Plusz

Műfogsorral keresni az élet értelmét - Toni Erdmann

2016.10.07. 11:13
Ajánlom
Maren Ade filmje próbára teszi a nézőt, miközben csak ismerős helyzeteket prezentál úgy, ahogy még nem láthattuk őket.

Mind ismerjük az elcsépelt vígjátéki alaphelyzetet: messzi földről, fura figura érkezik egy számára teljesen ismeretlen világba, ahol próbál ugyan alkalmazkodni, de sehogy sem sikerül neki. A Krokodil Dundee Los Angelesben-től a Mi a manó-ig rengeteg seszínű komédia élt már ezzel a műfaji sablonnal.  A vége legtöbbször ugyanaz: fogadjuk el a másikat, szeressük egymást, és gondolkodjunk el, mi az igazán fontos számunkra.

toni erdmann

toni erdmann (Fotó/Forrás: port.hu / port.hu)

Maren Ade rendező ebbe az elcsépelt dramaturgiába úgy lehelt új életet, hogy még csak ki sem fordította azt. Egyszerűen dokumentarista pontossággal a helyzet, a figurák mélyére ment. A Toni Erdmann-ban ugyanúgy ott van az elfoglalt, felszínes életet élő üzletasszony, akinek élete a feje tetejére áll. Ahelyett azonban, hogy ezt az elfoglaltságot egy állandóan csörgő mobiltelefon, meg egy szigorúan kopogó magassarkú cipő szimbolizálná, mint a hasonszőrű filmekben, valójában is láthatjuk, hogyan kell egy harmincas nőnek felelősségteljes pozícióban, rengeteg munkával helytállnia. Megvan a bohókás, messziről jött alak is, az üzletasszony apja. Ő képtelen kapcsolatot teremteni lányával, és egyébként a környezetével is. Miután egyetlen társa, a vak kutyája is kimúlik, parókát és műfogsort ragadva, Toni Erdmann álnéven vágódik bele lánya bukaresti életébe.

Két ember, apa és lánya botladozik végig a majdnem három órás filmen. Egyikük sem biztos abban, hogy ott van, ahol lennie kellene, egyikük sem boldog a szó klasszikus értelmében. Néha összevesznek, néha összenevetnek, miközben próbálják nemcsak egymást, hanem az őket körülvevő világot is megérteni. A Toni Erdmann közel sem olyan humoros, mint amennyire szeretne az lenni, de túlnyújtott játékidejét szinte végig áthatja valami valóságos, mégis abszurd hangulat. Kell hozzá türelem és nyitottság is, de aki kitart a filmmel, azt a látottakhoz illő, keserédes befejezés várja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.