Plusz

Nemes Nagy Ágnesről és Pásztory Dittáról is közterületet neveznek el

2023.06.28. 14:35
Ajánlom
A II. kerület vezetése újabb névtelen közterületeket nevez el olyan nőkről, akikre büszkék lehetünk. Nemes Nagy Ágnes és Pásztory Ditta mellett Karig Sára és Pikler Emmi nevét is utcatábla őrzi majd. 

Két évvel ezelőtt több mint ezer javaslat érkezett be a II. kerülethez a nőnapi névadó ötletgyűjtés során, amelynek köszönhetően a városrész a Szabó Magda sétánnyal, a Psota Irén utcával, a Komlós Juci közzel és a Solt Ottilia térrel gazdagodott – emlékeztetett Facebook-posztjában Őrsi Gergely. A polgármester elárulta, a közösség javaslatai alapján négy további, eddig névtelen közterületet neveznek el olyan nőkről, akikre büszkék. Ennek eredményeként

Budapest első korzója Nemes Nagy Ágnes nevét fogja viselni,

emellett a kerületben hamarosan lesz Karig Sára köz, Pikler Emmi liget, illetve Pásztory Ditta lépcsősor is.

 

„Továbbra is célunk, hogy javítsunk azon a budapesti arányon, mely szerint a valós személyek neveit viselő utcanevek kb. 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el, ezért a II. kerületben törekszünk arra, hogy eddig névtelen közterületeket nevezzünk el olyan nőkről, akikre büszkék vagyunk” – fogalmazott bejegyzésében a politikus. Hozzátette: az elnevezéseket a Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell hagynia, és majd a döntést követően történnek meg a hivatalos névadók.

Nemes Nagy Ágnes korzó – Vízivárosban található a 13584/1 és 13570/4 helyrajzi számú, egymásba nyíló közterület, mely a címkezelésről szóló kormányrendeletben felsorolt feltételeknek is megfelelve Budapest első – és így jelenleg egyetlen – korzója lehet.

Karig Sára köz – A Rózsadombon található, Bimbó út 32/b mellett nyíló 12840/1 és 12589/6 helyrajzi számú névtelen közterület.

Pikler Emmi liget – A Cseppkő és a Zöldkő utca közötti 15760/4. helyrajzi számú kis park.

Pásztory Ditta lépcsősor – A Törökvész városrészben található a 11843/4. helyrajzi számú, eleddig névtelen közterület, amely a Csalán út 3. és a Vöröstorony utca 10. között húzódik.

Fejléckép: Nemes Nagy Ágnes és Pásztory Ditta (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan; MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.