Plusz

Muzsikusok és képzőművészek lepik el Bakonybél gyönyörű monostorát – Jön a Gellért Ünnep

2022.09.21. 14:20
Ajánlom
Bakonybél aprócska falu, ezernél alig többen lakják, gyönyörű fekvése mellett azonban az itt lakozó szellemiség is elbűvölő. Pár nap múlva a híres rendház a művészeteké lesz: szeptember 24-25-én első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Gellért Ünnepet a Szent Mauríciusz Monostorban.

Bakonybél, amellett, hogy az ország egyik legszebb tájegységének része, történelmi hely. Az itt található bencés monostort Szent István alapította 1018-ban. A remeteközösséget a Bajorországból érkező Szent Günther hozta létre, de éveket töltött itt Imre herceg nevelője, Szent Gellért is.

Egy 14. századból ránk maradt legenda szerint

a velencei származású bencés szerzetes egy ízben nyugalmat keresett az udvari sürgés-forgás közepette, és hét évre elvonult Bélben.

Egy napon írás közben álomba merült, és álmában odajött hozzá egy szarvastehén a borjával. Egyszerre egy hímszarvas rontott közébük, és farkas elől menekülve elvitte a nőstényt. A szarvasborjú Gellérttel maradt, ő kenyérrel etette. „Máskor pedig Szent Gellért egy tarisznyát vitt a házába, s azt látta, hogy ajtaja előtt egy farkas hever. Észrevette, hogy sebesült, kinyitotta hát az ajtót, és a farkas vele együtt bement. Letette a tarisznyát, a farkas pedig lába előtt a földre terült, föl sem kelt addig, míg meg nem gyógyult. Attól a naptól fogva aztán a szarvas fia is meg a farkas is ott maradt. Kijártak az ajtón a rétre, legeltek, és egymást nem bántották.”

Bakonybel3-141228.jpg

Szent Mauríciusz Monostor (Fotó/Forrás: Szent Mauríciusz Monostor)

A Szent Mauríciusz Monostor perjele, Baán Izsák atya szerint a történet összhangban áll a bakonyi táj szellemiségével:

A szarvas és a farkas jelképes története a vágyait és indulatait a természet csendjében szelídítő, belső harmóniára törekvő embert állítja az olvasó elé,

s egyben jól ragadja meg azt a genius locit, ami Bakonybél sajátja, s amiben Gellért is osztozott.” A monostort azóta is sok ember keresi fel, hogy megnyugvást leljen: írók, költők, zenészek és festők. Itt talált otthonra Cseh Tamás is, aki a falut „mesebeli elzárt vidéknek” tartotta.

Izsák atya, akivel alig egy éve hosszabb interjút is készítettünk, úgy véli, ma, amikor „az erőszak és a válság sötét felhői gyülekeznek Európa egén, s sokakat kerít hatalmába a magány és a félelem”, még nagyobb szükség van a belső harmóniára.

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Kapcsolódó

„A lemondás nem öncélú, szabadság születik belőle” – karácsonyi interjú egy bencés szerzetessel

Sokan beszélnek kereszténységről, a karácsony pedig a legfontosabb vallási ünnepünk. De mit jelent Jézus Krisztus születése egy olyan embernek, aki az életét mindenestül Istennek ajánlotta fel? Bakonybélbe utaztam, hogy találkozzak Baán Izsákkal, a bencés monostor perjelével, akitől olyat is kérdezhettem, amiről általában nem holmi újságcikkekben szoktunk olvasni.

Reméli, hogy azok, akik ellátogatnak a Gellért Ünnepre, a monostor szakrális tereiben a zene és a műalkotások segítségével megtalálják a békét.

Szeptember 24-én délelőtt a Csillagfröccs zenekar és a Louisiana Double énekesduó gospel, blues és amerikai népzene hatásait tükröző koncertjével kezdődik a minifesztivál. Eközben Novák Erik festőművész és Kropf Milán fafaragó workshopján és mesterségbemutatóján is részt lehet venni.

Délután a monostor perjele nyitja meg a Vendégség az Úrnál című kiállítást, ami az egy évvel ezelőtt megrendezett Eucharisztikus Kongresszus után Bakonybélben is látható. A kortárs festmények sokféle megközelítésben, tágabb bibliai kontextusban, illetve a hétköznapok valóságában értelmezik a hálaadás témáját, a tárlaton Fazakas Réka művészettörténész vezet végig.

Este 8 órakor a Szent Efrém Férfikar lép fel a monostortemplomban. Bubnó Tamás és Bubnó Lőrinc együttese görögkeleti egyházi énekeket és modern vagy kortárs zeneszerzők műveit egyaránt műsorra tűzi. Az együttest talán már be sem kell mutatni: szellemesen vannak jelen az online térben, a templomi koncertjeik pedig mindig mély élményt okoznak.

Bakonybel1-141228.jpg

Szent Mauríciusz Bencés Monostor, Bakonybél (Fotó/Forrás: Szent Mauríciusz Monostor)

Szeptember 25-én egy különleges zenei projekt kerül a közönség elé a Boldog Gizella Közösségi Házban. Prieger Zsolt elektronikus zeneszerző (Anima Sound System) és Magyar Bori énekes a Zsoltárok könyvét dolgozta fel – tele szép és meghökkentő ötletekkel. Ahogy ők fogalmaznak:

kortárs áldozatot szeretnének bemutatni, és a monostor nagyszerű helyszíne lesz az ősbemutatónak.

A programok nagy része monostori belépőjeggyel látogatható, a Szent Efrém Férfikar hangversenye és a Zsoltároskönyv című koncert pedig ingyenes. A Gellért-ünnep a VEB2023 EKF együttműködésével jött létre, a Kultháló Bázis keretében. Bővebben a monostor honlapján lehet tájékozódni.

Fejléckép: Bakonybél (forrás: Szent Mauríciusz Monostor)

A zene nem tűri az okoskodást – Interjú Bubnó Tamással

Kapcsolódó

A zene nem tűri az okoskodást – Interjú Bubnó Tamással

Az idén 20 éves Szent Efrém Férfikar első ünnepi koncertjét március 12-én tartja a MOMKultban. Ebből az alkalomból az együttes alapítójával, Bubnó Tamással beszélgettünk rockzenéről, liturgia és koncertezés viszonyáról, és arról, miért kellene minden embernek énekelnie.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.