Plusz

Müller Péter Sziáminak egyszavas válasza van rá, micsoda ő valójában

2016.04.01. 16:03
Ajánlom
A művész és AndFriends nevű zenekara Pintér Béla Társulatával készül közös koncertre. Az április 23-án az A38 hajón megrendezésre kerülő esemény kapcsán a Kultúrpart kérdezte Müller Péter Sziámit, aki a koncerten kívül mesél még Weöresről, Stingről, a Baltazár és az Operettszínházról is.

Nem először ad közös koncertet az AndFriends zenekar és Pintér Béla Társulata, kapcsolatuk pár évvel ezelőtt egy próbafolyamattal kezdődött: „Egyszer fölhívtak, hogy a Titkaink című készülő darabjukban szeretnék énekelni a dalaimat, és engedélyezem-e, én pedig azt válaszoltam, hogy persze, és nagyon örülök neki.”

Krischner Péter, Varga Orsolya, Müller Péter Sziámi, Rentka Zsuzsi, Angler Ákos

Krischner Péter, Varga Orsolya, Müller Péter Sziámi, Rentka Zsuzsi, Angler Ákos (Fotó/Forrás: Zalai Tamás)

Majd egy véletlen hatására született meg a közös koncert gondolata: „Mikor Thuróczy Szabiék odaköltöztek a házunkba, ahol a próbahelyünk is van, egyszer illedelmesen lejött a próbára egy üveg borral a kezében. Egy adott pillanatban magához ragadta a mikrofont, és úgy énekelte el a Száz bolha című számot, hogy könnybe lábadt a szemem. Mi pont egy koncertre készültünk, és valakinek az az ötlete támadt, hogy mi lenne, ha ő is eljönne énekelni. Meghívtuk vendégnek, aztán az előadás másik hét szereplője is jelezte, hogy szeretnének jönni.”

A máig sok mindennel foglalkozó művész arra a kérdésre, hogyan határozná meg önmagát és a szakmáját, magabiztosan válaszol: „Az egyszavas válaszom, hogy költő. Három éves koromtól írtam verseket, melyek jelentős része dallammal, ritmussal született. Mindig ugyanazt az egy dolgot csináltam, akármit tanultam, a középpontjában a költészet állt. Ebbe beletartozik az is, hogy a költő nem egy foglalkozás, hanem olyan, mint mondjuk, hogy hajnalonta álmodsz. Kiszámíthatatlan, hogy mikor jön, csak várod, hogy lesújtson rád. Nálam ez nagyon hamar jött, szóval én ez vagyok, és e mellett csinálok nagyon sok minden mást.”

A teljes beszélgetés a Kultúrpart oldalán olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.