Plusz

Mosolylás - Állj ki és mondd! Csak kicsit másképp.

2011.08.12. 10:46
Ajánlom
A stand up comedy évek óta nagy népszerűségnek örvend hazánkban. Az ehhez hasonló storytelling képviselőivel a Sziget második napján találkozhattunk.

A történetmesélés műfajának különlegessége a rendkívül személyes hangvétel. Az Amerikában egyre népszerűbb műfaj előadói írók, akik életük valamelyik meghatározó élményét adják elő improvizatív jelleggel, melyek megértését ezúttaé jeltolmács is segítette.

C25E6A8D-B287-4016-BAA9-A1F274C7C40C

Sziget 2. nap - Octopus Fidelio Összművészeti Helyszín

Csütörtökön ez az improvizáció a Sziget hangulatához és hangerejéhez való alkalmazkodást is jelentette, így igazán magával ragadó előadások születtek. A fellépők Babarczy Eszter, Falcsik Mari, Grecsó Krisztián és Barta András voltak, hozzájuk Zilahy Péter csatalkozott, aki már a Broadway színpadán is kipróbálhatta magát ebben a műfajban.

A mesélők spontán előadásaik alatt nem használtak jegyzetet, nem felolvasást tartottak, hanem fejből meséltek, általában angol nyelven. Volt, aki visszafogottan anekdotázott de volt, aki eljátszotta az eseményeket. Az előadók változatos előadásmódja és átélési képessége mellett Vázsonyi János szaxofonkísérete is színesítette a húsz perces előadásokat. A zenei aláfestés nemcsak hangulati elem volt, hanem a megértést is segítette, hiszen például amikor a szerző azt mesélte, hogy megijedt, akkor azt a szaxofonos egy gyors futammal illusztrálta.

DB1670B4-651B-4E5A-8553-6B9366F3DA8C

Sziget 2. nap - Octopus Fidelio Összművészeti Helyszín

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Szekszárdon és környékén kalandozik a Partitúra

A Partitúra kulturális időutazása ezúttal egy igazi borvárosban, Szekszárdon és környékén folytatódik. Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora november 16-án 13.30-kor látható a Duna Televízióban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra kalocsai adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be. Ezúttal az ezeréves érseki városba, Kalocsára és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András műsorát. Videó!
Plusz fidelio klasszik

Ki állította Pesten az első karácsonyfát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásából ez is kiderül. November 16-án délelőtt 10-től 12-ig a 92.1-en, interjú hallható Bálint Angelikával, Nagy Zoltánnal és Orosz Ákossal.
Plusz hír

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.
Plusz hír

Idén télen is jégpályával és cirkuszi sátorral készül a Müpa

November 30-án nyit a Müpa Kultúr Kültér, ahol koncertekkel, újcirkuszi produkciókkal, bábelőadásokkal és egyéb családi programokkal, na meg jégpályával várják az érdeklődőket.