Plusz

Miről szólt 2022? – Pörgesd végig az idei évet pár percben, hogy képbe kerülj a kulturális legekkel!

2022.12.31. 17:00
Ajánlom
A szilveszter nem csupán az új esztendő köszöntése miatt fontos, az év vége hagyományosan a számvetés ideje is. Lapunk a 2022-es évet egy összegzéssel búcsúztatja: szubjektív visszatekintésünkben rovatonként felidézzük, melyek voltak az óév legfontosabb, legemlékezetesebb pillanatai.

Színház

Először mutatták be budapesti kőszínházban a Jekyll és Hyde című musicalt a Budapesti Operettszínházban, amely decemberben ünnepelte alapításának századik évfordulóját. A produkció kapcsán többek között Dolhai Attilával és Homonnay Zsolttal is interjúztunk.

Beszámoltunk a Madách Színház az 1848/49-es eseményeket feldolgozó drámai musicaljéről, A tizenötödik című előadásról, a szeptemberben bemutatott Aranyoskám című vígjátékról, valamint a Pintér Béla és Társulata Marshal Fifty-Six és Az Imádkozó című bemutatóiról is.

Augusztus 12-én, közel 4000 ember előtt tartották meg a Chicago bemutatóját a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Béres Attila rendezésében. A XV. kerültben a Mérleg című előadás bemutatóját tartották, amely apropóján Zsótér Sándorral beszélgettünk.

Négy évad után szeptembertől ismét a teljes színpadon játszhat a Radnóti társulata. APERTÚRA néven alapítottak új társulatot a k2 Színház egykori tagjai. 900. jubileumát ünnepelte Az Operaház Fantomja.

86 éves korában elhunyt Babarczy László színházrendező, a kaposvári Csiky Gergely Színház korábbi igazgatója. 81 éves korában elhunyt Haumann Péter, a Nemzet Színésze. Helyére Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé. Júliusban elhunyt Peter Brook színházi rendező, októberben pedig Korcsmáros György színész-rendezőt is elveszítettük.

Februárban töltötte be kilencvenedik életévét Szinetár Miklós, a magyar színházi és operaélet doyenje és ugyancsak idén töltötte be 95. életévét Békés Itala és Máthé Erzsi. Pályatársaitól, tisztelőitől független Kossuth-díjat kapott 80. születésnapján Fodor Tamás. Húszéves fennállását ünnepelte a Spinoza Színház, amelynek alapítóját, Sándor Annát ebben az interjúban kérdeztünk, a Kolibri Színház pedig harminc éves lett.

Idén ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon, ennek apropóján a magánszínház alapító-művészeti vezetőjével, Zimányi Zsófiával beszélgettünk.

220329_gordoneszter_3985x-124144.jpg

Egri Márta, Hegedűs D. Géza és Kiss Mari a Rózsavölgyi Szalon Gyerekek című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Idén is átadták az Örkény István emlékére alapított Kortárs Magyar Dráma-díjat. Márton Lászlót a Bátor Csikó című drámakötetéért díjazták, Bíró Bence és Dömötör András a Káli holtak színpadi feldolgozásáért vehette át a kitüntetést, továbbá a Lázadni veletek akartam című előadás alkotóit is díjazták. Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színház szemléjén a Fidelio különdíjával is gazdagodott a Yorick Stúdió produkciója. Decemberben a színrevitel alapjául szolgáló regény szerzőjével, Bódi Attilával, valamint az előadást jegyző és abban szereplőként is közreműködő Sebestyén Abával közöltünk interjút.

Az eSzínház Fesztiválon is számos díj talált gazdára, a legjobb női főszereplőnek Tóth Ildikót választották, akivel az idén bemutatott, Az öreg hölgy látogatása című előadás címszerepe kapcsán beszélgettünk.

Alföldi Róbert, Dunai Tamás, Pásztor Erzsi, Vándor Éva, Bozsik Yvette, Mihályi Gábor, Kolonits Klára és Wiedemann Bernadett lettek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Pass Andrea nyerte a STAFÉTA Pályázat Fidelio-díját. Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában, Vilmányi Benett azonban nem vette át az elismerést.

Cserhalmi György hosszú idő után a Radnótiban tért volna vissza a színpadra, ám betegsége végül ezt nem tette lehetővé, lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott, nem bírtam volna hanggal. A színművész, akit idén életműdíjjal tüntetett ki a Színházi Kritikusok Céhe, 2023-ban a Tizenkét dühös embert rendezi Székesfehérváron.

