Plusz

Művészi szabadság, ahogy azt Putyin elképzeli

2016.12.10. 14:36
Ajánlom
Az orosz elnöknek valószínűleg az összes diplomáciai érzékét össze kellett szednie művészekkel és filmrendezőkkel rendezett találkozójára, ahol igyekezett mindenkit arról biztosítani, hogy cenzúra a művészvilágban márpedig nem létezik.

Vlagyimir Putyin művészekkel és filmrendezőkkel találkozott december 2-án, ahol kiállt a művészi szabadság védelméért, és ígéretet tett annak fenntartására – persze amellett, hogy kijelentette: jogosan kapott egy filmrendező nem kevesebb, mint húszéves börtönbüntetést - írta meg a The New York Times.

A kormánytisztviselők és az orosz ortodox egyház beavatkozása a művészeti életbe komoly aggodalomra adhat okot. Sokan attól tartanak, hogy a cenzúra a politikai hírek után beszivárog a színházi előadásokba, filmekbe és képzőművészeti kiállításokba is.

GettyImages-481901172

GettyImages-481901172 (Fotó/Forrás: Dennis Grombkowski / Getty Images Hungary)

Nem is olyan régen az egyik vezető moszkvai galéria fotókiállítását záratták be. Az amerikai Jock Sturges fotóművész meztelen emberekről készített fotókat, mellyel bejárta a világot, ám Moszkvában pár konzervatív aktivista elzárta a bejáratot, sőt a fényképek egy részét vizelettel is leöntötték. Egy másik esetben egy omszki színházban nem engedték színpadra állítani a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalt, miután ortodox keresztény aktivisták a helyi hatóságoknál panaszt tettek.

A szentpétervári találkozón, mely egyébként Oroszország kulturális fővárosa, Aleksandr Sokurov, orosz filmrendező könyörgött Putyinnak, hogy vizsgálja fölül az ukrán filmrendező, Oleg Sentsov húszéves büntetését, amelyet Szibériában kell letöltenie.

Sentsovot, aki maga is a Krím-félszigetről származik, még májusban vették őrizetbe, miután tiltakozott a Krím-félsziget orosz megszállása ellen. A vád terrorizmus volt, amivel nemzetközi felháborodást váltottak az orosz hatóságok. Vezető európai filmrendezők, köztük Pedro Almodóvar és Wim Wenders emelték fel szavukat, és írtak nyílt levelet, amelyben követelték Sentsov szabadon bocsátását.

Tudom, hogy ez egy érzékeny kérdés. De Sentsovot nem a filmjei tartalma miatt ítélték el, hanem azért, mert egész életét terrorista cselekményeknek szentelte

– mondta Putyin. A beszélgetés alatt Jevgenyij Mironov színházi rendező azt kérte Putyintól, hogy állítsa le a kormánytisztviselőket és konzervatív csoportokat, és ne blokkolják a kiállításokat és színdarabokat. Putyin elfogadhatatlannak nevezte a színházi előadások és kiállítások megzavarását, de azt is elmondta, hogy a művészi kifejezésmód nem sértheti a vallásos embereket.

Egy hajszál választja el a veszélyesen sokkolót a kreativitás szabadságától

- tette hozzá Putyin. A beszélgetésen a Jézus Krisztus szupersztár védelmére kelt, és felszólította az érintetteket, hogy tisztázzák, miért kellett az előadást törölni, és azt is hozzátette, hogy a helyi hatóságoknak nem volt jogalapjuk a tiltásra.Ugyanakkor utalt a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo rajzaira is, melyek szerinte a szerkesztőség ellen elkövetett terrortámadás kiindulópontjai voltak. „Felmerül a kérdés, hogy ezeknek a karikaturistáknak meg kellett-e sérteniük az iszlám hívőket. Lehet, hogy nem állt a művészek szándékában megbántani senkit, mégis megtették.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.