Plusz

„Minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség” – nyit a Szentendrei Teátrum

2021.05.28. 16:45
Ajánlom
A Szentendrei Teátrum 2021 nyarán, a hagyományt és a kortárs művészeteket ötvözve, igazi exkluzív kulturális kavalkáddal és összművészeti produkciókkal várja a közönséget. 13 Kossuth-díjas művész és számos fiatal, pályakezdő alkotó produkcióiból, 8 bemutató előadással alakult ki az idei program. Az új igazgató, Lőrinczy György több opera, koncert és crossover programmal is készül, de a színház szerelmeseinek sem kell aggódniuk.

Állandó helyszín idén a MűvészetMalom, melynek izgalmas ódon falai rejtélyes ajtókkal, ablakokkal adja az előadások természetes, egyedi hátterét, ahol kétszáz fős nézőtérrel mini-amfiteátrum épül.

A hangulatos MűvészetMalom teremtett helyszínt a május 28-án megrendezett Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatójának is, melynek kedvezett az időjárás, így hamisítatlan nyári hangulatban derült ki, miért is lesz érdemes idén nyáron Szentendrére látogatni. 

0o3a0092-160433.jpg

Lőrinczy György (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a Teátrum új igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, valamint röviden összefoglalta szakmai életútját, jövőbeni terveit, illetve a színház nyári programkínálatát, melyből ízelítőt is kaptak a megjelentek, hiszen a sajtótájékoztatón fellépett Herczku Ágnes állandó zenésztársával, Nikola Parovval, Hajdúk Károly és Lelkes Botond, akik Csend-etűdök című darabból adtak elő egy részletet, melynek ősbemutatójára az ódon udvar falai között kerül sor augusztus 16-án. Az eseményen megjelent a darab írója és rendezője Szokol Judit, valamint a produkció dramaturgja Fabacsovics Lili is. 

0o3a0026-160240.jpg

Herczku Ágnes és Nikola Parov (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

Végezetül a Kossuth-díjas operaénekesnő Rost Andrea töltötte be a teret összehasonlíthatatlan hangjával, viszont ezúttal a könnyedebb oldalát villantotta meg, hiszen egy népszerű magyar slágert, a Hol van az a nyár című dalt énekelte, Bényei Tamás és Korb Attila (Hot Jazz Band) zenei kíséretében. 

0o3a0232-160614.jpg

Rost Andrea és Bényei Tamás (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A sajtótájékoztatón továbbá részt vett Mester Viktória és Molnár Levente, akik egy különleges A kékszakállú herceg vára bemutatóval tisztelegnek a Bartók Béla évforduló előtt, Horváth Csaba, aki Az égő ház címmel Misima Jukio négy egyfelvonásos darabját állítja színpadra, valamint Lovas Rozi, aki Horváth János Antal rendezte Árvák című kamaradarabjában fog júliusban színpadra lépni. 

A Szentendrei Teátrum a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos „Grand opening” koncertsorozatához csatlakozva, június 6-án a SzentendREstart elnevezésű ingyenes nyitókoncert várja először a közönséget.

Az eseményen kizárólag környékbeli művészek lépnek fel, az Erkel-blokkot a szigeten élő világhírű baritonista, Molnár Levente és a Szentendrén élő Fischl Mónika képviseli. Pilisszentlászlóról Szvorák Katalin és az Ötödik Évszak Zenekar zenél, a Sárik Péter trió és Falusi Mariann pedig a jazz műfajával színesítik az örömkoncertet.

Június 25-én a Szentendrei Teátrum évadnyitó gálával egybekötött könyvbemutatót tart. 50+2 című színház ötven évét összefoglaló tanulmánykötet tartalmát olyan előadók elevenítik fel, mint Molnár Piroska, Mester Viktória, Szinetár Dóra, Berényi Nóra, György-Rózsa Sándor és Makranczi Zalán.

Számos olyan produkció kapott helyet a nyári programban, mely különböző művészeti ágak, vagy eltérő zenei típusok ötvözésével kísérletezik. Rost Andrea igazi exkluzív premierre készül Szentendrén. A Hot Jazz Banddel közösen, Dalok a lányszobámból címmel népszerű magyar slágereket és filmzenék – Óz, West Side Story vagy a Van, aki forrón szereti – áthangszerelt verzióit adja elő.

Mácsai Pál színművész és Lukács Miklós cimbalomművész közös estjén Örkény István egyperces novelláit a virtuóz roma cimbalom tradíciók, a kortárs zene és a jazz egészíti ki.

A Kaláka együttes és Bogdán Zsolt színművész (Kolozsvár) szcenírozott, zenés Kányádi-estje igazi kuriózum lesz, Gergye Krisztián egy improvizációs előadást tervez szentendrei festők művei alapján, míg Herczku Ágnes népdalénekes színházi elemeket vegyít majd a koncertjében.

Izgalmas, egyedülálló előadásnak ígérkezik a Forte Társulat legújabb bemutatója, mely Misima Jukio kortárs japán szerző négy egyfelvonásos darabjából készül, Horváth Csaba rendezésében.

A Déryné program A falu rossza című előadásával képviselteti magát a MűvészetMalomban, de a klasszikus zene rajongói is igazi élményeket szerezhetnek.

Miklósa Erika és Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév keretében, az operairodalom legnépszerűbb slágereiből válogattak,

míg Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját a Szentendrén született, egyedülálló színházközi együttműködési modell motorjával, a Coopera társulatával együttműködésben, a két szerepben a Surányban élő világszerte ismert művészházaspárral, Mester Viktóriával és Molnár Leventével viszik színpadra.

A színházi produkciókat – a Teátrum hagyományait folytatva – ismert nevek és fiatal, kísérletező, végzős művészeti egyetemisták képviselik. Wolfram Lotz: A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darabot Dohy Balázs rendezi és Szokol Judit – Fabacsovics Lili Csend-etűdök ősbemutatójának is a Teátrum ad helyet.

Dennis Kelly Árvák című színműve Lovas Rozival, Lengyel Tamással és Molnár Áronnal a főszerepben kerül színpadra, míg

Molnár Piroska és Jordán Tamás a Kései találkozással, Hernádi Judit és Gálffi László a Love Letters című darabbal jönnek Szentendrére.

A Dramaturg Céh szervezésében újra megrendezzük a Nyílt Fórumot is, ahol a felolvasószínházi bemutatók után színházi szakemberekkel beszélgetünk a művekről. Kortárs tánccal zárjuk majd az évadot: Hat tánc címmel a Feledi Project táncelőadását láthatja a közönség, mely reflexió Bartók Béla Román népi táncok című művére.

Szentendrei Teátrum nyári programkínálata itt elérhető.

Fejléckép: Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatója (forrás: Szentendrei Teátrum / Facebook)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.
Plusz ajánló

Családi kikapcsolódás a szabad ég alatt

Jenő az élet apró örömeinek ünnepére invitál. Szeláví! néven új kisfesztivál indul Pilisborosjenő határában június 18-20. között a slow turizmus, az ökotudatosság és az összművészetiség jegyében.
Plusz hír

Berkesi Gábor, Grecsó Krisztián és Kalmár Magda a XIII. kerület új díszpolgárai

Június elsején ünnepli születésnapját a XIII. kerület, miután ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé. Minden évben a születésnap egyik ünnepi eseménye a díszpolgárrá avatás, melyet idén az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban rendeztek meg. Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Berkesi Gábornak, Grecsó Krisztiánnak és Kalmár Magdának. Mind a hárman kötődnek a XIII. kerülethez és munkásságukkal hozzájárultak a kerület fejlődéséhez, valamint erősítették annak hírnevét.