Plusz

„Negyvenéves marad, örökké” – Így búcsúztatta John Lennont a korabeli magyar sajtó

2020.12.08. 17:10
Ajánlom
Helyenként kínos vagánykodással, de alapvetően tisztelettel számolt be a magyar sajtó 1980 decemberében John Lennon halálhíréről, aki itthon is sokak számára volt példakép és ikon. Az Arcanum archívumában kutattunk a 40 éve meggyilkolt ex-beatle visszhangjai után.

1980. december 8-án lelőtték John Lennont. A dátumra alighanem a világ minden táján sokan emlékeznek: negyven éve történt.

A szomorú nap történéseit mindenki ismeri: John Lennont és Yoko Onót délután fél négyig Annie Leibovitz fotózta a Rolling Stone magazin számára, ekkor készült a híres fénykép, amelyen meztelen férj a fekete ruhába öltözött feleségéhez bújik. Lennon ezután interjút adott egy rádióadónak, majd öt óra körül a stúdióba ment, hogy a Walking on Thin Ice utómunkáját végezze. Eközben a huszonöt éves Mark David Chapman, az egykori rajongó, aki tizennégy évvel később sem tudta magát túltenni az énekes ’66-os hírhedt nyilatkozatán, miszerint a Beatles népszerűbb lenne Jézusnál, New Yorkban vásárolt egy példányt a Zabhegyezőből, majd Lennon házánál, a Dakota háznál kezdett őgyelegni. Amikor Lennon a stúdióba indult, Chapman megkörnyékezte őt az új, Double Fantasy című lemezzel, és autogramot kért. Később, amikor kicsivel este 11 óra előtt Ono és Lennon hazaérkezett, Chapman négy lövést adott le a Lennon hátába, egy pedig a házfalat találta.

„Meglőttek! Meglőttek!” – kiáltotta a sérült, és még öt lépést tett.

GettyImages-1176821821-165703.jpg

John Lennon emlékére gyújtott mécsesek és relikviák a Dakota Ház előtt (Fotó/Forrás: Marka/Universal Images Group via Getty Images)

A világ megdöbbenéssel fogadta a hírt. A Beatles egykori tagja az olyan daloknak hála, mint a Power To The People vagy a Working Class Hero, szimbóluma volt a nyugati baloldalnak, a keleti blokk hivatalos világnézete szerint azonban egyike volt a nyugati hedonista rocksztároknak.

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Kapcsolódó

10 kedvenc dalunk John Lennon szólókarrierjéből

Október 9-én John Lennon születésének 80. évfordulóját ünnepli a világ. A legendás brit zenész karrierjét a Beatles-szel sokan ismerik, de szólóéveit talán kevesebben. Összegyűjtöttünk tíz olyan dalt, amely Lennonról, az emberről árulkodik, aki popzenészként a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója is volt.

Ezért különösen izgalmas megnézni, hogyan jelent meg a hazai sajtóban Lennon halálhíre.

A magyar lapok december 10-én tudósítottak John Lennon haláláról. Nem a főoldalon, ahogy a nyugati újságok, de viszonylag objektíven méltatva az életpályáját, értékelve a Beatlesszel és a szólóban töltött éveket, és megemlítetve azokat a történeteket, amelyek a vasfüggöny mögé is eljutottak.

 

Akkor is téma volt a fegyvertartási jog

Habár mérsékelten, bőven az illendőség határain belül tematizálták csak az USA fegyvertartási törvényét, de beszámoltak arról, hogy a tengerentúlon előkerült a kérdés.

„A Lennon-gyilkosság belpolitikai témává vált az Egyesült Államokban, mert az emberek az erőszakkal szembeni védtelenségük újabb tragikus bizonyítékát látták benne. Ronald Reagantől meg is kérdezték: nem tervez-e valamit a fegyverviselés korlátozása érdekében. A megválasztott elnök azonban kijelentette, hogy a fegyverviselés egyike a legrégibb amerikai szabadságjogoknak”

– írta a Magyarország 1980-as évfolyamának utolsó, duplaszáma.

