Plusz

Művészeti díjeső március 15. alkalmából – Fischl Mónika, Balogh Máté, Szulák Andrea és Vági Bence is díjat kapott

2022.03.11. 11:20
Ajánlom
A Pesti Vigadóban szokás szerint a nemzeti ünnepet megelőzően adták az idei év állami művészeti díjait. Az alkotók, művészek ezúttal díjazottként Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől és Latorcai Csabától, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkárától vehették át az elismeréseket.

Színészi, rendezői, tevékenysége elismeréseként Jászai Mari-díjat kapott: Bakota Árpád, a Csokonai Színház színművésze, Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház, Karinthy Színház színművésze, Csomós Lajos, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze, Szabó Győző, a Thália Színház színművésze, Szabó-Sipos Barnabás színművész, Timkó Eszter, az Új Színház színművésze, Vida Péter, a Thália Színház színművésze, Bakota Árpád, a Csokonai Színház színművésze.

Szabó Győző és Rezes Judit

Szabó Győző és Rezes Judit (Fotó/Forrás: Horváth Judit)


A táncművészet terén nyújtott alkotói, előadói, tudományos és pedagógiai tevékenysége elismeréseként Harangozó Gyula-díjban részesült: Barka Dávid, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, Jekli Zoltán, a Győri Balett táncművésze, Vági Bence, a Recirquel Újcirkusz Társulat művészeti vezetője, koreográfusa.

A cirkuszművészet terén artista tevékenysége elismeréseként Hortobágyi Károly-díjban részesült: Ádám László (Maximus Antonio), az Utazó Budapest Nagycirkusz artistaművésze és állattanítója, Rolling Wheel - Németh Zsófia és Nagy Ferenc artistaművészek.

A nemzeti identitás erősödését elősegítő teljesítménye elismeréseként Sára Sándor-díjban részesült: Bántó Csaba Szabolcs filmoperatőr.

A mozgókép területén kifejtett alkotótevékenysége, valamint művészi és tudományos teljesítménye elismeréseként Balázs Béla-díjban részesült: Forgács Erzsébet vezető maszkmester, az egykori MAFILM alkalmazottja, Füredi Vilmos producer, a Voxtrade Zrt. vezérigazgatója, Helmeczy Dorottya, a Megafilm Kft. filmproducere,  Sipos József, a PCN Film Produkció rendező-producere.

Könnyűzenei, dzsesszzenei előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként Máté Péter-díjban részesült:  Gábor Péter szövegíró, zeneszerző, basszusgitáros, a Bergendy Együttes tagja, Keresztes Ildikó előadóművész, Szulák Andrea előadóművész, énekesnő, színésznő, a Budapesti Operettszínház színművésze, Varga Miklós előadóművész.

Zenei előadó-művészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült: Banda Ádám hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszék egyetemi adjunktusa, Csáki András gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, Fischl Mónika énekművész, a Budapesti Operettszínház színművésze, Nagy Csaba tárogatóművész, Számadó  Gabriella, a Magyar Állami Operaház operaénekesnője.

Zeneszerzői, zenei rendezői tevékenységéért Erkel Ferenc-díjban részesült: Balogh Máté zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, Dobszay-Meskó Ilona karmester, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Konzervatóriumának tanára.

mesko-105017.jpg

Dobszay-Meskó Ilona (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)


Zenetudományi, zenekritikai és zene-ismeretterjesztő tevékenységéért Szabolcsi Bence-díjban részesült: Péteri Lóránt zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A névadó szellemiségéhez méltó irodalmi alkotásért Gérecz Attila-díjban részesült: Regős Mátyás költő, író, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója.

Irodalmi - költői, írói, irodalomtörténészi - tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült: Gáspár Ferenc író, újságíró, szerkesztő, a Coldwell Könyvek Bt. ügyvezetője, Halmai Tamás költő, esszéista, szabadfoglalkozású irodalmár, Hodossy Gyula költő, író, szerkesztő, a Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó Dunaszerdahely igazgatója, Horváth László Imre költő, író, szerkesztő, a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképzőiskola és Gimnázium tanára, Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Irodalomtudományi tanszék docense, Lakatos Mihály író, az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztályvezetője, Poós Zoltán költő, szerkesztő, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum újságírója, Tomaji Attila költő, irodalomtörténész.

Történeti, irodalmi tevékenysége elismeréseként Herczeg Ferenc-díjban részesült: Deák-Sárosi László, a Magyarságkutató Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársa, Mandics György tanár, költő, író, újságíró.

Képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült: Erdei Kvasznay Éva festőművész, Ernszt András festőművész, a Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar tanszékvezető oktatója, Koronczi Endre képzőművész, Matl Péter szobrászművész, Széchy Beáta nyugalmazott  képzőművész, Szegedi Csaba festőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense, Veres Gábor nyugalmazott szobrászművész.

Iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként Ferenczy Noémi-díjban részesült: Balla Dóra grafikusművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, Járási Ildikó Éva nyugalmazott képzőművész, Szendrényi Éva díszlettervező, Varga Edina textiltervező-iparművész, a Semmelweis Egyetem és a Kúria művészeti vezetője, Vigh Krisztina képzőművész.

Képzőművészet, iparművészet, design területén végzett művészettörténészi, műkritikusi, kurátori tevékenysége elismeréseként Németh Lajos-díjban részesült: Banner Zoltán művészettörténész, író, előadóművész.

Fotóművészeti, fotóriporteri tevékenysége elismeréseként Balogh Rudolf-díjban részesült: Minyó Szert Károly fotográfus, képzőművész, Várhelyi Klára fotóművész, a Collegium Hungaricum Róma munkatársa.

Újságírói tevékenysége elismeréseként Táncsics Mihály-díjban részesült: Balogh Andrea Johanna, a Príma Bács-Kiskun Megyei Díj magyar sajtó kategória győztese, Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjas újságíró, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztériumi sajtófőnöke, Franka Tibor író, újságíró, Horváth Szilárd, az MTVA vezető szerkesztője, műsorvezetője.

A magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgárok részére adományozható Pro Cultura Hungarica-díjban részesült: Hargitai Péter költő, regényíró, a magyar irodalom fordítója, a Florida International University volt egyetemi tanára.

Fejléckép: Balogh Máté (fotó: Végső Zoltán), Fischl Mónika (fotó: Budapesti Operettszínház), Szulák Andrea (fotó: Óbudai Társaskör), Vági Bence (fotó: Hirling Bálint / Recirquel)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.