Plusz

Nyereményeső és kritikapályázat a Fideliónál

2011.05.03. 16:06
Ajánlom
Portálunk immár több mint húszezer regisztrált felhasználóval büszkélkedhet. Ez alkalomból öt héten át tartó játékban vehettek részt a régi és új olvasók 2011. március 20. és április 20. között.

A Fidelio.hu prémium kulturális portál kilencedik éve látja el hírekkel, érdekességekkel, exkluzív tartalommal olvasóit. A kezdetben főként a klasszikus zenével foglalkozó internetes újság az elmúlt években összművészeti portállá nőtte ki magát, s mára a jazz-világzene, a színház, a népzene, az opera, operett, musical, a tánc és a képzőművészet területén is hasznos, naprakész információkkal szolgál. Az oldalra immár több mint húszezren regisztráltak, és ezt a Fidelio nyereményjátékkal ünnepelte.

A hetente új fordulókkal bővülő játékban a klasszikus zene, az opera és a kiállítás témakörében helyesen válaszolók közül húszan ajándékcsomagot nyertek, amelyek értéke egyenként több mint százezer forint. A különböző összeállítású csomagokban szerepelt többek között belépőjegy a Művészetek Palotájának műsoraira, a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjeire, a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház előadására, éves belépőjegy a Ludwig Múzeumba, de a nyertesek ellátogathatnak a Hagyományok Háza produkcióira is, továbbá számos CD-lemez és DVD is gazdára talált.

A húsz szerencsés játékos (nicknév szerint: bibiko, bogumil, Dorcsella, edit46, Gebri Bernadett, Helfrich, katyu, klaress, Lippai, Nyu, Opera61, pestmegyei, pmiklos61, Ritmia, rmagdi, Terelőjuhász, thg, verocsku, zenebolond, Zsolesz181) a nyereményeket május 21-én veheti át a Művészetek Palotája Zászlóterében, majd közvetlenül ez után - már a nyereményeknek köszönhetően - másodmagával részt vehet a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Händel: Messiás-koncertjén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Fidelio február közepén hirdette meg kritikapályázatát a 18-25 éves korosztály tagjai számára. A résztvevők egy szabadon választott klasszikus zenei hangversenyről, jazzkoncertről vagy zenés színházi (opera-, operett-, musical-) előadásról szóló, 4500-6000 karakter terjedelmű kritikával nevezhettek. A várakozáson felüli létszámú pályázók a határokon innenről és túlról is ellátták olvasnivalóval az öttagú zsűrit, amelynek tagjai Filip Viktória, Papp Tímea és Zipernovszky Kornél rovatvezetők, Kovács Sándor és László Ferenc kritikusok voltak.

A négy kategóriagyőztest a Fidelio értékes ajándékcsomaggal jutalmazza, a legjobb tollú fiatal pedig ezen felül elnyeri a Fidelio Ifjú Kritikusa címet, így fél éven keresztül rendszeresen publikálhat a Fidelio.hu hasábjain. A díjátadóra május 13-án, este hét órakor kerül sor az Óbudai Társaskörben, a Dés András-Kaltenecker Zsolt-Piri Béla trió 1705 nevű formációjának bemutatkozó koncertjén. Azok a pályázatok, amelyek szerzői ezt engedélyezték, a Fidelio.hu Nézőtér rovatában április 25-től olvashatók.

A tervek szerint a kritikapályázat ősszel tovább folytatódik: októberben színház és tánc témában lehet majd pályázni a Fidelio Ifjú Kritikusa címre - és ezúttal nemcsak a 18-25, hanem a 10-14 éves korosztályok műveit is várja a neves szakemberekből álló zsűri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz ősz

Megjelent a szeptemberi Fidelio

Az ingyenes programmagazin szeptemberi számában az aktuális eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Fekete Ernővel, Fischer Ádámmal, Felméry Lilivel és Trill Zsolttal. Lapozzon bele online!
Plusz nka

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.