Két év után lépett újra színpadra Bodnár Erika (interjúnkat itt olvashatja!) Tarnóczi Jakab Melancholy Rooms című rendezésében a Katonában. A produkciót idén a legjobb előadásnak választották a hazai kritikusok.

melancholyrooms_ea_horvathjudit_print-237-095904.jpg

Bodnár Erika a Melancholy Rooms című előadásban (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

Az idén 20 éves Fidelio 2022 őszén felélesztette a Kult50 „Ügy” kategóriáját, amelybe minden évben két produkciót választ be. Idén két független előadásra esett a választásunk. Az egyik a Manna Produkció Minden negyedik című produkciója, a másik a Delta Produkció Darázs című előadása.

Számos színház indított támogató akciót az ukrajnai menekültek és művészek megsegítésére, a Vörösmarty Színház jegybevételét ajánlotta fel. A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosította az évadát, bizonytalanná vált az Átrium jövője, és 2023. február 28-ig nem lesznek előadások a dunaújvárosi Bartók Színházban.

Szikora János maradhatott a Vörösmarty Színház igazgatója, újabb öt évig Elek Tibor vezetheti a Gyulai Várszínházat és Cseke Péter megbízatását is meghosszabbították Kecskeméten. Újabb öt évre Pócza Zoltán nyerte el a Kőszegi Várszínház vezetését, amely idén ünnepelte alapításának 40. évfordulóját. Ugyancsak alapításának 40. évfordulóját ünnepelte idén az Katona József Színház, a kezdetekről a három alapítóval, Székely Gáborral, Zsámbéki Gáborral és Ascher Tamással beszélgettünk (első rész, második rész).

Tánc

Februárban az öröklétbe táncolt legújabb bemutatójában, a Danzában a Szegedi Kortárs Balett. IMA címmel spirituális utazásra hívó cirque danse-produkciót mutatott be a Recirquel a Müpa Sátorban. Áprilisban a Secret Off_Man című új bemutatóval ünneplte negyvenéves pályafutását Frenák Pál a Müpában.

Márciusban a Magyar Nemzeti Balett is visszatért az újranyitott Operaházba. Alapításának 65. évfordulóját ünnepelte a Duna Művészegyüttes. Két helyszín, három neves külföldi együttes, nívós hazai előadások, egy táncritkaság és a tánc világnapja: ezt nyújtotta idén a Budapest Táncfesztivál.

Életének 76. évében elhunyt Markó Iván táncművész, koreográfus, balettigazgató.

Világhírű művészekkel rendezték meg a Bethlen Téri Színházban a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, amely Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget. Barta Dóra koreográfus-rendező, a Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetője nyerte el idén a Seregi-díjat. A nyár folyamán interjúztunk vele.

Duda_Eva_Tarsulat_Frida_Fotokredit_Leko_Tamas_web_2-111425.jpg

Eleonora Accalai – FRIDA, az élet múzsája (Fotó/Forrás: Lékó Tamás / Duda Éva Társulat)

Táncművészekkel készített interjúink között szerepel a Feledi Project alapítójával, Feledi Jánossal, valamint a Tünet Együttest vezető Szabó Rékával folytatott beszélgetésünk.

December elején Frida Kahlo életéről és művészetéről mutatott be előadást nagy sikerrel a Duda Éva Társulat Eleonora Accalai főszereplésével, a huszadik évét ünneplő Nemzeti Táncszínházban, amelyet újabb öt évig Ertl Péter vezethet.

Könyv

2022-ben a magyar irodalmi élet egyik főszereplője Nádas Péter volt, aki váratlan meglepetéssel, egy új regénnyel örvendeztette meg az olvasókat. Az író ráadásul idén ünnepelte 80. születésnapját, ez alkalomból a művészt lapunk felületén kortárs alkotók köszöntötték, míg a főváros háromnapos ünnepségsorozatot szervezett a tiszteletére. A Párhuzamos történetek szerzője ráadásul emlékezetes beszéddel nyitotta meg a 2022-es Ünnepi Könyvhetet is.

Szintén 80. születésnapját ünnepelte Ladik Katalin, akinek új verseskötete is megjelent idén. A költővel lapunk interjút is készített ez alkalomból.

