Plusz

"Nem tudok betelni a széppel"

2011.01.24. 17:19
Ajánlom
Január 26-án ünnepli 75. születésnapját a Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Bartók-Pásztory-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett karmester, Oberfrank Géza.

A Főiskola elvégzése után 1961-ben ösztöndíjasként került az Operaházhoz. Eleinte korrepetítor, később karigazgató majd karmester lett. A 70-es években a Felsenstein vezette berlini Komische Oper-ben vezető karmesterként aratott sikereket. Később itthon a MÁV Szimfonikusok vezető karnagya, majd a Fővárosi Operettszínház zeneigazgatója és művészeti vezetője lett, ezután a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatójaként tevékenykedett. Nyugdíjazásakor már a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói pozícióját töltötte be, azóta pedig címzetes főzeneigazgatója és Örökös tagja a társulatnak. 2010 júliusáig rendszeresen irányította az Opera Stúdiót. Számos európai koncertterem és operaház közönsége tapsolt kivételesen magas fokú zenei tudásának, művészi érzékenységének. Karmesteri tevékenységén kívül fordítóként és rendezőként is ismert és elismert.

A száraz, de mégis sokat mondó adatokat olvasva számomra ennél sokkal többet jelent Oberfrank Géza. A Karnagy úr - nekem megtiszteltetés -, „Életem a zene..." című könyvét úgy dedikálta, hogy utalt közös munkáinkra, zenei emlékeinkre.

Nagyon jó volt vele dolgozni! Örömteli, ahogyan készült a koncertekre, ahogyan dolgozott a zenekarokkal, ahogyan próbált az énekesekkel. Láttam-hallottam ahogyan tanított, ahogyan megvilágította az ifjú énekesek számára egy-egy opera egészét, a részleteket, az áriák adta feladatokat. Két évvel ezelőtt, mikor megajándékozott remek könyvével, újra csak az járt az eszemben, vajon kellőképpen megbecsüljük-e az előttünk járó nagyokat?

Mi, akik végigkísértük pályáját, csak tisztelettel és szeretettel tudunk emlékezni a neki köszönhető sok felejthetetlen élményre.

Lapozgatom a könyvét.

Huszadik századi magyar művész-sors; a dalszínház, valamint Európa zenei élete, a világsztárok és a hazai művészek sokaságának színpadi produkciói tárulnak az olvasó elé.

Ám ezen túl az alkotó és megújító karmester, művész, író gondolatai megszívlelendő tanulságul is szolgálnak:

Ott kezdem, hogy a zenés színházat értő, annak mindkét oldalában egyaránt jártas, a szerző intencióit teljes mélységükben megfejtő és tiszteletben tartó rendezők száma éppoly kevés, mint a másik oldalon a színházi igényekhez nem csak alkalmazkodni tudó, de azokat a zene oldaláról is maximálisan kibontakoztató, a rendező munkáját alkotóan segítő és - ha kell - értően kontrolláló karmester.
Ahogy a karmesterek többsége nem tud mit kezdeni egy prózai jelenettel, vagy az úgynevezett „secco recitatívókkal", ennél fogva egyetlen törekvésük minél gyorsabban túlesni ezeken, úgy a prózai színház emlőin nevelkedett rendezők is teljesen tanácstalanok egy-egy hosszabb ária, cselekménytelen együttes vagy kórusjelenet színrevitelénél. Az ezek megoldására kínálkozó elég kisszámú variánsból kiválasztani a legkifejezőbbet, és a zene segítségét értően kihasználva, aprólékos munkával létrehozni a tipikusban az egyedit, az adott szituációra és muzsikára a legérvényesebbet, erre többségükben nem veszik a fáradságot, vagy nincs hozzá se fölkészültségük, se tehetségük...
Ez végső soron azt jelenti, hogy az „erős" rendező „alkalmazkodó" karmestert, az „erős" karmester „hajlítható" rendezőt igyekszik választani. Ez azután végképp kizárja, hogy a két tábor a kívánt mértékben közeledjék egymáshoz. Az énekesek pedig Szkülla és Kharübdysz között hányódva választhatnak, melyik fojtogató erőszaknak tegyék ki magukat: a karmesteri diktatúrának, vagy a rendezői önkénynek.

És még néhány mondat Oberfrank Géza könyvének végéről:

Micsoda dolog, hogy azokat, akik a legtöbbet tettek azért, hogy a Ház európaibbá legyen, egyszerűen leradírozzuk a pályáról, és még a nyomukat is sóval szórjuk be? Hol az a teljesítmény, amely jogosítványt ad erre valakinek? A jelenlegi kezdetleges „demokrácia" egyik legijesztőbb hozadéka, hogy minden választás után leromboljuk azt, amit az előző garnitúra hozott létre, függetlenül attól, hogy netán akadt benne valami jó is.

Január 26-án ünnepli 75. születésnapját a Liszt díjas, Érdemes és Kiváló művész, Bartók-Pásztory díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett karmester, Oberfrank Géza. Ahogyan mondta és írta: „Nem tudok betelni a széppel". Igaza van. Valamennyiünknek ez kell hogy legyen útmutatónk, hiszen ettől nem csak az életünk, hanem mi magunk is különbek leszünk.

Kedves Karnagy Úr! A jó Isten éltesse erőben, egészségben, és köszönjük az Öntől kapott sok felemelő élményt!

László Zsuzsa

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.