Plusz

Miss Saigon

2011.09.05. 10:38
Ajánlom
Sopron, sok régi kedves emlék fűz ehhez a városhoz. A stadionban, egy szabadtéri előadás, első hallásra fura, de hihetetlen élmény volt. - Az alábbiakban Szilvi nevű olvasónk beszámolóját olvashatják.

Ráadásul, már többször is jártam ott, igaz mindig csak nézőként. Az elmúlt években sokat változott a város, viszont az érzések megmaradtak. Ismeretlen ismerősnek éreztem magam, hiszen most mások voltak a főszereplők, mint anno a mérkőzéseken. Azért találtam hasonlóságot a kettő között, még hozzá az egyik legfontosabbat, Ők is életük előadására készültek...

Érdekes párhuzam van a sportpálya és a színpad között, mindegyik valakiknek szinte már az otthona. A játék, a közönség szórakoztatása, a düh, a bánat, az öröm, a feszültség, a csend, a csalódottság, siker ezen érzések mindkettőt jellemzik.

Vártam az előadást feszülten, kíváncsian, hogy vajon mi lesz. A történetet nagyjából ismertem, dalokat is hallottam már. Augusztus 20-án nyert értelmet, ott alakult át egésszé, maga a történet a zenével és színészi alakításokkal együtt. Felszínre hozta a be nem forrott sebeket.

Hihetetlen látványban volt része a nézőknek. Gondolom mindenki kedvence és legnagyobb élménye a helikopter volt. Nekem is örök emlék, hiszen a második sorból sikerült átélnem a helikopter felszállását. Számomra azokban a pillanatokban, azaz az  arckifejezés mindent elmondott, nincs szükség szavakra, minden benne volt. Drámai megoldás, mely teljesen hitelesre sikeredett.

Istenem miért - csodálatos azt hiszem új kedvenc született, dallamvilága, szövege telitalálat. Az előadás mód is igaz, őszinte volt, pont annyi érzelem, feszültség, kétségbeesés amely segített átérezni a történéseket, szinte "fájdalmas kérdő imaként" szólt.

A Szaxofon-duett ott térben-időben és lelkiállapotban találó volt, néha picit túl sok, de belefért.

A Bui-doi dal, ismételten szívszorító pillanata volt az előadásnak, azok a szörnyű adatok, számok, felfoghatatlanok, hogy mik történtek a világban. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy bármennyire is keserves sorsot mért ránk Isten, mindentől függetlenül jó helyre és jó időben születtünk. Legyünk elégedettek, és tegyünk azért, hogy úgy éljük életünket, hogy mi mindent megtettünk a boldogságunkért, nem kell telhetetlennek lennünk.

A hiteles előadás titka szerintem, hogy a rendező olyan színészt talál egy-egy szerepre, akiről tudja, hogy a saját egyéniségét is képes belevinni az előadásba, ezáltal még sebezhetőbbé, olykor még erősebbé, karakteresebbé válik az egész előadás során. Olyan mély érzéseket él át mind a néző, mind a színész, hogy leírhatatlan. Nehéz megfogalmazni, amikor felteszik azt a kérdést, hogy milyen volt? Hogy tetszett?

Olyan sok érzés kavarog ilyenkor az ember fejében, a folyamatos ellentétek, mint például  Kim rémálmai és Professzor álma között. Az egyiknél a múlt utolér, és kísért, tudatosul az emberben, hogy minden cselekedetünknek és gondolatunknak megvan az ára, következménye. Annyira drámai pillanatokat él át az ember a jelenetek közben, mintha "lelki hullámvasúton" ülne.

Kim rémálma volt az egyik legmegrázóbb jelenete az előadásnak. Thuy (Kerényi Miklós Máté) alakítása kiváló volt, hihetetlen és érzelmileg felkavaró. Kerényi Miklós Máténak volt lehetősége megmutatnia képességeit, felnőtt a szerephez.

Professzor álmánál jól érzed magad és mosolyogsz, elhiszed, hogy ilyen létezik, a mimika a gesztusok, tényleg olyan csibészes, mint a sokat látott és élt embernek...

Apa és fia találkozása megrázó. Chris vajon miként dolgozza fel a történteket, a kialakult helyzethez vezető utat a néző látja, és szinte vele együtt éli át. Összetett egyéniség, melynek megformálásához, tényleg valódi érzelmekre van szükség. Lelkileg elveszett, kétségbeesett, és nehéz súly nehezedik a vállára. Nemcsak a háború ejtett mély sebeket, hiszen a hátrahagyott szerelem, és a sodródó kedélyállapot is jellemzi a személyiségét.

Fontos mondanivalója van a Miss Saigon-nak, sajnos még mindig van aktualitása a történetnek, akár a politikára, akár a felelősségvállalásra gondolunk.

Az őszinte érzések az emberi kapcsolatok terén, az egész életünkön át elkísérnek minket. Döntéseink befolyásolják életünk alakulását és formálják egyéniségünket. Szívünkre vagy az eszünkre hallgatunk, érzelmek vezényelnek, vagy a racionalitás talaján maradunk.

Saját véleményünk, hogy megbocsátunk-e Chrisnek, egyetértünk-e vele, vagy mi miként cselekednénk hasonló helyzetben.
Érett és értő közönségre van szükség, hiszen értelmezni kell a dalok szövegét, és olvasni a sorok között, a zene segítségével egy olyan világot ismerhetünk meg, amely által talán könnyebb megérteni az emberi sorsok alakulását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.