Plusz

„Moet kunnen” - írta: Spiczmüller Bence

2011.09.17. 23:47
Ajánlom
2011 tavaszát volt szerencsém Hollandiában, Amszterdamban a Vrije (Szabadság) Egyetemen tölteni. Amikor kiértem, és próbáltam összerakni a semmiből a kinti életet, szinte mindenhonnan egy holland mondást kaptam buzdításul: „Moet kunnen.” Vagyis bármi megtörténhet. Ez Amszterdam jelmondata, mely a sokszínűségre és a lehetőség végtelenségére utal, valamint arra, hogy soha, SOHA ne csüggedjünk. Én is így álltam hát mindenhez és figyeltem, mi minden történik. Meg kell állapítanom, hogy a bármi az nem erős túlzás. 5 rövid bejegyzéssel szeretnék kedvet csinálni mindenkinek Hollandiához, kicsit megkarcolni mivel is találkozhat az ember. Ajánlom a bejegyzéseket tanáromnak Sipos Attilának, akinek teljesen igaza van abban, hogy az utazás, a nyitott szemmel utazás, a legjobb tanító.

I. Kiérkezés – zenei aláfestéssel

2011. február eleje. A Népligetben már esteledik. Kezemben tartom a buszjegyemet, mellyel 23 óra múlva Amszterdamban lehetek. Azért ez nem rövid út… gondolom magamban. Egyelőre másra nem is szeretnék gondolni, a fejemben még úgyis az előző napi büntető eljárásjog szigorlat memoriterei kavarognak. Nem kellemes érzés.

Felébredek a buszon. Elég jó helyem van, persze nem látok semmit. Átülök az ablak mellé, közvetlenül a Dortmundba tartó vietnámiak elé. Mint később egy belső, német útlevél ellenőrzésnél (!) kiderült, targoncát vezetni mennek. Abban van a nagy pénz – még a vámtiszt is megjegyzi nevetve. Most ez még messze van, kinézek az ablakon, sötétség. Keresek egy táblát, feliratot, merre lehetünk? Liszt koncert. Olvasom nyugtalanul. Még otthon lennék? Elég szomorú lenne, de nem, jobban elolvasom: Liszt Konzert. Jól van, megnyugodhatok, mert haladunk. Ausztriában vagyunk, tovább alszom. A hatósági ellenőrzés felébreszt, gyönyörű, havas tájon voltunk egyébként valahol a német középhegységben. A hajnal a Ruhr-vidéken ér. Völgyhidakon keresztül száguld az autópálya miközben reggelizek és már várom, hogy odaérjek a célállomásra.

Dortmundban sokan leszállnak, (ennyire nagy az igény errefelé a targoncázásra?) felszállnak az amszterdami „pihenésükre” utazók. Jó a hangulat. Élénk. Dortmundban nemrég nagyszabású Bartók koncert volt. Szinte még otthon érzem magam. Amszterdamba érek. Természetesen rossz helyen szálltam le, a belváros még messze van. Ideiglenes szálláshelyem a Museumsplein közelében van, így rögtön igénybe kell vennem a helyi BKV-t (GVB). Ilyen megálló önmagában nem létezik, világosít fel a villamosvezető hölgy, az a Conzertgebouw-al együtt van, ott kell leszállnom. Az épület az Operaházhoz hasonlítható, természetesen – ha már itt járok – megnézem, mit játszanak errefelé. Döbbenetem teljes: András Schiff zongoraestje. A magyar sajátosságnak tartott nemzeti kisebbségi komplexus ellen kétségtelenül jó gyógyszer egy ilyen utazás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: Hajó-törés

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ki emlékszik még a Médiahajóra? Erről olvashatunk az e heti bejegyzésben.
Plusz kutatás

Juhok segítségével oldják meg a Holt-tengeri tekercsek rejtélyeit

A Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata fényt derített a pergamenek eredetére, arra, hogy milyen állat bőréből készítették őket, és ezzel választ kínál számos tudományos kérdésre - jelentette a helyi média.
Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.