Orszag-vilag-lennon-170605.jpg

Lennon haláláról szóló cikk az Ország-Világban (Fotó/Forrás: Ország-Világ, 1981. 1. szám)

Az Ország-Világ hasábjain is téma lesz, hogy Mark David Chapman kezébe „az amerikai fegyverviselés liberalizmusa” adott fegyvert.

„Lennonnal nagyjából egy időben ölték meg Halberstamot, a világ egyik legjobb szívspecialistáját, ahol a búcsúzó 1980. szomorú mérlege: 10 728 kézi fegyverekkel elkövetett gyilkosság!”

A Washington Start idézik:

„Milyen szabadság az — írja a lap —, hogy bárki, bármelyik amerikai város utcáin „szabadon” várhatja, mikor támadja meg őt egy felfegyverzett ismeretlen?”

 

Narkós rocksztárok és a mártír

A Magyar Szó december 13-án megjelenő számában Kovács Károly a hedonista sztároknak int be, majd leszögezi, Lennon legalább nem a narkóba halt bele:

„Megszoktuk már, hogy a rockzenészek az élet túlhajszolásába pusztulnak bele. John Lennon is, akár a rockzenészek nagyobb része, évekig élt fél lábbal már a sírban, de miután, a hetvenes éveik derekán szakítani tudott a kábítószerrel, visszahúzódottan, családi életet kezdett élni. (…) A rock & roll nagy halottat közül Lennon a második, akinek életét tűzfegyver oltotta ki. A többiekkel, kivétel nélkül, »tisztességesen« végzett a narkotikum. A rockzenészek életében ez a természetes halál.”

Lennon-magyarszo-171037.jpg

A Lennon-házaspár utolsó fényképe a Magyar Szó című lapban (Fotó/Forrás: Magyar Szó, 1980. 342. szám)

A Mozgó Világban Szkárosi Endre írt különös nekrológot:

„Brian Jones, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin – már más zenei áramlatok és fázisok képviselői – életükkel párhuzamos, érzéki halált haltak; kábítószer-túladagolás és alkohol végzett velük, többé-kevésbé fiatalon. Azt lehetne mondani, hogy haláluk életükben gyökerezett. John Lennon volt az első nagy alakja a beatkorszaknak, akit entellektüelként ért az entellektüelhez méltóan értelmetlen és végzetszerű vég – 40 évesen.”

Az újságíró ezután sajátos gondolatmenetre indul arról, megmagyarázva, miért John Lennonnak járt ez a tragikus vég:

„Hiszen nyilvánvaló, hogy az idióta Martin Chapman revolvergolyói nem szólhattak volna a slágergyárossá vedlett Paul McCartneynak, a versenyben lemaradt George Harrisonnak, vagy a legkedvesebb fiúnak, Richard Starkeynak sem. Tudható ma már, hogy a Beatles-sound első számú garanciája, a zenei agyvelő Paul volt – a szellem azonban Johnban lakozott.”

A folyóirat következő lapján egyébként Barna Imre szabadverse olvasható, amely lakonikus egyszerűséggel és indokolatlan kurvázással számol be a történtekről.

johnlennon-155816.jpg

Barna Imre: lennontéma (Fotó/Forrás: Mozgó Világ, 1981. 2. szám)

 

Kínos sajtómegjelenések

A legfurcsább nekrológot alighanem Javorniczky Istvánnak sikerül kanyarítania, aki a Magyar Nemzet december 10-i kiadásában ekként kezdte irományát:

„Mit neki egy tárra való ólom! Bolhacsípés ... Felugrik a pápaszemes szöcske s ugrabugrál tovább pipaszár lábain. Szökken, fut, rohan az életért. Az élet után. Szitává lyuggatott teste ott marad a földön. A dalbeli Bolond ül a megdöbbenés hegyén, nézi, amint lemegy a Nap, s körbe-körbe forog a világ”

– írta, az utóbbi mondattal a Fool on the Hill című Beatles-dalra utalva, amely egyébként McCartney szerzeménye. Javorniczky ezután a horrorisztikus panteont fest:

„Brian Jones kábítószerrel teli medencében úszkál a víz színén. Jimi Hendrix drogmerev néger arcán boldogtalan mosolyt improvizál. Lennon is szívesen sétált Lucyvel a mámoros képzelet gyémántokkal telitűzdelt egén. Most vége. Különleges halált írt meg neki a minden szövegírót lepipáló Sors.”

