Plusz

Nagy akarás

2010.12.23. 09:02
Ajánlom
Szó se róla, fontos, hogy a színházi háttérszakmák művelői is reflektorfénybe kerüljenek, mert nélkülük aztán tényleg nem működne a teátrumi gépezet. Úgyhogy helyes, hogy megalapították a Magyar Teátrum Díjat, a csapágy s benne az aranygolyó pedig szellemes, ráadásul azt sem bánjuk, hogy a díjátadó képernyőre került. A problémát maga a műsor jelentette.

Fekete Péter békéscsabai igazgató rendezte az esztrádot, s bűvész múltját idézve egy golyós mikromágiás trükkel fel is lépett benne (azt hiszem, így hívják azt, amikor először egy, majd két, három, négy golyót kap elő a légből, s teszi ujjai közé, majd tünteti el). "A színpadon tucatnyi ismert sztárral találkozhatunk" - szólt az eseményt meglehetősen felülpozicionáló beharangozó, amely így folytatódott: "Ünnepünk méltóképp áll az év végi nagy díjátadó ceremóniák sorába, a Prima Primissima, az állami és egyéb díjakat átadó ünnepségek mellé." Azt hiszem, erre mondják, hogy a kevesebb több, mert összességében bizony nem volt másról szó, mint néhány békéscsabai előadásrészletről (Aida, Csínom Palkó, Csárdáskirálynő), dalról és egy Kányádi-szövegről. Próbáltam számolni a sztárokat, azaz a bulvárból ismert neveket-arcokat: Fodor Zsóka (díjátadó), Németh Kristóf (aki cirkuszi kikiáltók és doboló kisbírók modorában és hangerejével-hanghordozásával vezette a műsort), némi megszorítással Varga Edit, Fésűs Nelly, Szomor György, Ferenczi György (bár ő Story-tartalomként már erősen véleményes)... de itt megáll a billentyűzet. Ezzel, mármint a felvonultatott sztármennyiséggel és -minőséggel nincs is semmi baj, tényleg. (Kicsi ország, kicsi sztárok.) De ez a habverés rendkívül röhejes, különösen akkor, ha a díjátadót viszont úgy vezetik fel, hogy itt "az elit- és sztárközpontúságot akarják oldani".

A díjazott ügyelő, kalapos, közönségszervező stb. egyébként nagyon helyesek voltak, beszédkéjükben köszönték igazgatójuknak, a Magyar Teátrumi Társaságnak, kollégáiknak. A díjakat többnyire politikus-színházigazgató duótól vették át, akik közül érdekes módon mindig a - helyi érdekű, azaz Békés megyei - politikus beszélt először (és többet). Érezhetően élete nagy pillanatának gondolta fellépését a megye egyik parlamenti képviselőjéből ÁSZ-elnökké avanzsált Domokos László, s ennek megfelelően lépett szűkebb pátriája teátrumának színpadára: arca gyermeki módon ragyogott, vártam, hogy pliében, de minimum dalban mondja el.

Volt ennek a díjátadónak valami anakronisztikus ünnepséghangulata, s ehhez igen erősen hozzájárultak a nagyon_fontos_üzenettel bíró műsorszámok, az "éljenek a fogaskerekek, éljenek a csapágyak" típusú mondatok - tényleg csak a "hajrá, csavargyáriak!" hiányzott lezárásképp a Csinibabából, és akkor Németh Kristóf miatt még ontopik is lettek volna -, a "kétkezi munkások" hangsúlyozása, a közreműködők ilyen-olyan díjainak felsorolása - mintha a díj tenné a színészt -; a rendezés fókusztalanságát felerősítette a tévés közvetítés, a félsötét nézőteret mutató vágóképek pedig a ritmustalanságot erősítették.

A díjról magáról különben annyi derült ki, hogy a Magyar Teátrumi Társaság alapította, a jelöléshez két művészeti díjas színész és az igazgató támogatása szükséges; de hogy a nominálás hogyan váltódik díjra, miért érdemesebb X ügyelő, mint Y, nem tudni. Azon még csak-csak túl lehet lépni, hogy kizárólag az MTT tagszínházainak munkatársai számítanak - a Magyar Színházi Társaság alapítsa meg a magáét -, de hogy az In memoriam "rovatban" a halálozás évétől függetlenül csupán az MTT tagszínházainak politikai oldalához kötődő színházcsinálókat mutatták, minimum nem elegáns gesztus. És ha már annyira fontos nekik a határontúliság, akkor ne csak az újvidéki fénymestert meg a szabadkai Népszínház-igazgatót citálják oda amolyan díszmagyarként (privát megjegyzés: Talpi, kössél nyakkendőt!), hanem tessék szíves ismerni az ottani halottakat is, és rájuk is emlékezni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!
Plusz ajánló

A test mint dinamikus tárgy – a Fidelio programjai a Sziget 4. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor színpadán szombaton is álomszerű képek váltakoznak majd, miközben a kettősségből egység, ismeretlenekből pedig barátok alakulnak. Erre nyújt kiváló példát a Szlovéniából érkező Alien Express című előadás. Gyere el, és győződj meg róla!