Plusz

Molinóktól a mángorlókig: Liszt Ferenc és a „czigány zene”

2011.03.29. 08:36
Ajánlom
Március 18-án a Néprajzi Múzeumban nyitották meg ünnepélyesen az idei Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében egyúttal a „Liszt Ferenc és a czigány zene” című kiállítás is megnyitotta kapuit.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitójának résztvevőit többek között Dr. Szarvas Zsuzsanna, a Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója is köszöntötte, s röviden ismertette a kiállítás felépítését. Elmondta, hogy mennyire nem egyszerű feladat egy olyan kiállítást megrendezni, amelynek középpontjában nem látható, hanem hangzó, hallható művészet áll. S ez érezhető is a kiállítást megtekintve. Hiszen, ha a magyar nemzeti kultúrának egy ilyen „szűk, de fontos metszetének bemutatására" (idézet a kiállítás első termének első molinójáról) vállalkozik egy múzeum, óhatatlanul kénytelen kibővíteni az említett metszetet. Valahogy úgy, ahogyan a nem túl mély ismeretekkel rendelkező tanuló felel az általa kevéssé ismert Arany János életéből: „Arany nagy költő volt, de Petőfi is, aki 1823-ban született Kiskőrösön..." És így tovább... A kiállításra átültetve: Liszt Ferencnek sok köze volt a cigányokhoz és a cigányzenéhez, de ugyanilyen sok köze volt Barabás Miklósnak és Lotz Károlynak is. A tárgykör bemutatása a zene és a tánc történetén, illetve ezek képzőművészeti ábrázolásán keresztül halad, „négy helyszínen, egymáshoz lazán kötődő térben".

A leginkább a kiállítás tárgyával foglalkozó gyűjtemény az első teremben látható, ahol megismerkedhetünk a tárlat apropójául szolgáló Liszt-könyvvel, a magyar közönséget évtizedeken át felháborító, 1861-ben publikált A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon című opusszal, amelyben Liszt megfogalmazta, hogy „a magyar zene nem a magyar nemzeté, hanem a cigányé". A teremben láthatók korabeli hangszerek, a cigányzenekarok legfontosabb instrumentumai, Liszt néhány magyar és cigány témájú művének régi és modern - a látogatók számára is hozzáférhető - kiadásai, miközben Liszt, Csermák, Bihari és egyéb 19. századi magyar zenék szólnak. Információban gazdag, hatalmas molinók tájékoztatnak bennünket a cigányokhoz és a cigányzenéhez kapcsolódó irodalmi, képzőművészeti alkotásokról és tudományos munkákról. Némiképp csalódást keltő, hogy néhány eredeti munkán kívül jobbára csak a molinók, illetve digitális reprodukciók helyettesítik a festményeket.

A második helyszínen - egy folyosón - szintén néhány molinó valamint digitális reprodukció mutatja be a 19. századi képzőművészetnek a cigányok életét ábrázoló műveit, egy szinttel feljebb pedig cigányzenével, a cigányok életével kapcsolatos filmeket lehet megtekinteni egy sarokban, amelyet a látogató részben maga irányíthat. A negyedik - alig nagyobb - helyiségben táncot, mulatságot ábrázoló, leginkább 19. századi népművészeti tárgyakat állítottak ki a díszített fésűktől kezdve egészen a mívesen faragott és festett mángorlókig. Mennyiségileg és minőségileg is jelentéktelenebb e három terem anyaga az elsőhöz képest, s az első teremből is fájón hiányoznak az eredeti alkotások; de mindent egybevetve a Néprajzi Múzeum kiállításából sokat lehet tanulni. Leginkább úgy, mint egy szép, színes képekkel illusztrált képzőművészeti albumból.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Vizuál

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Tragikus körülmények között elhunyt Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv színésze

Feltehetően drogtúladagolás miatt vesztette életét a színész, akinek holttestét egy autóból dobták ki New Yorkban, egy gyárépület közelében. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Vallelonga 60 éves volt.
Vizuál

Az érem két oldala – kritika A veszélyes lehet a fagyi című filmről

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje látszólag egy ikerpár problémás kapcsolatáról szól, azonban mélyebbre tekintve ennél jóval sokrétűbb alkotásról van szó. Abszurd doppelgänger-történetként, illetve hétköznapi életválságokkal foglalkozó, szociális drámaként éppúgy megállja a helyét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Plusz hír

Rúzsa Magdi és Trokán Nóra is sütit árul az autistákért – Közös gyűjtésbe kezd az Együtt az Autistákért Alapítvány és az Autistic Art Alapítvány

Egyedülálló összefogással segíti az Együtt az Autistákért Alapítvány és az Autistic Art Alapítvány tizenegy autista lakóotthon téli működését. Közös gyűjtésbe kezdenek, hogy az autisták számára megfelelő környezetet biztosító, civil fenntartású lakóotthonok rezsiszámláinak kifizetését támogassák.
Plusz hír

Anna Netrebko, Norah Jones, Alvaro Soler és Mariza is fellép a huszadik VeszprémFesten

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A két évtizedes prémium zenei fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel, július 12. és 16. között.
Plusz ajánló

Rajzolj nekem! – Iskolai könyvtáraknak segít a Pagony jótékonysági eseménye

December 17-én nyolc ismert pagonyos illusztrátor vár minden előzetesen regisztrált érdeklődőt a Bakáts Pagony mellet található Pagony Cafe-Dióba, hogy egyedi rajzokat készítsen az odalátogatóknak. A támogatásból befolyt összeggel a kiadó ebben az évben az iskolai könyvtárakat támogatja.
Plusz ajánló

Ajándék testnek és léleknek a Városmajori Szabadtéri Színpad adventi kínálatában

Ahogy nincs jóllét minőségi élelmiszerek nélkül, nincs teljes harmónia sem minőségi idő eltöltése nélkül. A Városmajori Színpad idei, karácsonyi ajándékcsomagjainak megvásárlásával az érdeklődők most a kultúrát és egyben a hazai kistermelőket is támogathatják.