Plusz

Nagy akarás

2010.12.23. 09:02
Ajánlom
Szó se róla, fontos, hogy a színházi háttérszakmák művelői is reflektorfénybe kerüljenek, mert nélkülük aztán tényleg nem működne a teátrumi gépezet. Úgyhogy helyes, hogy megalapították a Magyar Teátrum Díjat, a csapágy s benne az aranygolyó pedig szellemes, ráadásul azt sem bánjuk, hogy a díjátadó képernyőre került. A problémát maga a műsor jelentette.

Fekete Péter békéscsabai igazgató rendezte az esztrádot, s bűvész múltját idézve egy golyós mikromágiás trükkel fel is lépett benne (azt hiszem, így hívják azt, amikor először egy, majd két, három, négy golyót kap elő a légből, s teszi ujjai közé, majd tünteti el). "A színpadon tucatnyi ismert sztárral találkozhatunk" - szólt az eseményt meglehetősen felülpozicionáló beharangozó, amely így folytatódott: "Ünnepünk méltóképp áll az év végi nagy díjátadó ceremóniák sorába, a Prima Primissima, az állami és egyéb díjakat átadó ünnepségek mellé." Azt hiszem, erre mondják, hogy a kevesebb több, mert összességében bizony nem volt másról szó, mint néhány békéscsabai előadásrészletről (Aida, Csínom Palkó, Csárdáskirálynő), dalról és egy Kányádi-szövegről. Próbáltam számolni a sztárokat, azaz a bulvárból ismert neveket-arcokat: Fodor Zsóka (díjátadó), Németh Kristóf (aki cirkuszi kikiáltók és doboló kisbírók modorában és hangerejével-hanghordozásával vezette a műsort), némi megszorítással Varga Edit, Fésűs Nelly, Szomor György, Ferenczi György (bár ő Story-tartalomként már erősen véleményes)... de itt megáll a billentyűzet. Ezzel, mármint a felvonultatott sztármennyiséggel és -minőséggel nincs is semmi baj, tényleg. (Kicsi ország, kicsi sztárok.) De ez a habverés rendkívül röhejes, különösen akkor, ha a díjátadót viszont úgy vezetik fel, hogy itt "az elit- és sztárközpontúságot akarják oldani".

A díjazott ügyelő, kalapos, közönségszervező stb. egyébként nagyon helyesek voltak, beszédkéjükben köszönték igazgatójuknak, a Magyar Teátrumi Társaságnak, kollégáiknak. A díjakat többnyire politikus-színházigazgató duótól vették át, akik közül érdekes módon mindig a - helyi érdekű, azaz Békés megyei - politikus beszélt először (és többet). Érezhetően élete nagy pillanatának gondolta fellépését a megye egyik parlamenti képviselőjéből ÁSZ-elnökké avanzsált Domokos László, s ennek megfelelően lépett szűkebb pátriája teátrumának színpadára: arca gyermeki módon ragyogott, vártam, hogy pliében, de minimum dalban mondja el.

Volt ennek a díjátadónak valami anakronisztikus ünnepséghangulata, s ehhez igen erősen hozzájárultak a nagyon_fontos_üzenettel bíró műsorszámok, az "éljenek a fogaskerekek, éljenek a csapágyak" típusú mondatok - tényleg csak a "hajrá, csavargyáriak!" hiányzott lezárásképp a Csinibabából, és akkor Németh Kristóf miatt még ontopik is lettek volna -, a "kétkezi munkások" hangsúlyozása, a közreműködők ilyen-olyan díjainak felsorolása - mintha a díj tenné a színészt -; a rendezés fókusztalanságát felerősítette a tévés közvetítés, a félsötét nézőteret mutató vágóképek pedig a ritmustalanságot erősítették.

A díjról magáról különben annyi derült ki, hogy a Magyar Teátrumi Társaság alapította, a jelöléshez két művészeti díjas színész és az igazgató támogatása szükséges; de hogy a nominálás hogyan váltódik díjra, miért érdemesebb X ügyelő, mint Y, nem tudni. Azon még csak-csak túl lehet lépni, hogy kizárólag az MTT tagszínházainak munkatársai számítanak - a Magyar Színházi Társaság alapítsa meg a magáét -, de hogy az In memoriam "rovatban" a halálozás évétől függetlenül csupán az MTT tagszínházainak politikai oldalához kötődő színházcsinálókat mutatták, minimum nem elegáns gesztus. És ha már annyira fontos nekik a határontúliság, akkor ne csak az újvidéki fénymestert meg a szabadkai Népszínház-igazgatót citálják oda amolyan díszmagyarként (privát megjegyzés: Talpi, kössél nyakkendőt!), hanem tessék szíves ismerni az ottani halottakat is, és rájuk is emlékezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.
Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.