Plusz

„Moet kunnen” - írta: Spiczmüller Bence

2011.09.17. 23:47
Ajánlom
2011 tavaszát volt szerencsém Hollandiában, Amszterdamban a Vrije (Szabadság) Egyetemen tölteni. Amikor kiértem, és próbáltam összerakni a semmiből a kinti életet, szinte mindenhonnan egy holland mondást kaptam buzdításul: „Moet kunnen.” Vagyis bármi megtörténhet. Ez Amszterdam jelmondata, mely a sokszínűségre és a lehetőség végtelenségére utal, valamint arra, hogy soha, SOHA ne csüggedjünk. Én is így álltam hát mindenhez és figyeltem, mi minden történik. Meg kell állapítanom, hogy a bármi az nem erős túlzás. 5 rövid bejegyzéssel szeretnék kedvet csinálni mindenkinek Hollandiához, kicsit megkarcolni mivel is találkozhat az ember. Ajánlom a bejegyzéseket tanáromnak Sipos Attilának, akinek teljesen igaza van abban, hogy az utazás, a nyitott szemmel utazás, a legjobb tanító.

I. Kiérkezés – zenei aláfestéssel

2011. február eleje. A Népligetben már esteledik. Kezemben tartom a buszjegyemet, mellyel 23 óra múlva Amszterdamban lehetek. Azért ez nem rövid út… gondolom magamban. Egyelőre másra nem is szeretnék gondolni, a fejemben még úgyis az előző napi büntető eljárásjog szigorlat memoriterei kavarognak. Nem kellemes érzés.

Felébredek a buszon. Elég jó helyem van, persze nem látok semmit. Átülök az ablak mellé, közvetlenül a Dortmundba tartó vietnámiak elé. Mint később egy belső, német útlevél ellenőrzésnél (!) kiderült, targoncát vezetni mennek. Abban van a nagy pénz – még a vámtiszt is megjegyzi nevetve. Most ez még messze van, kinézek az ablakon, sötétség. Keresek egy táblát, feliratot, merre lehetünk? Liszt koncert. Olvasom nyugtalanul. Még otthon lennék? Elég szomorú lenne, de nem, jobban elolvasom: Liszt Konzert. Jól van, megnyugodhatok, mert haladunk. Ausztriában vagyunk, tovább alszom. A hatósági ellenőrzés felébreszt, gyönyörű, havas tájon voltunk egyébként valahol a német középhegységben. A hajnal a Ruhr-vidéken ér. Völgyhidakon keresztül száguld az autópálya miközben reggelizek és már várom, hogy odaérjek a célállomásra.

Dortmundban sokan leszállnak, (ennyire nagy az igény errefelé a targoncázásra?) felszállnak az amszterdami „pihenésükre” utazók. Jó a hangulat. Élénk. Dortmundban nemrég nagyszabású Bartók koncert volt. Szinte még otthon érzem magam. Amszterdamba érek. Természetesen rossz helyen szálltam le, a belváros még messze van. Ideiglenes szálláshelyem a Museumsplein közelében van, így rögtön igénybe kell vennem a helyi BKV-t (GVB). Ilyen megálló önmagában nem létezik, világosít fel a villamosvezető hölgy, az a Conzertgebouw-al együtt van, ott kell leszállnom. Az épület az Operaházhoz hasonlítható, természetesen – ha már itt járok – megnézem, mit játszanak errefelé. Döbbenetem teljes: András Schiff zongoraestje. A magyar sajátosságnak tartott nemzeti kisebbségi komplexus ellen kétségtelenül jó gyógyszer egy ilyen utazás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.
Plusz interjú

Vidám és borzongató programokkal vár ezen a hétvégén Szentendre

A hazai palettán unikális programkínálattal várja a hétvégén, június 15-16-án a látogatókat Szentendre városa. A fesztivál zenei, vízisport, látványos, vidám és borzongató mediterrán programokat ötvöz képzőművészeti, kreatív eseményekkel.