Plusz

Nyáresti koncertek a Dominikánus Udvarban

2012.07.07. 10:01
Ajánlom
A tíz évvel ezelőtti kezdeményezés teljes sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az előadások a kezdetek óta telt házzal működnek.

A Dominikánus Udvar, a Romtemplom és a Hilton Szálloda közötti nyitott udvar rendkívül frekventált helyen, a Budai Vár, a Mátyástemplom, a Halászbástya közvetlen vonzáskörzetében található. Ezen adottságánál fogva páratlan panorámával rendelkezik, exkluzív koncertek, kamaraoperák bemutatására kiválóan alkalmas. A helyszín belföldi és külföldi látogatók százait vonzza, akik szívesen töltenek el egy hangulatos, kellemes estét a szálló impozáns udvarán. Idén nyáron, július 26-án hagyományosan "Prímás Párbaj" néven a 100 Tagú Cigányzenekar Kamaraegyüttesének Koncertjét, augusztus 9-én pedig a Budapest Klezmer Band fellépését tekinthetik meg a nézők.

A Dominikánus estéket július 26-án este a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar Kamaraegyüttese nyitja, melynek különlegessége, hogy a világhírű együttes vezető prímásait, muzsikusait egyesíti, fantasztikus kvalitást és hangulatot kölcsönözve a rendezvénynek. Az esten fellép "Buffó" Rigó Sándor, Lendvai "Csócsi" József, Ifj. Berki László, Jónás Mátyás, Suki András, valamint a felülmúlhatatlan cimbalomkirály: Ökrös Oszkár és még sokan mások. A már jól ismert klasszikus darabok a zenekar sajátos átiratában mindig rendkívüli élmény a hallgatóság számára. Megunhatatlan, élvezetes előadásmódjuk, temperamentumuk, tehetségük mindenkor magával ragadja a hazai és a külföldi közönséget. Az est műsorvezetője Fehér Anikó, a Magyar Rádió Zrt. zenei programszerkesztője lesz.

A Jávori "Fegya" Ferenc által alapított és vezetett héttagú klezmer zenekar, a Budapest Klezmer Band 2003 óta állandó vendége a nyáresti dominikánus udvari koncertsorozatnak. A méltán nagy hazai és külföldi rajongótáborral rendelkező zenekar megalakulása óta következetesen azon dolgozik, hogy megőrizze a klezmer stiláris jegyeit, ám mégis magas színvonalon tegyen "kirándulásokat" a társművészetek széles skáláján a balettől a musicalig, a hagyományőrző dokumentumfilmtől a soknemzetiségű játékfilmig. A Hilton udvarban könnyű, nyáresti kikapcsolódást nyújtó, "Best of Klezmer" című programjukkal lépnek fel augusztus 9-én. Műsorukon a már jól ismert és közkedvelt koncertszámok, a Purim, a Menyasszonytánc legnépszerűbb számai szerepelnek, de legújabb zenedrámájukból, a Gettóból is ízelítőt adnak a közönségnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.