Plusz

Művészlét és anyaság: szoptatós fotóval vágtak vissza Marina Abramovicnak

2016.09.02. 12:43
Ajánlom
Hein Koh az ikrei mellett nem rosszabb, hanem jobb művész lett. Igaz, tisztában van azzal, hogy ő szerencsés helyzetben van.

Marina Abramovic a Tagesspiegelnek adott interjújában kifejtette, a családalapítás gátat szabott volna a kreativitásának. "Három abortuszom volt, mert biztos voltam abban, hogy a gyerekvállalás szörnyű hatással lett volna a munkámra. Az energiáink végesek, és anyaként az erőforrásaimat meg kellett volna osztanom" - nyilatkozta a  belgrádi születésű performanszművész, aki egyébként előadásain a női léttel is foglalkozik.

Kemény álláspont, és várható volt, hogy lesz, aki nem ért vele egyet. Hein Koh New Yorkban élő képzőművész egy szoptatós képpel válaszolt Abramovic kijelentésére. "Amikor az ikreim 5 hetesek voltak, az alvásmegvonás és a gyakori szoptatás (2-3 óránként, 45 percig etettem őket mindennap) ellenére is haladtam a dolgaimmal.  Marina Abramovic szerint a gyerekek meggátolják a nőket abban, hogy művészként kiteljesedjenek... Ő csak a saját nevében beszél, és lehet, hogy az ő esetében ez így van, de nem vagyunk egyformák" - írta Koh az Instagramjára feltöltött fotó mellé.

#tbt 5/19/15 when my #twins were 5 weeks old and despite the sleep deprivation and frequent (every 2-3 hours, 24-7, 45 min at a time) #breastfeeding, I was still getting shit done.  #MarinaAbramovic thinks children hold women back in the art world, but as @dubz19 put so aptly, "FUKKK THAT". All Marina knows is her own experience, and it may be true for her, but that is not everyone's experience nor truth. Becoming a #mom (of twins no less) has personally helped me become a better #artist - I learned to be extremely efficient with my time, prioritize what's important and let go of the rest, and #multitask like a champ.  I learned to function (even if barely) on very little sleep, and out of the chaos, insanity and even torture at times, a flood of new emotions entered into my work, becoming more interesting & layered as a result.  I'm also not saying that artist parents are better artists than non-parent artists, or that choosing not to be a parent will deny you access to these learning experiences.  What I am saying is that parenting is like any other challenge in life - the biggest fucking challenge in my own life thus far - and if you embrace it and figure out creative solutions, you can emerge a better person.  It's important to think about the ways in which these challenges can help you move forward, rather than hold you back.  #artistmom #tandembreastfeeding #multitasking #heinkoh #greenpoint #brooklyn #nyc

Hein Koh (@hein_koh) által közzétett fénykép,

Hozzátette, ő jobb művész lett a gyerekei által, megtanulta hatékonyan beosztani az idejét, hogy mik az igazán fontos dolgok, és hogy a kevés alvás nem lehet mentség. "Ezzel nem arra akarok célozni, hogy azok a családos művészek jobbak azoknál, akiknek nincsenek gyerekei, vagy arra, hogy ők ezeket a dolgokat nem tanulhatják meg. Csak arra, hogy szülőnek lenni is egy kihívás - számomra ez az eddigi legnagyobb feladat, amivel meg kellett birkóznom,  és ha elfogadod ezt a kihívást, és kreatív megoldásokkal válaszolsz rá, akkor lehet, hogy jobb ember lesz belőled." 

Koh szerint egyébként a férfiaknál soha nem kérdezőjelezik meg az elhivatottságot a munkájuk iránt, ha gyerekük születik, a nőknél viszont óriási áldozatként tekintenek a családalapításra. "Változik a világ. Manapság már nem csak az anyákra hárul a gyereknevelés. A feladatok arányos elosztásával és a megfelelő háttérrel (igen, ez nagyon fontos, és tudom, hogy ez kiváltság), a nők egyszerre lehetnek családanyák és sikeres dolgozó nők" - jegyezte meg Koh, aki úgy osztja be az idejét, hogy mindig legyen pár óra, amikor elvonulhat a műterembe vagy elvégezheti egyéb teendőit. "Tudom, nagyon szerencsés vagyok, hogy rá tudom bízni a gyermekeimet másokra, nagyon sok anyukának és művésznek nincs erre lehetősége" - tette hozzá. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Nyárzáró családi program a Vigadóban

A Csinnadratta Alapítvány 2015 óta tart zenés foglalkozásokat, kompetenciafejlesztő előadásokat. Augusztus 28-án közös muzsikálásra és nyárbúcsúztató épülettörténeti sétára hívják a családokat a Pesti Viagdóba.
Plusz hír

Százezren látogattak el a jubileumi, 15. Ördögkatlan Fesztiválra

A Cseh Tamás és Törőcsik Mari védnökségével 2008-ban életre hívott, dél-baranyai eseménysorozat idén minden korábbinál nagyobb látogatószámmal zárult.
Plusz hír

Világsztárok, por és jókedv – Ilyen volt az idei Sziget

Több mint 450 ezren vettek részt idén a Sziget fesztiválon, amelyet két év kényszerszünet után rendeztek meg idén. A szervezők közleményben összegezték a hat nap tapasztalatait, és már a jövő évi fesztivál dátumát is elárulták.
Plusz ajánló

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.
Plusz galéria

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.