Talán nem véletlen, hogy az újságíró két nappal később magyarázkodni kényszerült a szerkesztőségbe özönlő olvasói levelek hatására.

De kínosságban dobogós az Új Tükör december 21-i számában megjelenő versike is Feleki Lászlótól, amelyet olvasva negyven évvel később is elönti az embert a szekunder szégyen.

Meggyilkolták John Lennont. Miért?
Ki tudja?
Őrült, abszurd világ. Valamennyien egy sárga tengeralattjárón élünk?
Je, je, je.

FelekiLaszlo-164932.jpg

Feleki László verse (Fotó/Forrás: Új Tükör, 1980. december 21., 60. oldal)

 

Egy illőbb nekrológ

Az Élet és Irodalom december 13-án megjelenő lapszámában Széky János elegánsabban búcsúztatta Lennont:

„Irigyeltem John Lennont, mert természetes képessége volt a lázadás. Ha szavakban vagy tettekben lázadt – megnövesztette a haját, kopaszra borotválta a fejét, »fekvősztrájkot« tartott a békéért, pucéran mutogatta magát a lemezborítón – nem csinálta profimódra. De énekesnek profi volt, és legjobb pillanataiban – már túl a profizmuson – pusztán a hangjával lázadt.”

A nekrológ találó, lényeglátó, ízléses. Széky három „üvöltést” különböztetett meg Lennon karrierjében (magyar fordításban idézve a számok címeit a kor szokásának megfelelően): az első erotikus, lázadás a szülők erkölcse ellen. „A Tvisztelj és kiabálj megtalálható a Beatles első nagylemezén.” A második a politikus üvöltés: „A Forradalom megtalálható a Beatles dupla fehér albumán.” A harmadik a kétségbeesett: „Önmagát keresi. Emlékezetes dala, az Anyám, megtalálható a Plastic Ono Band című nagylemezen. A sikoly célja az öngyógyítás.” (A teljes szöveg Herzog Tamás blogján olvasható.)

A magyar sajtóban megjelent az a grafika is, amely a Beatles tagjait ábrázolta 64 éves korukban (a When I’m Sixty-Four című dalra utalva). „Lennonnak ezt az arcát a valóságban már senki nem fogja megismerni. Negyvenéves marad – örökké” – írta a Pesti Műsor.

beatles_when_they_are_64-165206.jpg

A Beatles tagjai 64 évesen

Az utolsó Lennon-interjú

A Világ Ifjúsága 1980. decemberi számában utánközölt interjú jelent meg Lennonnal, amelyet Barbara Graustark, a Newsweek újságírója készített. Pár nappal később érkezett a hír a gyilkosságról. A januári szám keretes bejegyzése szerint a szerkesztők sem tudták elhinni az egybeesést. „Nem gondoltuk, hogy a decemberi számunkban közölt John Lennon-interjúnak ilyen tragikus aktualitása lesz” – írták.

Lennon az interjúban beszélt arról is, Yoko robbantotta-e szét a Beatlest.

„Amióta filmet készítettünk 1966-ban How I wont the war [sic!] (Hogyan nyertem meg a háborút) címmel, mindig vártam arra az okra, amely lehetővé teszi távozásomat. De egyszerűen nem merészeltem megtenni. A mag el volt ültetve, s amikor a Beatles abbahagyta a túrázást [sic!] és nem bírtam megszokni, hogy ne léphessek színpadra. Túlságosan féltem ahhoz, hogy otthagyjam őket, egyedül lépjek fel. Ez ölte meg Presley-t. A királyt is mindig udvaroncai gyilkolják meg, Presley túlságosan sokat evett, ivott és túl jól élt, hogy trónján maradhasson. A legtöbb ember az ő helyzetében sohasem ébred fel. Yoko megmutatta nekem, hogy hasonló sors vár rám is, egyfajta halál. És ezzel ért véget a Beatles, nem azért, mert összevesztünk, vagy ő »felrobbantotta«, hanem mert felhívta a figyelmemet e bajokra.”

