Plusz

Múzeumi ¼

2011.08.14. 15:29
Ajánlom
A hányados ezúttal a kiállítósátrak változatosságára és látogatottságára vonatkozik.

A nagyszínpad mellett már eleve csekély esélye maradt szegény Múzeumi negyednek, a délutáni koncertkezdésektől már csak pár nézelődő lézengett arrafelé. Igaz, a korábbi órákban sem nagyon próbálták ostromolni a vándorkiállításokat, pedig ha elvétve is, de akadt ott pár érdekes emléktárgy. Mint például svájci sapka, Kádár-kolbász, az úttörők 12 pontja, Marx- és Engel-kötet, de még egy munkásőr acélszürke bőrébe is belebújhattam. A tárgyak egyenesen a Dél-Alföld Paraszt-Párizsából érkeztek. A hódmezővásárhelyi Emlékpont az 1945 és 1990 közötti időszak fájdalmas és örömteli emlékeit hivatott bemutatni. Retro-faneknek kötelező, de mindenki erősen ajánlott, akit érdekel a félmúlt világa és közelebb szeretne kerülni a nagyszülők ma már különösnek tűnő fiatalkorához. A múzeum munkatársai gombfocival és számos nosztalgiajátékkal is készültek a Szigetre.

A másik szívemnek kedves helyszín a Gatyalabirintus volt (amire igaziból nem is a Múzeumi negyedben, hanem a szomszédos Kelet-Európai Vurstliban bukkantam rá). A lepedőkkel és fehérneműkkel eltakart lakókocsi kincsestára a bóvlinak és a campnek, találhatunk ott mindent, a Korda-bakelittől csili-vili fényekben pompázó kínai gondoláig. Este 11-től pedig 2 órán keresztül társasozhatnak itt a hely házigazdájával, Lóri nénivel az odatévedők, és ha elég ügyesek, az egyedülálló élmény mellett ajándéktárggyal a zsebükben térhetnek haza. Higgyék el, kihagyhatatlan!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.