Plusz

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

2023.12.01. 09:50
Ajánlom
A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy kulturális intézmény csak akkor képes önmagának nemzetközi hírt szerezni, ha a korszerű színpadtechnika, akusztika és építészeti megoldások mellé vízió és finom ízléssel kialakított programterv is társul. Kiss Imrét 2003-ban nevezték ki a Művészetek Palotája igazgatói posztjára, 2011-ig tartó vezetése alatt pedig megalapozta mindazt, ami ma a Müpát a kontinens egyik legfontosabb kulturális központjává teszi.

Érdemeinek hosszas felsorolása helyett azonban álljon itt egy rövid anekdota, amelyből talán az is kiderül, munkássága hogyan teremtett időn és téren átívelő találkozási pontot a kultúra szerelmeseinek.

kissimre_bw-094618.jpg

Kiss Imre (Fotó/Forrás: Müpa)

A történetnek három jól ismert főszereplője van: Kocsis Zoltán, Kiss Imre és Sir Roger Moore, valamint egy különös levél, amely néhány héttel ezelőtt landolt az e-mail-fiókunkban.

A levelet egy Londonban élő ügyvédtől kaptuk, aki James Bond-rajongó barátját készült felköszönteni ötvenedik születésnapja alkalmából. Mi lehetne a tökéletes ajándék egy 007-es fannak? Természetesen egy szmoking, egyenesen Sir Roger Moore egykori ruhatárából. A szmokingot sikerült is megszerezni egy aukción, ekkor azonban váratlan dolog történt:

a belső zsebében ott rejtőzött Kiss Imre névjegykártyája.

A londoni ügyvéd ezután vette fel velünk a kapcsolatot, és érdeklődött, vajon miként kerülhetett a kártya Sir Roger Moore zsebébe.

71030_mupa_roger_m_ii_nap_mupa_95969-094618.jpg

Sir Roger Moore a Müpában, 2007-ben (Fotó/Forrás: Müpa)

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a találkozásra 2007-ben került sor. Ekkor lépett közösen a Müpa színpadára a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Sir Roger Moore. A színészlegenda ekkor már tizenhat éve az UNICEF jószolgálati nagykövete volt, egy évvel korábban pedig ő avatta a Nemzeti Filharmonikus Zenekart az UNICEF magyarországi nagykövetévé. Moore az est során Saint-Saëns Az állatok farsangja című darabjában vállalta a narrátor szerepét, majd a tapsrend után közös fogadáson vettek részt az est szereplői és az intézményt akkor vezető Kiss Imre.

A koncert óta tizenhat év telt el.

Azóta itthagyott minket a történet mindhárom főszereplője, de a róluk szóló anekdotákat, a tőlük tanultakat még generációk fogják mesélni.

És ki tudja, még hány nagyszerű művész szmokingjában rejtőzik egy véletlenül ottfelejtett névjegykártya valamelyiküktől.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Sir Roger Moore a Müpában, 2007-ben (Fotó/Forrás: Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.