LennoninterjuVilagIfjusaga-165305.jpg

John Lennon-interjú a Világ Ifjúsága 1980 decemberi számában

„Írt pár dalt”

A Magyar Ifjúság Mick Jagger és Paul McCartney nyilatkozatait szemlézte, és előszedett egy mondatot Lennontól, aki arra válaszolt, hogyan szeretne az emberek emlékezetében maradni:

„Olyan embernek, aki írt pár dalt, s örömet szerzett néhány embernek.”

Szintén a Magyar Ifjúságban jelent meg (1981. 27. szám) Koltay Gábor emlékezése, amely inkább saját Lennon-könyvének ajánlója. Koltay, A Koncert című Illés-film és az István, a király rendezője, felidézi, hogyan értesült Szörényi Levente és Bródy János a nagy rocksztár haláláról:

„December 9-én, a kora reggeli órákban Kende János operatőr hozza a hírt:
Lennont lelőtték!
Becsöngetünk Bródyhoz, maga elé meredve ül egy széken. Megérkezik Szörényi Levente. Szinte a szemével kérdezi:
— Hallottátok?
Nincs kedvünk forgatni, nem találjuk a helyünket. A földet, a falakat bámulják még azok is a stábból, akiknek Lennon nem jelenthetett annyit, mint nekünk.”

GettyImages-1176821821-165703.jpg

John Lennon emlékére gyújtott mécsesek és relikviák a Dakota Ház előtt (Fotó/Forrás: Marka/Universal Images Group via Getty Images)

A cikk az Arcanum Digitális Tudománytár archívumának felhasználásával jött létre.

Eperföldek mindörökké! – 80 éves lenne John Lennon

Kapcsolódó

Eperföldek mindörökké! – 80 éves lenne John Lennon

Botrányos és fenséges karrierje során John Lennon a Beatles-szel meghódította a világot, az ágyban fekve harcolt a békéért, és megírta egyik legnépszerűbb dalát, amely anarchista himnusz mézzel leöntve. 80 éves lenne a rockzene prófétája.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Plusz interjú

„Ha tudom, hogy ekkora felhajtás lesz, nem csinálom” – Interjú Víg Mihállyal

Akkor is leírok egy mondatot, ha nem vagyok benne biztos, hogy fogok érte pénzt kapni – mondja Víg Mihály zeneszerző, író, aki szeptember 21-én ünnepli 65. születésnapját. A Balaton és a Trabant zenekarok alapító tagjával arról is beszélgettünk, miért lepték meg a róla készült portréfilmre kapott visszajelzések, mi szükséges a dalszerzéshez, és miért lehetséges, hogy mindannyian egy nagy, közös álomban vagyunk.
Plusz ajánló

Muzsikusok és képzőművészek lepik el Bakonybél gyönyörű monostorát – Jön a Gellért Ünnep

Bakonybél aprócska falu, ezernél alig többen lakják, gyönyörű fekvése mellett azonban az itt lakozó szellemiség is elbűvölő. Pár nap múlva a híres rendház a művészeteké lesz: szeptember 24-25-én első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Gellért Ünnepet a Szent Mauríciusz Monostorban.
Plusz hír

Lehetséges, hogy felfedezték Nefertiti királynő régóta keresett sírját

Évek óta eredménytelenül keresik Nefertiti (más átírásban Nofertiti) ókori egyiptomi királynő sírját a régészek, most viszont a neves egyiptológus, Zahi Hawass úgy véli, végre megtalálta, ezzel pedig megoldást kínálhat a régóta tartó Nefertiti-rejtélyre.
Plusz lapszemle

Kulka János: Annyira fura, hogy ez én vagyok

Exkluzív interjút adott az RTL Klubnak Kulka János, aki hamarosan debütáló szólólemezéhez forgat videoklipeket. A színművész betegségéről is vallott, illetve arról, hogy úgy érzi, kevesebb szükség van rá a filmes és a színházi világban.