Plusz

„Minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség” – nyit a Szentendrei Teátrum

2021.05.28. 16:45
Ajánlom
A Szentendrei Teátrum 2021 nyarán, a hagyományt és a kortárs művészeteket ötvözve, igazi exkluzív kulturális kavalkáddal és összművészeti produkciókkal várja a közönséget. 13 Kossuth-díjas művész és számos fiatal, pályakezdő alkotó produkcióiból, 8 bemutató előadással alakult ki az idei program. Az új igazgató, Lőrinczy György több opera, koncert és crossover programmal is készül, de a színház szerelmeseinek sem kell aggódniuk.

Állandó helyszín idén a MűvészetMalom, melynek izgalmas ódon falai rejtélyes ajtókkal, ablakokkal adja az előadások természetes, egyedi hátterét, ahol kétszáz fős nézőtérrel mini-amfiteátrum épül.

A hangulatos MűvészetMalom teremtett helyszínt a május 28-án megrendezett Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatójának is, melynek kedvezett az időjárás, így hamisítatlan nyári hangulatban derült ki, miért is lesz érdemes idén nyáron Szentendrére látogatni. 

0o3a0092-160433.jpg

Lőrinczy György (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A sajtótájékoztatón Lőrinczy György, a Teátrum új igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, valamint röviden összefoglalta szakmai életútját, jövőbeni terveit, illetve a színház nyári programkínálatát, melyből ízelítőt is kaptak a megjelentek, hiszen a sajtótájékoztatón fellépett Herczku Ágnes állandó zenésztársával, Nikola Parovval, Hajdúk Károly és Lelkes Botond, akik Csend-etűdök című darabból adtak elő egy részletet, melynek ősbemutatójára az ódon udvar falai között kerül sor augusztus 16-án. Az eseményen megjelent a darab írója és rendezője Szokol Judit, valamint a produkció dramaturgja Fabacsovics Lili is. 

0o3a0026-160240.jpg

Herczku Ágnes és Nikola Parov (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

Végezetül a Kossuth-díjas operaénekesnő Rost Andrea töltötte be a teret összehasonlíthatatlan hangjával, viszont ezúttal a könnyedebb oldalát villantotta meg, hiszen egy népszerű magyar slágert, a Hol van az a nyár című dalt énekelte, Bényei Tamás és Korb Attila (Hot Jazz Band) zenei kíséretében. 

0o3a0232-160614.jpg

Rost Andrea és Bényei Tamás (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A sajtótájékoztatón továbbá részt vett Mester Viktória és Molnár Levente, akik egy különleges A kékszakállú herceg vára bemutatóval tisztelegnek a Bartók Béla évforduló előtt, Horváth Csaba, aki Az égő ház címmel Misima Jukio négy egyfelvonásos darabját állítja színpadra, valamint Lovas Rozi, aki Horváth János Antal rendezte Árvák című kamaradarabjában fog júliusban színpadra lépni. 

A Szentendrei Teátrum a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos „Grand opening” koncertsorozatához csatlakozva, június 6-án a SzentendREstart elnevezésű ingyenes nyitókoncert várja először a közönséget.

Az eseményen kizárólag környékbeli művészek lépnek fel, az Erkel-blokkot a szigeten élő világhírű baritonista, Molnár Levente és a Szentendrén élő Fischl Mónika képviseli. Pilisszentlászlóról Szvorák Katalin és az Ötödik Évszak Zenekar zenél, a Sárik Péter trió és Falusi Mariann pedig a jazz műfajával színesítik az örömkoncertet.

Június 25-én a Szentendrei Teátrum évadnyitó gálával egybekötött könyvbemutatót tart. 50+2 című színház ötven évét összefoglaló tanulmánykötet tartalmát olyan előadók elevenítik fel, mint Molnár Piroska, Mester Viktória, Szinetár Dóra, Berényi Nóra, György-Rózsa Sándor és Makranczi Zalán.

Számos olyan produkció kapott helyet a nyári programban, mely különböző művészeti ágak, vagy eltérő zenei típusok ötvözésével kísérletezik. Rost Andrea igazi exkluzív premierre készül Szentendrén. A Hot Jazz Banddel közösen, Dalok a lányszobámból címmel népszerű magyar slágereket és filmzenék – Óz, West Side Story vagy a Van, aki forrón szereti – áthangszerelt verzióit adja elő.

Mácsai Pál színművész és Lukács Miklós cimbalomművész közös estjén Örkény István egyperces novelláit a virtuóz roma cimbalom tradíciók, a kortárs zene és a jazz egészíti ki.

A Kaláka együttes és Bogdán Zsolt színművész (Kolozsvár) szcenírozott, zenés Kányádi-estje igazi kuriózum lesz, Gergye Krisztián egy improvizációs előadást tervez szentendrei festők művei alapján, míg Herczku Ágnes népdalénekes színházi elemeket vegyít majd a koncertjében.

Izgalmas, egyedülálló előadásnak ígérkezik a Forte Társulat legújabb bemutatója, mely Misima Jukio kortárs japán szerző négy egyfelvonásos darabjából készül, Horváth Csaba rendezésében.

A Déryné program A falu rossza című előadásával képviselteti magát a MűvészetMalomban, de a klasszikus zene rajongói is igazi élményeket szerezhetnek.

Miklósa Erika és Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév keretében, az operairodalom legnépszerűbb slágereiből válogattak,

míg Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját a Szentendrén született, egyedülálló színházközi együttműködési modell motorjával, a Coopera társulatával együttműködésben, a két szerepben a Surányban élő világszerte ismert művészházaspárral, Mester Viktóriával és Molnár Leventével viszik színpadra.

A színházi produkciókat – a Teátrum hagyományait folytatva – ismert nevek és fiatal, kísérletező, végzős művészeti egyetemisták képviselik. Wolfram Lotz: A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darabot Dohy Balázs rendezi és Szokol Judit – Fabacsovics Lili Csend-etűdök ősbemutatójának is a Teátrum ad helyet.

Dennis Kelly Árvák című színműve Lovas Rozival, Lengyel Tamással és Molnár Áronnal a főszerepben kerül színpadra, míg

Molnár Piroska és Jordán Tamás a Kései találkozással, Hernádi Judit és Gálffi László a Love Letters című darabbal jönnek Szentendrére.

A Dramaturg Céh szervezésében újra megrendezzük a Nyílt Fórumot is, ahol a felolvasószínházi bemutatók után színházi szakemberekkel beszélgetünk a művekről. Kortárs tánccal zárjuk majd az évadot: Hat tánc címmel a Feledi Project táncelőadását láthatja a közönség, mely reflexió Bartók Béla Román népi táncok című művére.

Szentendrei Teátrum nyári programkínálata itt elérhető.

Fejléckép: Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatója (forrás: Szentendrei Teátrum / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.
Plusz ajánló

Magyar kortárs művészeti fesztivált tartanak New Yorkban

A május 23. és 29. között megrendezett II. Hungary L!ve Festivalon a legnevesebb hazai független társulatok képviseltetik magukat.