Plusz

„Moet kunnen” - írta: Spiczmüller Bence

2011.09.17. 23:47
Ajánlom
2011 tavaszát volt szerencsém Hollandiában, Amszterdamban a Vrije (Szabadság) Egyetemen tölteni. Amikor kiértem, és próbáltam összerakni a semmiből a kinti életet, szinte mindenhonnan egy holland mondást kaptam buzdításul: „Moet kunnen.” Vagyis bármi megtörténhet. Ez Amszterdam jelmondata, mely a sokszínűségre és a lehetőség végtelenségére utal, valamint arra, hogy soha, SOHA ne csüggedjünk. Én is így álltam hát mindenhez és figyeltem, mi minden történik. Meg kell állapítanom, hogy a bármi az nem erős túlzás. 5 rövid bejegyzéssel szeretnék kedvet csinálni mindenkinek Hollandiához, kicsit megkarcolni mivel is találkozhat az ember. Ajánlom a bejegyzéseket tanáromnak Sipos Attilának, akinek teljesen igaza van abban, hogy az utazás, a nyitott szemmel utazás, a legjobb tanító.

I. Kiérkezés – zenei aláfestéssel

2011. február eleje. A Népligetben már esteledik. Kezemben tartom a buszjegyemet, mellyel 23 óra múlva Amszterdamban lehetek. Azért ez nem rövid út… gondolom magamban. Egyelőre másra nem is szeretnék gondolni, a fejemben még úgyis az előző napi büntető eljárásjog szigorlat memoriterei kavarognak. Nem kellemes érzés.

Felébredek a buszon. Elég jó helyem van, persze nem látok semmit. Átülök az ablak mellé, közvetlenül a Dortmundba tartó vietnámiak elé. Mint később egy belső, német útlevél ellenőrzésnél (!) kiderült, targoncát vezetni mennek. Abban van a nagy pénz – még a vámtiszt is megjegyzi nevetve. Most ez még messze van, kinézek az ablakon, sötétség. Keresek egy táblát, feliratot, merre lehetünk? Liszt koncert. Olvasom nyugtalanul. Még otthon lennék? Elég szomorú lenne, de nem, jobban elolvasom: Liszt Konzert. Jól van, megnyugodhatok, mert haladunk. Ausztriában vagyunk, tovább alszom. A hatósági ellenőrzés felébreszt, gyönyörű, havas tájon voltunk egyébként valahol a német középhegységben. A hajnal a Ruhr-vidéken ér. Völgyhidakon keresztül száguld az autópálya miközben reggelizek és már várom, hogy odaérjek a célállomásra.

Dortmundban sokan leszállnak, (ennyire nagy az igény errefelé a targoncázásra?) felszállnak az amszterdami „pihenésükre” utazók. Jó a hangulat. Élénk. Dortmundban nemrég nagyszabású Bartók koncert volt. Szinte még otthon érzem magam. Amszterdamba érek. Természetesen rossz helyen szálltam le, a belváros még messze van. Ideiglenes szálláshelyem a Museumsplein közelében van, így rögtön igénybe kell vennem a helyi BKV-t (GVB). Ilyen megálló önmagában nem létezik, világosít fel a villamosvezető hölgy, az a Conzertgebouw-al együtt van, ott kell leszállnom. Az épület az Operaházhoz hasonlítható, természetesen – ha már itt járok – megnézem, mit játszanak errefelé. Döbbenetem teljes: András Schiff zongoraestje. A magyar sajátosságnak tartott nemzeti kisebbségi komplexus ellen kétségtelenül jó gyógyszer egy ilyen utazás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma alapítója

A műfordítóként és rendezőként is jegyzett színházi szakembernél 2017-ben diagnosztizáltak lágyrészszarkómát. Életének 52. évében érte a halál - adta hírül a Színház Online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: A piros lámpa zöldre vált

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Amszterdam egyik látványosságáról lesz szó, ami hamarosan teljesen megújul, mégpedig a környezettudatosság jegyében.
Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.