Plusz

Miss Saigon

2011.09.05. 10:38
Ajánlom
Sopron, sok régi kedves emlék fűz ehhez a városhoz. A stadionban, egy szabadtéri előadás, első hallásra fura, de hihetetlen élmény volt. - Az alábbiakban Szilvi nevű olvasónk beszámolóját olvashatják.

Ráadásul, már többször is jártam ott, igaz mindig csak nézőként. Az elmúlt években sokat változott a város, viszont az érzések megmaradtak. Ismeretlen ismerősnek éreztem magam, hiszen most mások voltak a főszereplők, mint anno a mérkőzéseken. Azért találtam hasonlóságot a kettő között, még hozzá az egyik legfontosabbat, Ők is életük előadására készültek...

Érdekes párhuzam van a sportpálya és a színpad között, mindegyik valakiknek szinte már az otthona. A játék, a közönség szórakoztatása, a düh, a bánat, az öröm, a feszültség, a csend, a csalódottság, siker ezen érzések mindkettőt jellemzik.

Vártam az előadást feszülten, kíváncsian, hogy vajon mi lesz. A történetet nagyjából ismertem, dalokat is hallottam már. Augusztus 20-án nyert értelmet, ott alakult át egésszé, maga a történet a zenével és színészi alakításokkal együtt. Felszínre hozta a be nem forrott sebeket.

Hihetetlen látványban volt része a nézőknek. Gondolom mindenki kedvence és legnagyobb élménye a helikopter volt. Nekem is örök emlék, hiszen a második sorból sikerült átélnem a helikopter felszállását. Számomra azokban a pillanatokban, azaz az  arckifejezés mindent elmondott, nincs szükség szavakra, minden benne volt. Drámai megoldás, mely teljesen hitelesre sikeredett.

Istenem miért - csodálatos azt hiszem új kedvenc született, dallamvilága, szövege telitalálat. Az előadás mód is igaz, őszinte volt, pont annyi érzelem, feszültség, kétségbeesés amely segített átérezni a történéseket, szinte "fájdalmas kérdő imaként" szólt.

A Szaxofon-duett ott térben-időben és lelkiállapotban találó volt, néha picit túl sok, de belefért.

A Bui-doi dal, ismételten szívszorító pillanata volt az előadásnak, azok a szörnyű adatok, számok, felfoghatatlanok, hogy mik történtek a világban. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy bármennyire is keserves sorsot mért ránk Isten, mindentől függetlenül jó helyre és jó időben születtünk. Legyünk elégedettek, és tegyünk azért, hogy úgy éljük életünket, hogy mi mindent megtettünk a boldogságunkért, nem kell telhetetlennek lennünk.

A hiteles előadás titka szerintem, hogy a rendező olyan színészt talál egy-egy szerepre, akiről tudja, hogy a saját egyéniségét is képes belevinni az előadásba, ezáltal még sebezhetőbbé, olykor még erősebbé, karakteresebbé válik az egész előadás során. Olyan mély érzéseket él át mind a néző, mind a színész, hogy leírhatatlan. Nehéz megfogalmazni, amikor felteszik azt a kérdést, hogy milyen volt? Hogy tetszett?

Olyan sok érzés kavarog ilyenkor az ember fejében, a folyamatos ellentétek, mint például  Kim rémálmai és Professzor álma között. Az egyiknél a múlt utolér, és kísért, tudatosul az emberben, hogy minden cselekedetünknek és gondolatunknak megvan az ára, következménye. Annyira drámai pillanatokat él át az ember a jelenetek közben, mintha "lelki hullámvasúton" ülne.

Kim rémálma volt az egyik legmegrázóbb jelenete az előadásnak. Thuy (Kerényi Miklós Máté) alakítása kiváló volt, hihetetlen és érzelmileg felkavaró. Kerényi Miklós Máténak volt lehetősége megmutatnia képességeit, felnőtt a szerephez.

Professzor álmánál jól érzed magad és mosolyogsz, elhiszed, hogy ilyen létezik, a mimika a gesztusok, tényleg olyan csibészes, mint a sokat látott és élt embernek...

Apa és fia találkozása megrázó. Chris vajon miként dolgozza fel a történteket, a kialakult helyzethez vezető utat a néző látja, és szinte vele együtt éli át. Összetett egyéniség, melynek megformálásához, tényleg valódi érzelmekre van szükség. Lelkileg elveszett, kétségbeesett, és nehéz súly nehezedik a vállára. Nemcsak a háború ejtett mély sebeket, hiszen a hátrahagyott szerelem, és a sodródó kedélyállapot is jellemzi a személyiségét.

Fontos mondanivalója van a Miss Saigon-nak, sajnos még mindig van aktualitása a történetnek, akár a politikára, akár a felelősségvállalásra gondolunk.

Az őszinte érzések az emberi kapcsolatok terén, az egész életünkön át elkísérnek minket. Döntéseink befolyásolják életünk alakulását és formálják egyéniségünket. Szívünkre vagy az eszünkre hallgatunk, érzelmek vezényelnek, vagy a racionalitás talaján maradunk.

Saját véleményünk, hogy megbocsátunk-e Chrisnek, egyetértünk-e vele, vagy mi miként cselekednénk hasonló helyzetben.
Érett és értő közönségre van szükség, hiszen értelmezni kell a dalok szövegét, és olvasni a sorok között, a zene segítségével egy olyan világot ismerhetünk meg, amely által talán könnyebb megérteni az emberi sorsok alakulását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!
Plusz ajánló

A test mint dinamikus tárgy – a Fidelio programjai a Sziget 4. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor színpadán szombaton is álomszerű képek váltakoznak majd, miközben a kettősségből egység, ismeretlenekből pedig barátok alakulnak. Erre nyújt kiváló példát a Szlovéniából érkező Alien Express című előadás. Gyere el, és győződj meg róla!