309311222_674374054051269_7133452196868735612_n-144130.jpg

Nádas Péter olvas fel a Kristály Színtérben (Fotó/Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Nádas Péterért és Krasznahorkai Lászlóért idén is szoríthattunk az irodalmi Nobel-díj bejelentésekor, de azt végül a francia szerző, Annie Ernaux hódította el. Igaz, a Sátántangó írója nem maradt elismerés nélkül: ő vehette át a Libri nagydíjat, míg a közönségdíjat Bödőcs Tibor kapta.

Az irodalom egyik legszebb ünnepe volt idén is a Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics volt. A fesztivált Tóth Krisztina erőteljes beszéde nyitotta meg.

Az idei év azonban nem maradt el tragédiák nélkül sem: augusztusban egy férfi brutális támadást követett el Salman Rushdie ellen, aki bár súlyos sérüléseket szenvedett, túlélte az incidenst. Az eset rávilágított, hogy milyen fontos védelmeznünk a szólásszabadságot. Az ukrán-orosz háború az irodalmi világot sem hagyta hidegen, februárban több mint ezer író, köztük Nobel-díjas szerzők szólaltak fel a vérontás ellen. Bereményi Géza lapunknak erről azt mondta: egy új korszak kezdetéhez érkeztünk el.  

A magyar írók helyzetét problematizálták többen, például Závada Péter is, aki Kabai Lóránt, Szkárosi Endre és Klein László – mindhárman önkezükkel vetettek véget az életüknek – tragédiája kapcsán tette fel a kérdést: „Milyen ország az, ahol tehetséges, alkotó embereknek ez a sors jár?”

Lapunk életében egy fontos változás történt: a Lírástudók podcasthoz Grisnik Petra csatlakozott műsorvezetőként. Vámos Miklós pedig idén is rendszeresen megmondta, mit érdemes elolvasnunk. Az íróval nyáron mi is leültünk beszélgetni Ötvenhét lépés című regényéről.  

Klasszikus

2022-ben régen látott intenzitással pezsgett fel a klasszikus zenei élet, a pandémia kitörése utáni első csorbítatlan évben egymást érték a jelentős koncertek, fesztiválok: januárban az Átlátszó Hang és a Richard Strauss-maraton, majd a Bartók Tavasz, a Haydneum Egyházzenei, azután pedig Őszi Fesztiválja következett. A nyáron került sor a Régi Zenei Napok, a Fesztivál Akadémia Budapest és a Kaposfest hangversenyeire, ősszel pedig a Liszt Ünnep és a kamara.hu koncertjein, előadásain vehettünk részt.

Az év során egymásnak adták a kilincset a legnagyobb sztárok, Budapesten vezényelt Jordi Savall, Christian Thielemann, nálunk énekelt Kristīne Opolais, Joyce DiDonato, Anthony Roth Costanzo, Aida Garifullina, Fabio Sartori, Anna Netrebko, Michael Volle és Waltraud Meier is. Baráth Emőke új lemezéről énekelt a karmesterként bemutatkozó Philippe Jarousskyval, és az énekesnő mesterkurzust is tartott fiatal operaénekeseknek.

AzepulettervezoiviziojafeloldjaahatarokataMagyarZeneHazaesaVarosligetparkjakozott-160327.jpg

Magyar Zene Háza (Fotó/Forrás: Palkó György / Magyar Zene Háza)

Januárban megnyílt a Magyar Zene Háza, márciusban a Magyar Állami Operaház, a nyitógálán Plácido Domingo vezényelt, az első premier pedig a Hunyadi László volt. Az Operaház számára azonban nem sikerült új főigazgatót találni, érvénytelen lett a nyár végén kiírt pályázat. Más intézmények élére viszont új vezető került: Vashegyi György a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, Riccardo Frizza a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek, Vajda Gergely a Savaria Szimfonikus Zenekarnak lett vezető karmestere.

Nemcsak örömteli események vonták magunkra a figyelmünket, az egész zenészvilág felbolydult az ukrajnai háború hatására, és úgy tűnt, Anna Netrebko karrierje is veszélybe került, míg mostanra Valerij Gergijevtől az Oroszországon kívüli zenei világ teljes egészében elhatárolódott. Tomasz Konieczny az ukrán zászló színeit viselte magán a Wagner-napokon, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig ukrán népdalt énekelt. A háború következtében létrejött gazdasági nehézségeket is sok intézmény megérezte, bezárt az Erkel Színház, elmaradtak az Eiffel Műhelyház előadásai, és a Concerto Budapest is számos hangversenyét lemondta.

