Plusz

Nagy Ervin harcba száll a szinkronszakma megbecsüléséért

2019.06.11. 09:30
Ajánlom
Napok óta az a Parlament elé beterjesztett törvényjavaslat tartja lázba a szinkronszakmát, amely szerint megszüntetnék a jövőben készülő műsorok ismétléseiért az előadóművészek számára járó Ismétlési jogdíjat.

A művészek és az alkotók tiltakoznak a nagyságrendileg 150 millió forintos elvonás tervezete miatt, Nagy Ervin harcba száll a szinkronszakma megbecsüléséért.

A hvg.hu-n megjelent, az Előadóművészi Jogvédő Iroda kalkulációi alapján közzétett adatok szerint jóval kevesebb pénz kapnának a színészek, rendezők, hangmérnökök, vágók, fordítók a Semjén Zsolt által beterjesztett Médiatörvény-módosítás hatályba lépése után.

  • 2018-ban 330 millió forint jogdíjat fizettek ki, összesen 4910 film, illetve sorozat szereplőinek,
  • 9200 művész kapott jogdíjat, tehát az átlag közel 36 ezer forint,
  • volt olyan színész, aki 2,7 millió forintot kapott egyetlen év alatt,
  • a tíz leggyakrabban ismételt műsor szereplői összesen 16 millió forintot kaptak. 

(Az Előadóművészi Jogvédő Iroda adatai)

A szinkronszínészeket és szakembereket tömörítő szakszervezet, a Szidosz éppen ezért követeli, hogy vonják vissza az Ismétlési jogdíj megszüntetését, és egységes fellépésre és összefogásra szólítja fel a szakmát. 

Nagy Ervin, még a törvénymódosítás felterjesztése előtt adott interjút a magyarszinkron.hu oldalnak a szinkronszakma helyzetéről, amelyben a törvénytervezettől függetlenül is botrányos állapotok uralkodnak. A szakma helyzete rendkívül nehéz, a Katona József Színház színésze, az interjúban egyenesen rabszolgatartást, és háborút emleget: 

"az elmúlt 30 évben, a szinkron berkein belül kialakult egy modern rabszolgaság, én pedig az ez ellen való tiltakozásnak egyértelműen élharcosa szeretnék lenni.

Bátran üzenem a rabszolgatartóknak, hogy készüljenek, mert itt háború készül, nem harc.

Amit itt most a Szidosz Szinkron Alapszervezettel készülünk elindítani, az igencsak fel fogja bolygatni az állóvizet és reményeink szerint átrendezi majd a piaci viszonyokat. Elegünk van abból, hogy manapság is ugyanazokért az összegekért járunk be dolgozni, mint 30 évvel ezelőtt. De nem is ez a fő indíttatásom a dologban, amit én szeretnék, az az, hogy a fiatal generáció úgy nőjön fel, hogy a magyar szinkron még mindig világhírűnek és világszínvonalúnak számít és a munkájáért mindenki azt a megbecsülést kapja, ami igazságosan járna neki. Anyagilag is. Ez alatt persze főleg azokat a produkciókat értem, ahol komoly művészi többletet kell előállítani, mint egy mozinál vagy igényesebb sorozatnál. Ahol már hallatszik, ha valaki gyenge..."

Nagy Ervin elsősorban a szakma érdekérvényesítő képességét szeretné javítani, ezért minden érintettet felhív, hogy tartsanak össze és tömörüljenek a Szidosz Szinkron Alapszervezetbe. A szakszervezet egységes fellépése a kulcs a jobb pozíciók eléréséhez: 

Nyugati mintára, szétválasztjuk a munkadíjat és a jogdíjat. Mert a szinkronizálásért járó jogdíjat ebben az országban harminc éve elfelejtik kifizetni.

"Egy lengyel kolléga például negyvenszer annyi pénzért dolgozik, mint mi! Sok külföldi gyártó ide szokta hozni Magyarországra a szinkron stúdiómunkáját, mert itt jóval olcsóbban meg tudják csinálni... Azt hiszem, egy nagyon komoly, hosszúnak ígérkező háborúnak nézünk elébe. Ahol a legnehezebb művelet a saját sorainkat rendezni" - mondta.

A legsúlyosabb problémákra is felhívja a figyelmet: "Arról van szó, hogy hiányzik a fair trade, a tisztességes üzleti, partneri viszony, helyette a pozíciójukkal visszaélve erőből lenyomnak minket. A stúdiók is és a megrendelők is.

Ha összefogással nem mutatunk fel erőt, akkor képtelenek leszünk arra, hogy megszerezzük azt, ami jár nekünk."

Nagy Ervin a magyar szinkront egy tradicionális értéknek tartja, amit már sokszor próbáltak eltörölni, mégsem sikerült soha. "Persze én is úgy vagyok vele, hogy vannak filmek amiket szeretek eredeti nyelven nézni, hogy gyakorolhassam az angolt, de azt nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg a mozik 80%-a szinkronos filmeket ad. Mivel az emberek imádják és igénylik is, hogy a saját nyelvükön nézzenek filmeket, megkerülhetetlenné válik a munkánk" - olvasható az interjúban.

A fejlécképen Nagy Ervin, a Testről és lélekről sajtótájékoztatóján a 2017-es Berlinálén. Fotó: Maximilian Bühn.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.