Plusz

„Moet kunnen” - írta: Spiczmüller Bence

2011.09.17. 23:47
Ajánlom
2011 tavaszát volt szerencsém Hollandiában, Amszterdamban a Vrije (Szabadság) Egyetemen tölteni. Amikor kiértem, és próbáltam összerakni a semmiből a kinti életet, szinte mindenhonnan egy holland mondást kaptam buzdításul: „Moet kunnen.” Vagyis bármi megtörténhet. Ez Amszterdam jelmondata, mely a sokszínűségre és a lehetőség végtelenségére utal, valamint arra, hogy soha, SOHA ne csüggedjünk. Én is így álltam hát mindenhez és figyeltem, mi minden történik. Meg kell állapítanom, hogy a bármi az nem erős túlzás. 5 rövid bejegyzéssel szeretnék kedvet csinálni mindenkinek Hollandiához, kicsit megkarcolni mivel is találkozhat az ember. Ajánlom a bejegyzéseket tanáromnak Sipos Attilának, akinek teljesen igaza van abban, hogy az utazás, a nyitott szemmel utazás, a legjobb tanító.

I. Kiérkezés – zenei aláfestéssel

2011. február eleje. A Népligetben már esteledik. Kezemben tartom a buszjegyemet, mellyel 23 óra múlva Amszterdamban lehetek. Azért ez nem rövid út… gondolom magamban. Egyelőre másra nem is szeretnék gondolni, a fejemben még úgyis az előző napi büntető eljárásjog szigorlat memoriterei kavarognak. Nem kellemes érzés.

Felébredek a buszon. Elég jó helyem van, persze nem látok semmit. Átülök az ablak mellé, közvetlenül a Dortmundba tartó vietnámiak elé. Mint később egy belső, német útlevél ellenőrzésnél (!) kiderült, targoncát vezetni mennek. Abban van a nagy pénz – még a vámtiszt is megjegyzi nevetve. Most ez még messze van, kinézek az ablakon, sötétség. Keresek egy táblát, feliratot, merre lehetünk? Liszt koncert. Olvasom nyugtalanul. Még otthon lennék? Elég szomorú lenne, de nem, jobban elolvasom: Liszt Konzert. Jól van, megnyugodhatok, mert haladunk. Ausztriában vagyunk, tovább alszom. A hatósági ellenőrzés felébreszt, gyönyörű, havas tájon voltunk egyébként valahol a német középhegységben. A hajnal a Ruhr-vidéken ér. Völgyhidakon keresztül száguld az autópálya miközben reggelizek és már várom, hogy odaérjek a célállomásra.

Dortmundban sokan leszállnak, (ennyire nagy az igény errefelé a targoncázásra?) felszállnak az amszterdami „pihenésükre” utazók. Jó a hangulat. Élénk. Dortmundban nemrég nagyszabású Bartók koncert volt. Szinte még otthon érzem magam. Amszterdamba érek. Természetesen rossz helyen szálltam le, a belváros még messze van. Ideiglenes szálláshelyem a Museumsplein közelében van, így rögtön igénybe kell vennem a helyi BKV-t (GVB). Ilyen megálló önmagában nem létezik, világosít fel a villamosvezető hölgy, az a Conzertgebouw-al együtt van, ott kell leszállnom. Az épület az Operaházhoz hasonlítható, természetesen – ha már itt járok – megnézem, mit játszanak errefelé. Döbbenetem teljes: András Schiff zongoraestje. A magyar sajátosságnak tartott nemzeti kisebbségi komplexus ellen kétségtelenül jó gyógyszer egy ilyen utazás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!