A nemzetközi zenei élet aggódva figyelte a nyolcvanéves Daniel Barenboim egészségi állapotát, akit azonban így is felköszöntött születésnapján a Berlini Állami Opera. Bécsben Stefan Herheim rendező lett a MusikTheater an der Wien új igazgatója. A Budapesti Fesztiválzenekart az év zenekarának választotta a Gramophone, az Opernwelt pedig Eötvös Péter Sleeplessét ismerte el. Itthon lezajlott a Marton Éva Énekverseny és a Bartók Világverseny, tíz fiatal zeneművész pedig Junior Prima Díjat kapott.

Jazz-world-folk

2022-ben indult útjára a Jazzfest Budapest, több mint kétszáz művész részvételével. Az eseményt 2023-ban újra megrendezik többek között a Budapest Jazz Clubban is, amely 2023. január 7-én ünnepli 15. születésnapját.

Januárban megnyílt a Magyar Zene Háza, amely számos európai elismerés után legutóbb a tengerentúlon is sikert aratott, az Architecture MasterPrize versenyén díjazták. Áprilisban töltötte be 80. életévét az Oscar-díjas díva, Barbra Streisand.

Zeneipari díjat alapított a Music Hungary Szövetség, Budapestért díjat kapott Horváth László, a Fonó igazgatója, Snétberger Ferenc gitárművész és zeneszerző Németország legrangosabb jazz-zenei kitüntetését nyerte el, míg Kossuth-díjat kapott Dresch Mihály fúvós és Lakatos Mónika énekesnő , akivel júliusban készítettünk interjút.

GetCloserSession2022_CAttilaKleb_KLA1001bw-102241.jpg

Omar Sosa (GetCloser Session No. 01.). (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Sajnos szomorú veszteségekből is kijutott az éveben, életének 80. évében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző, aki a nyár folyamán még interjút adott lapunknak. Májusban a világhírű görög zeneszerző, Vangelis hunyt el 79 éves korában.

Beszámoltunk egy alkalom szülte csodáról, a Sexto Elemento koncertjéről, amely a GetCloser Jazz Festen debütált. A formációban szereplő Lukács Miklós cimbalomművésszel – akinek idén jelent meg első szólólemezekülön is beszélgettünk.

Idén ünnepelte 15. születésnapját a Sárik Péter Trió, változatos programokkal folytatódott a Cziffra100 programsorozat és új lemezzel jelentkezett a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet. Beszélgettünk Oláh Ibolyával és Katona Klárival aktuális projektjeik kapcsán, és a Fidelión debütált az Oláh Krisztián Quartet új albuma is.

Képzőművészet

Nincs könnyű dolgunk az idei év legjobb kiállításainak kiválasztásában, elképesztően gazdag kínálatból kell ugyanis válogatnunk. Mégis, az idei év egyik legjobb tárlata a Bukta Imre 70. születésnapja alkalmából rendezett Műveljük kertjeinket! című április végéig nyitvatartó kiállítás a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A Mezőszemerén élő művész két éven át, kifejezetten erre a tárlatra festette a képeket és készített installációkat, köztük az egyik kedvencünket, a Nyugdíjasklub – Imi 70 címűt.

imi702-154418.jpg

Bukta Imre: Nyugdíjasklub – Imi 70 című installáció (részlet) (Fotó/Forrás: Barcza Réka)

Kétségkívül az év egyik nagy szenzációjának számított a Szépművészeti Múzeumban rendezett Bosch-tárlat, amelyet a megnyitótól számított négy hét alatt több mint ötvenezren tekintettek meg. A Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítás Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch tárlata volt. Idén a Szépművészeti zseniális kiállításokkal örvendeztette meg a festészet rajongóit: elhozta nekünk Henri Matisse, El Greco és Hantai Simon műveit is. Az idei Art Marketen minden eddiginél nagyobb területen, 8000 négyzetméteren lepték el a galériák standjai a Bálnát, ahol csaknem harminc ország több mint ötszáz művésze mutatkozott be.

