Plusz

Nyáresti programokkal vár a Benczúr Ház fákkal övezett kertje

2020.06.17. 14:00
Ajánlom
A Benczúr Kerti Esték rendezvénysorozat idén is várja az érdeklődőket június 18-tól szeptember 9-ig.

A Városliget szomszédságában található intézményben kertmozi, népzenei koncertek, komolyzene és színházi előadások várják a szórakozni vágyókat. Látható lesz az Orlai Produkciós Iroda együttműködésével az Élet.Történetek.hu című sorozathoz tartozó A mi Józsink… és az Erzsike című monodráma Lázár Kati, valamint Epres Attila előadásában. Hernádi Judit is érkezik saját, Hernádi pont című zenés produkciójával.

Mondatok, amiket már elmondtam, amiket nekem szántak vagy szánhattak volna. Dalok, amiket nekem írtak vagy írhattak volna a szerzők, ha kicsit jobban odafigyelnek. Ez az est rólam szól! Szerintem szórakozni fognak. Én is szórakoztam, amíg kigondoltam.

A zenei fellépők között szerepel Básits Branka Junior Prima díjas énekesnő 2018-ban alapított, a szerb és a magyar népzenéből merítkező zenekara, a Branka Trio, a magyar táncházmozgalom egyik legfiatalabb rendszeresen koncertező csapata, a Korinda Zenekar, valamint a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról elnevezett Zagyva Banda, amely különösen a szívén viseli a Galga mente népzenei kultúrájának megőrzését, ápolását, népszerűsítését.

61988200_2061017787526547_5493641562497744896_n-163012.jpg

Benczúr Kert (Fotó/Forrás: Benczúr Ház)

A Dalinda a’capella együttes autentikus és modern hangzások segítségével meséli el nekünk a női lét szakaszait. A 2013-ban alakult Bazseva zenekar fiatal, de tapasztalt népzenészei a népzene, falusi paraszt- és cigánymuzsika fontosságára hívják fel a figyelmet. Lakatos Mónika a Romengo zenészeivel és a Cigány hangok formáció énekeseivel ad elő ritmikus dalokat, Koncz Gergely pedig zenész barátaival lép színpadra.

A kertmozi június 18-án este 9 órakor a Török Ferenc Moszkva tér című 2001-es klasszikusával indul. A kínálatban szerepel továbbá a Csinibaba (június 23.), a Sose halunk meg (június 25.), a Roncsfilm (június 30.), Az én XX. századom (július 2.), a Tüske a köröm alatt (július 7.), az Égigérő fű (július 9.), az Egy erkölcsös éjszaka (július 14.), az Örökbefogadás (július 16.), A Pendragon legenda (július 21.), a Macskajáték (július 23.), az Utazás a koponyám körül (július 28.), a Szerelem (július 30.), az Egy magyar nábob (augusztus 4.), a Meztelen diplomata (augusztus 6.), a Valahol Európában (augusztus 11.), a Meseautó (augusztus 13.), valamint a Csontváry (augusztus 18.).

Csinibaba2-112100.jpg

Csinibaba

A részletekről itt olvashatnak.

Fejléckép: Hernádi Judit (fotó: Takács Attila / Orlai Produkciós Iroda)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Ingyenes online koncertet ad Gerendás Péter

Április 13-án ünnepli 65. születésnapját a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, elődadóművész, aki folytatva „Önök kérték” sorozatát, újra ingyenes koncertet ad.
Plusz hír

Tom Jones mellett kizárólag hazai művészek lépnek színpadra az idei VeszprémFesten

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei fesztivált.
Plusz gyász

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Plusz Zöldhullám

Évente 50 ezret spórolhatunk, ha nem dobunk ki ételt

Azon túl, hogy egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos, otthoni élelmiszer-gazdálkodással, a jelenlegi pazarlás komoly környezeti problémát is okoz a világban. Hogyan lehetne ezen segíteni? Erre válaszol a Klímapolitikai Intézet.
Plusz Zöldhullám

A méhek különösen vonzódnak a kék virágokhoz

Az emberi szem a virágos növények mindössze 7 százalékát érzékeli kéknek. A méhek viszont ezt a színt látják a legerősebben, és jobban vonzódnak hozzájuk. A festékanyag előállításának nehézsége, valamint a beporzók színérzékelése is szerepet játszik a kék virágú növényfajok ritkaságában.