Plusz

Művészi szabadság, ahogy azt Putyin elképzeli

2016.12.10. 14:36
Ajánlom
Az orosz elnöknek valószínűleg az összes diplomáciai érzékét össze kellett szednie művészekkel és filmrendezőkkel rendezett találkozójára, ahol igyekezett mindenkit arról biztosítani, hogy cenzúra a művészvilágban márpedig nem létezik.

Vlagyimir Putyin művészekkel és filmrendezőkkel találkozott december 2-án, ahol kiállt a művészi szabadság védelméért, és ígéretet tett annak fenntartására – persze amellett, hogy kijelentette: jogosan kapott egy filmrendező nem kevesebb, mint húszéves börtönbüntetést - írta meg a The New York Times.

A kormánytisztviselők és az orosz ortodox egyház beavatkozása a művészeti életbe komoly aggodalomra adhat okot. Sokan attól tartanak, hogy a cenzúra a politikai hírek után beszivárog a színházi előadásokba, filmekbe és képzőművészeti kiállításokba is.

GettyImages-481901172

GettyImages-481901172 (Fotó/Forrás: Dennis Grombkowski / Getty Images Hungary)

Nem is olyan régen az egyik vezető moszkvai galéria fotókiállítását záratták be. Az amerikai Jock Sturges fotóművész meztelen emberekről készített fotókat, mellyel bejárta a világot, ám Moszkvában pár konzervatív aktivista elzárta a bejáratot, sőt a fényképek egy részét vizelettel is leöntötték. Egy másik esetben egy omszki színházban nem engedték színpadra állítani a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalt, miután ortodox keresztény aktivisták a helyi hatóságoknál panaszt tettek.

A szentpétervári találkozón, mely egyébként Oroszország kulturális fővárosa, Aleksandr Sokurov, orosz filmrendező könyörgött Putyinnak, hogy vizsgálja fölül az ukrán filmrendező, Oleg Sentsov húszéves büntetését, amelyet Szibériában kell letöltenie.

Sentsovot, aki maga is a Krím-félszigetről származik, még májusban vették őrizetbe, miután tiltakozott a Krím-félsziget orosz megszállása ellen. A vád terrorizmus volt, amivel nemzetközi felháborodást váltottak az orosz hatóságok. Vezető európai filmrendezők, köztük Pedro Almodóvar és Wim Wenders emelték fel szavukat, és írtak nyílt levelet, amelyben követelték Sentsov szabadon bocsátását.

Tudom, hogy ez egy érzékeny kérdés. De Sentsovot nem a filmjei tartalma miatt ítélték el, hanem azért, mert egész életét terrorista cselekményeknek szentelte

– mondta Putyin. A beszélgetés alatt Jevgenyij Mironov színházi rendező azt kérte Putyintól, hogy állítsa le a kormánytisztviselőket és konzervatív csoportokat, és ne blokkolják a kiállításokat és színdarabokat. Putyin elfogadhatatlannak nevezte a színházi előadások és kiállítások megzavarását, de azt is elmondta, hogy a művészi kifejezésmód nem sértheti a vallásos embereket.

Egy hajszál választja el a veszélyesen sokkolót a kreativitás szabadságától

- tette hozzá Putyin. A beszélgetésen a Jézus Krisztus szupersztár védelmére kelt, és felszólította az érintetteket, hogy tisztázzák, miért kellett az előadást törölni, és azt is hozzátette, hogy a helyi hatóságoknak nem volt jogalapjuk a tiltásra.Ugyanakkor utalt a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo rajzaira is, melyek szerinte a szerkesztőség ellen elkövetett terrortámadás kiindulópontjai voltak. „Felmerül a kérdés, hogy ezeknek a karikaturistáknak meg kellett-e sérteniük az iszlám hívőket. Lehet, hogy nem állt a művészek szándékában megbántani senkit, mégis megtették.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Találtak Kínában egy 700 éves bombát, hatástalanítják

Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során.
Plusz hír

Ponyvával borítják be a Notre-Dame tetejét

A Notre-Dame jövőjéről rendeznek beszélgetést a Werk Akadémia Nyílt Napján. A székesegyhéz leégett tetejének helyén keletkezett nyílás befedését a várható esős időszak előtt befejezik.
Plusz hír

Történelmi korok parfümjeit szagolhatják meg egy párizsi múzeumban

Háromezer év illatainak a történetét mutatja be a híres Fragonard-gyár új parfümmúzeuma, ahol a látogatók nem pusztán megtekinthetnek mintegy 400 parfümös üveget, hanem lehetőségük nyílik az illatukat is beszívni, és megismerik a illatszerek európai történetét.
Plusz Partitúra

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz magazin

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?