Plusz

Molinóktól a mángorlókig: Liszt Ferenc és a „czigány zene”

2011.03.29. 08:36
Ajánlom
Március 18-án a Néprajzi Múzeumban nyitották meg ünnepélyesen az idei Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében egyúttal a „Liszt Ferenc és a czigány zene” című kiállítás is megnyitotta kapuit.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitójának résztvevőit többek között Dr. Szarvas Zsuzsanna, a Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatója is köszöntötte, s röviden ismertette a kiállítás felépítését. Elmondta, hogy mennyire nem egyszerű feladat egy olyan kiállítást megrendezni, amelynek középpontjában nem látható, hanem hangzó, hallható művészet áll. S ez érezhető is a kiállítást megtekintve. Hiszen, ha a magyar nemzeti kultúrának egy ilyen „szűk, de fontos metszetének bemutatására" (idézet a kiállítás első termének első molinójáról) vállalkozik egy múzeum, óhatatlanul kénytelen kibővíteni az említett metszetet. Valahogy úgy, ahogyan a nem túl mély ismeretekkel rendelkező tanuló felel az általa kevéssé ismert Arany János életéből: „Arany nagy költő volt, de Petőfi is, aki 1823-ban született Kiskőrösön..." És így tovább... A kiállításra átültetve: Liszt Ferencnek sok köze volt a cigányokhoz és a cigányzenéhez, de ugyanilyen sok köze volt Barabás Miklósnak és Lotz Károlynak is. A tárgykör bemutatása a zene és a tánc történetén, illetve ezek képzőművészeti ábrázolásán keresztül halad, „négy helyszínen, egymáshoz lazán kötődő térben".

A leginkább a kiállítás tárgyával foglalkozó gyűjtemény az első teremben látható, ahol megismerkedhetünk a tárlat apropójául szolgáló Liszt-könyvvel, a magyar közönséget évtizedeken át felháborító, 1861-ben publikált A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon című opusszal, amelyben Liszt megfogalmazta, hogy „a magyar zene nem a magyar nemzeté, hanem a cigányé". A teremben láthatók korabeli hangszerek, a cigányzenekarok legfontosabb instrumentumai, Liszt néhány magyar és cigány témájú művének régi és modern - a látogatók számára is hozzáférhető - kiadásai, miközben Liszt, Csermák, Bihari és egyéb 19. századi magyar zenék szólnak. Információban gazdag, hatalmas molinók tájékoztatnak bennünket a cigányokhoz és a cigányzenéhez kapcsolódó irodalmi, képzőművészeti alkotásokról és tudományos munkákról. Némiképp csalódást keltő, hogy néhány eredeti munkán kívül jobbára csak a molinók, illetve digitális reprodukciók helyettesítik a festményeket.

A második helyszínen - egy folyosón - szintén néhány molinó valamint digitális reprodukció mutatja be a 19. századi képzőművészetnek a cigányok életét ábrázoló műveit, egy szinttel feljebb pedig cigányzenével, a cigányok életével kapcsolatos filmeket lehet megtekinteni egy sarokban, amelyet a látogató részben maga irányíthat. A negyedik - alig nagyobb - helyiségben táncot, mulatságot ábrázoló, leginkább 19. századi népművészeti tárgyakat állítottak ki a díszített fésűktől kezdve egészen a mívesen faragott és festett mángorlókig. Mennyiségileg és minőségileg is jelentéktelenebb e három terem anyaga az elsőhöz képest, s az első teremből is fájón hiányoznak az eredeti alkotások; de mindent egybevetve a Néprajzi Múzeum kiállításából sokat lehet tanulni. Leginkább úgy, mint egy szép, színes képekkel illusztrált képzőművészeti albumból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.