Plusz

Müller Péter Sziáminak egyszavas válasza van rá, micsoda ő valójában

2016.04.01. 16:03
Ajánlom
A művész és AndFriends nevű zenekara Pintér Béla Társulatával készül közös koncertre. Az április 23-án az A38 hajón megrendezésre kerülő esemény kapcsán a Kultúrpart kérdezte Müller Péter Sziámit, aki a koncerten kívül mesél még Weöresről, Stingről, a Baltazár és az Operettszínházról is.

Nem először ad közös koncertet az AndFriends zenekar és Pintér Béla Társulata, kapcsolatuk pár évvel ezelőtt egy próbafolyamattal kezdődött: „Egyszer fölhívtak, hogy a Titkaink című készülő darabjukban szeretnék énekelni a dalaimat, és engedélyezem-e, én pedig azt válaszoltam, hogy persze, és nagyon örülök neki.”

Krischner Péter, Varga Orsolya, Müller Péter Sziámi, Rentka Zsuzsi, Angler Ákos

Krischner Péter, Varga Orsolya, Müller Péter Sziámi, Rentka Zsuzsi, Angler Ákos (Fotó/Forrás: Zalai Tamás)

Majd egy véletlen hatására született meg a közös koncert gondolata: „Mikor Thuróczy Szabiék odaköltöztek a házunkba, ahol a próbahelyünk is van, egyszer illedelmesen lejött a próbára egy üveg borral a kezében. Egy adott pillanatban magához ragadta a mikrofont, és úgy énekelte el a Száz bolha című számot, hogy könnybe lábadt a szemem. Mi pont egy koncertre készültünk, és valakinek az az ötlete támadt, hogy mi lenne, ha ő is eljönne énekelni. Meghívtuk vendégnek, aztán az előadás másik hét szereplője is jelezte, hogy szeretnének jönni.”

A máig sok mindennel foglalkozó művész arra a kérdésre, hogyan határozná meg önmagát és a szakmáját, magabiztosan válaszol: „Az egyszavas válaszom, hogy költő. Három éves koromtól írtam verseket, melyek jelentős része dallammal, ritmussal született. Mindig ugyanazt az egy dolgot csináltam, akármit tanultam, a középpontjában a költészet állt. Ebbe beletartozik az is, hogy a költő nem egy foglalkozás, hanem olyan, mint mondjuk, hogy hajnalonta álmodsz. Kiszámíthatatlan, hogy mikor jön, csak várod, hogy lesújtson rád. Nálam ez nagyon hamar jött, szóval én ez vagyok, és e mellett csinálok nagyon sok minden mást.”

A teljes beszélgetés a Kultúrpart oldalán olvasható.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.
Plusz ajánló

Illúzió és inspiráció? – Barabás Márton és Barabás Lőrinc a Műcsarnokban beszélgetnek

Juhász Anna irodalmár Barabás Mártont, a Műcsarnok Prima Primissima díjas kiállítóját, és fiát, Barabás Lőrincet kérdezi a saját hang kialakulásáról és a generációs párbeszéd lehetőségeiről. A beszélgetést a Barabás Lőrinc Quartet koncertje kíséri a Műcsarnok Apszisában január 8-án.
Plusz hír

Egy angliai múzeum megépítette legóból a Nagy-korallzátonyt

A különleges alkotás június 5-ig látható a chichesteri The Novium Museumban.