Plusz

Művészi szabadság, ahogy azt Putyin elképzeli

2016.12.10. 14:36
Ajánlom
Az orosz elnöknek valószínűleg az összes diplomáciai érzékét össze kellett szednie művészekkel és filmrendezőkkel rendezett találkozójára, ahol igyekezett mindenkit arról biztosítani, hogy cenzúra a művészvilágban márpedig nem létezik.

Vlagyimir Putyin művészekkel és filmrendezőkkel találkozott december 2-án, ahol kiállt a művészi szabadság védelméért, és ígéretet tett annak fenntartására – persze amellett, hogy kijelentette: jogosan kapott egy filmrendező nem kevesebb, mint húszéves börtönbüntetést - írta meg a The New York Times.

A kormánytisztviselők és az orosz ortodox egyház beavatkozása a művészeti életbe komoly aggodalomra adhat okot. Sokan attól tartanak, hogy a cenzúra a politikai hírek után beszivárog a színházi előadásokba, filmekbe és képzőművészeti kiállításokba is.

GettyImages-481901172

GettyImages-481901172 (Fotó/Forrás: Dennis Grombkowski / Getty Images Hungary)

Nem is olyan régen az egyik vezető moszkvai galéria fotókiállítását záratták be. Az amerikai Jock Sturges fotóművész meztelen emberekről készített fotókat, mellyel bejárta a világot, ám Moszkvában pár konzervatív aktivista elzárta a bejáratot, sőt a fényképek egy részét vizelettel is leöntötték. Egy másik esetben egy omszki színházban nem engedték színpadra állítani a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalt, miután ortodox keresztény aktivisták a helyi hatóságoknál panaszt tettek.

A szentpétervári találkozón, mely egyébként Oroszország kulturális fővárosa, Aleksandr Sokurov, orosz filmrendező könyörgött Putyinnak, hogy vizsgálja fölül az ukrán filmrendező, Oleg Sentsov húszéves büntetését, amelyet Szibériában kell letöltenie.

Sentsovot, aki maga is a Krím-félszigetről származik, még májusban vették őrizetbe, miután tiltakozott a Krím-félsziget orosz megszállása ellen. A vád terrorizmus volt, amivel nemzetközi felháborodást váltottak az orosz hatóságok. Vezető európai filmrendezők, köztük Pedro Almodóvar és Wim Wenders emelték fel szavukat, és írtak nyílt levelet, amelyben követelték Sentsov szabadon bocsátását.

Tudom, hogy ez egy érzékeny kérdés. De Sentsovot nem a filmjei tartalma miatt ítélték el, hanem azért, mert egész életét terrorista cselekményeknek szentelte

– mondta Putyin. A beszélgetés alatt Jevgenyij Mironov színházi rendező azt kérte Putyintól, hogy állítsa le a kormánytisztviselőket és konzervatív csoportokat, és ne blokkolják a kiállításokat és színdarabokat. Putyin elfogadhatatlannak nevezte a színházi előadások és kiállítások megzavarását, de azt is elmondta, hogy a művészi kifejezésmód nem sértheti a vallásos embereket.

Egy hajszál választja el a veszélyesen sokkolót a kreativitás szabadságától

- tette hozzá Putyin. A beszélgetésen a Jézus Krisztus szupersztár védelmére kelt, és felszólította az érintetteket, hogy tisztázzák, miért kellett az előadást törölni, és azt is hozzátette, hogy a helyi hatóságoknak nem volt jogalapjuk a tiltásra.Ugyanakkor utalt a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo rajzaira is, melyek szerinte a szerkesztőség ellen elkövetett terrortámadás kiindulópontjai voltak. „Felmerül a kérdés, hogy ezeknek a karikaturistáknak meg kellett-e sérteniük az iszlám hívőket. Lehet, hogy nem állt a művészek szándékában megbántani senkit, mégis megtették.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Űzze el a telet a Fidelióval! – A februári szám megtalálható országszerte

Az ingyenes programmagazin februári számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, valamint számos interjút, többek között Ertl Péterrel, Kukorelly Endrével, Kútvölgyi Erzsébettel és Závada Péterrel. Lapozzon bele online!
Plusz magazin

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?