Plusz

Nem gyereknek való vidék - animációk felnőtteknek

2016.11.21. 17:41
Ajánlom
A Ghibli Stúdió legújabb alkotása, koreai zombi apokalipszis és Grimm-mese feldolgozás, csak néhány példa a tizennegyedik alkalommal megrendezett Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál programjából. November 23-től a világ legjobb animációs filmjei láthatóak Budapesten.

Animációt létrehozni fárasztó, lassú és pepecselős munka. Akár egy pár perces filmecskén is több tucatnyian dolgoznak hónapokon át, mire a formákból, színekből és vonalakból valami értelmes dolog kerekedik. Viszont az eredmény maga a varázslat, az életre kelő filmvászon, amely korlátok nélküli alkotásra ösztönzi a művészeket. 

Az animációról sokan azt gondolják, hogy egyet jelent a rajzfilmmel és nem több gyerekeknek szóló bohóckodásnál, amiből egyszer úgyis mindenki kinő. Ha kezdetben így is volt, az idők során egyre inkább teret nyertek a felnőtteknek szóló, elgondolkodtató, izgalmas alkotások, a technikai megoldások zavarba ejtő sokszínűsége pedig egy állandóan megújuló, innovatív művészeti ágat hozott létre. Gondoljunk csak Czakó Ferenc homok animációira, az olyan gyurmafilmekre, mint a Sebaj Tóbiás, a stop-motion bábfilmekre vagy a papírkivágásos technikára – a lehetőségek határtalanok.

Az Anilogue 2003-ban a Millenárison indult, és szépen lassan komoly, visszatérő törzsközönsége alakult ki. Szervezői évről évre elkényeztetik a fesztivál látogatóit, hiszen olyan ínyencségeket hoznak el, melyeket egyébként nem vetítenek a magyar mozik: csak ekkor és csak itt láthatók. A hollywoodi stúdiók filmjein kívül ugyanis kevés animációs film kerül rendes forgalmazásba, mivel – a hazai közönség igényeit ismerve – túl kockázatosnak ítélik azokat. 

Az idei egész estés filmek közül például csak kettőt láthatnak majd a mozivásznon azok, akik az Anilogue-on elmulasztanák.

Az egyik, A vörös teknős, az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit szavak nélkül is lebilincselő alkotása egy hajótörött és egy óriás tengeri teknős szokatlan barátságáról szól. Az eddig főleg Hayao Miyazaki filmjeit gondozó japán Ghibli Stúdió első nemzetközi koprodukciója mindenhol sikert aratott megható történetével, amit a fesztiválon két alkalommal, januártól pedig a mozikban is láthatunk.

Így éld túl a hajótörést

Kapcsolódó

Így éld túl a hajótörést

Egy lakatlan szigeten találkozik egymással a holland, a japán és a magyar animáció a Ghibli Stúdió új filmjében. A vörös teknős egyetlen szó nélkül merül a lelked legmélyére.

Az Életem Cukkiniként című – szintén pár héten belül mozikba kerülő - filmre is reményteljes karrier vár. Nyár elején az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon elnyerte a fődíjat és a közönségdíjat is, azóta pedig sikert sikerre halmoz. A cím ellenére az alkotás nem zöldségekről szól, hanem egy árvaházba került kisfiú viszontagságairól.

Az életem cukkiniként

Az életem cukkiniként

A tizenhárom egész estés film között ezen kívül olyan érdekességek is vannak, mint például A levágott kezű leány, amely eddig ritkán látott technikával, vízfestéket rajzzal vegyítve adaptálja formabontó módon a Grimm testvérek egyik meséjét. A film lenyűgözően prezentálja ezt az elsőre kicsit idegennek ható animációs stílust és észrevétlenül szippantja be a nézőjét.

Emellett ígéretesnek tűnik a társadalomkritikával is felérő Pszichonauták, amelynek hősei egy ökológiai katasztrófától sújtott szigetről próbálnak menekülni.

 Az Alberto Vázquez képregényén alapuló film kalandjai 2011-ben kezdődtek, mikor a rendezők a főszereplő karakter, az elsőre ijesztőnek tűnő, de roppant kedves Birdboy számára készítettek kisfilmet, ezt bővítgették lassan egész estés alkotássá.

Szöul, végállomás

Szöul, végállomás

Szintén a felnőtt nézőket célozza meg a Szöul, végállomás, egy koreai zombi járvány túlélőinek krónikája. A film érdekessége, hogy rendezője, Sang-Ho Yeon ezt követően készítette el az élőszereplős verziót, a Cinefesten már bemutatott Vonat Busanba című filmet. Szerencsétlen módon a két alkotást egy hónap különbséggel tűzték műsorra a koreai mozik, így az összehasonlítás elkerülhetetlenné vált.

A rövidfilmek között böngészve néhány magyar példányra is bukkanhatunk, A Kojot és a fehérember, a Superbia, a Love, a Balkon, a Hey Deer! vagy A nyalintás nesze mind, mind üdítő színfoltok a hazai animációk palettáján.

Az egyik legkedveltebb attrakció pedig a szombati animált éj lesz, ahol öt órán keresztül, megszakítás nélkül nézhetjük a jobbnál jobb kisfilmeket.

Gyerünk a moziba be!

Az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál november 23. és 27. között várja a nézőket az Uránia, a Toldi, a Puskin és az Art+ mozikban valamint a Szlovák Intézetben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz Anna-bál

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!