Szeptemberben még nem sejtettük, hogy az acb Galéria utolsó tárlatát rendezi a kortárs magyar képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakjának, Bak Imrének, aki december 23-án hunyt el, 83. életévében. A csend változatai című kiállításról is mesélt a művész lapunknak adott interjújában, mely az utolsók egyike volt.  

A 94 éves Anna Mark, magyar származású festőművész Szentendrén bemutatott retrospektív kiállítását kétségkívül 2022 egyik legjelentősebb tárlataként emlegethetjük.

Idén nagyon szerettük a Kiscelli Múzeum Ki a raktárból! című pop-up kiállítását, ahol 19. századi elfeledett női művészek munkáit mutatták be, élveztük az ARC plakátkiállítást a Bikás Parkban, és a Capa-nagydíjasok – Barakonyi Szabolcs, Horváth Katalin Fanni és Móricz-Sabján Simon – októberben nyílt tárlata is lenyűgöző. Lapunk is beszámolt a tragikus hirtelenséggel, 42 éves korában december 28-án elhunyt Móricz-Sabján Simon halálról, akinek díjnyertes képei is megtekinthetők a február 5-ig nyitva tartó kiállításon. A magyar fotográfia pótolhatatlan alakját veszítette el.

Film

2022-ben újabb taggal bővült a magyar Oscar-díjasok sora, Sipos Zsuzsanna díszletberendező ugyanis kollégájával, Patrice Vermette-tel közösen vehette át az arany szobrocskát a Dűne című filmben végzett munkájáért. Márciusban adták át a filmkritikusok díját is, ahol Nagy Dénes Természetes fény című filmjének ítélték a Filmkritikusok B. Nagy László Díját, míg a legjobb rendező Kocsis Ágnes lett.

Az idei év egyik izgalmas pillanata volt, amikor bemutatták a kultikus A vizsga című kémdráma folytatását, A játszmát, amely nem csupán azért emlékezetes, mert sikerült túlszárnyalnia az előzményfilmjét, hanem mert újra vásznon láthattuk a nagyszerű Kulka Jánost, akit Köbli Norbert a magyar Clint Eastwoodnak nevezett lapunknak adott interjújában. A Magyar Mozgókép Díjakon Kulka Jánost a legjobb férfi főszereplőnek, Hámori Gabriellát pedig a legjobb női főszereplőnek válogatták. A gála nagydíját Kis Hajni nyerte el a Külön falka című drámájával.

GettyImages-1388091738-090435.jpg

Patrice Vermette és Sipos Zsuzsanna (Fotó/Forrás: Mike Coppola / Getty Images Hungary)

A sikerek idén sem kerülték el a magyar filmeseket: Szabó Simon és Daoud Dávid közös filmterve például Cannes-ban ért el sikereket, míg Grosan Cristina a Velencei Filmfesztiválról távozhatott díjjal. Emellett sorra halmozta az elismeréseket Csuja László és Nemes Anna Szelídje is. Szeptemberben pedig Emmy-díjat vehetett át Rév Marcell operatőr az Eufória 2. évadában végzett munkájáért.

Szintén nagy öröm volt látni Jankovics Marcell utolsó alkotását, az egész estés Toldit is, amely lenyűgöző szépségű mű lett. A tavaly elhunyt művész özvegyével mi is leültünk beszélgetni férje emlékezetéről.

Az már biztos, hogy 2023-ban nem szoríthatunk magyar filmért az Oscar-gálán, a Blokád című film ugyanis nem került rá a szűkített listára – ahogy azt kritikánkban mi is valószínűsítettük.

A nemzetközi filmvilág egyik legemlékezetesebb pillanata sajnálatos módon nem egy szakmai eredményhez, hanem Will Smith pofonjához fűződik, amely aligha fog kimaradni az év végi összegzésekből. Holott igazán remek alkotásokat láthattunk idén is a mozikban, cikkünkben be is mutattuk, mely tíz alkotás volt, amely igazán lenyűgözött minket.

Köszönjük, hogy olvasnak minket, tartsanak velünk 2023-ban is!

Boldog, kulturális élményekben gazdag új évet kíván a Fidelio teljes csapata!

 

Fejléckép: Bukta Imre, Lakatos Mónika, Nádas Péter, Cserhalmi György (Fotó/Forrás: Gál Bereniké; Kleb Attila; Nádas Péter Facebook-oldala, Váraljai Szandra / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.