Plusz

Múzeumi ¼

2011.08.14. 15:29
Ajánlom
A hányados ezúttal a kiállítósátrak változatosságára és látogatottságára vonatkozik.

A nagyszínpad mellett már eleve csekély esélye maradt szegény Múzeumi negyednek, a délutáni koncertkezdésektől már csak pár nézelődő lézengett arrafelé. Igaz, a korábbi órákban sem nagyon próbálták ostromolni a vándorkiállításokat, pedig ha elvétve is, de akadt ott pár érdekes emléktárgy. Mint például svájci sapka, Kádár-kolbász, az úttörők 12 pontja, Marx- és Engel-kötet, de még egy munkásőr acélszürke bőrébe is belebújhattam. A tárgyak egyenesen a Dél-Alföld Paraszt-Párizsából érkeztek. A hódmezővásárhelyi Emlékpont az 1945 és 1990 közötti időszak fájdalmas és örömteli emlékeit hivatott bemutatni. Retro-faneknek kötelező, de mindenki erősen ajánlott, akit érdekel a félmúlt világa és közelebb szeretne kerülni a nagyszülők ma már különösnek tűnő fiatalkorához. A múzeum munkatársai gombfocival és számos nosztalgiajátékkal is készültek a Szigetre.

A másik szívemnek kedves helyszín a Gatyalabirintus volt (amire igaziból nem is a Múzeumi negyedben, hanem a szomszédos Kelet-Európai Vurstliban bukkantam rá). A lepedőkkel és fehérneműkkel eltakart lakókocsi kincsestára a bóvlinak és a campnek, találhatunk ott mindent, a Korda-bakelittől csili-vili fényekben pompázó kínai gondoláig. Este 11-től pedig 2 órán keresztül társasozhatnak itt a hely házigazdájával, Lóri nénivel az odatévedők, és ha elég ügyesek, az egyedülálló élmény mellett ajándéktárggyal a zsebükben térhetnek haza. Higgyék el, kihagyhatatlan!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

Kultúra, három pilléren – beszélgetés Czigány Balázzsal

Képzőművészet, oktatás, zene: ebben a három pilléres kulturális jelenlétben gondolkodik az Esterházy Magánalapítvány. Eddigi magyarországi tevékenységükről, közeli és távlati terveikről, valamint a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül október 7-én bemutatott EP33 Haydn – Performansz hegedűre, csellóra és koponyára című produkciójukról beszélt Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese.
Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!