fogják a programban. A ház története több mint 150 évre nyúlik vissza. Lakott itt kerítőnő és detektívfelügyelő, színésznő és neves iparos, valamint az 1930-as években e házban alakult meg az Ifjúsági Falubizottság – mások mellett – József Attila és Kodolányi János részvételével. 1944-ben csillagos háznak jelölték ki, majd az épület a gettó részévé vált.

4. Bécsi út 88-92. (a Kecske-Végvár-Doberdo utcák határolta tömb)

Ebben a háztömben játszódott a Keménykalap és krumpliorr című film. Bár hitelt érdemlően nem bizonyítható, de a Kecske utca 30. történetének ismerői úgy tartják, hogy a Halálos tavasz egyes jeleneteit is itt vették fel. Ebben a háztömben élt Törőcsik Mari tizenévesen, a nagynénjénél. A fiatal, vidékről felkerült kislányt nagyon szerették a házban. A Bécsi úti épületben lakott Göncz Árpád, s ma ott él az unokája.

A szeptember 11.-12.-i hétvégén megnyíló épületek és a hozzájuk kapcsolódó programok a Budapest100 honlapján részletesen megismerhetők. 

A Budapest100 Android és iOS applikációjával könnyedén összeállítható a hétvégi néznivalók útvonala. Térképes leporelló is készült, amit előzetesen a KÉK irodában (XI. Bartók B. út 10-12.) vagy az OSA portán (V. Arany János utca 32.) lehet beszerezni, illetve hétvégén a nyitva tartó helyszíneken mindenki hozzájuthat.

 

Fejléckép: a budapesti Puskin, az egykori Fórum mozi / fotó: Budapest100

 

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.
Plusz ajánló

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2021-es PesText fesztiválon

Közel 80 fellépővel és több mint 50 programmal rendezik meg idén a PesText világirodalmi és kulturális fesztivált. Szeptember 17-26. között nyolc vidéki és budapesti helyszínen várják a látogatókat, köztük az A38 Hajón, a B32 Galériában, az Ottlik-kertben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.