Plusz

Nyílt levélben tiltakoznak művészek a belarusz politikai foglyok helyzete miatt

2023.08.16. 13:55
Ajánlom
Mások mellett Margaret Atwood, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Nádas Péter és Schiff András is aláírták az Alekszandr Lukasenko belarusz elnöknek címzett nyílt levelet, amelyben szolidaritásukat fejezik ki a teljes elszigeteltségben tartott politikai foglyokkal.

„Lukasenko úr, ön csak erőszakkal biztosítja a hatalmát. A foglyok teljes elszigetelése kínzás. De a foglyok nem képezik az ön tulajdonát. Mond még önnek valamit az a szó, hogy emberiesség?” – áll egyebek közt abban a levélben, amelyet tizenhárom világhírű művész címzett a belarusz elnöknek. A Könyves Magazin szúrta ki, hogy az aláírók közt két magyar, Nádas Péter és Schiff András neve is megtalálható, de három Nobel-díjas író, Elfriede Jelinek, Herta Müller és Olga Tokarczuk is szolidaritását fejezte ki a Lukasenko-rezsim politikai ellenfeleivel, akiket teljes elszigeteltségben tartanak.

Mások mellett Marija Kalsznyikava fuvolaművészt is megemlítik, ő volt az egyik vezetője a 2020-as kormányellenes tüntetéseknek, amely során azért tiltakoztak, mert véleményük szerint meghamisították a választási eredményeket. Az aktivistát nem sokkal később letartóztatták.

Kalesznyikava a börtönben megbetegedett, állapotáról azonban február óta nem érkeztek hírek.

A levél aláírói úgy fogalmaztak, február óta a fuvolaművész „eltűnt a föld felszínéről.”

A levélben ugyancsak szolidaritásukat fejezték ki Kalesznyikava szintén bebörtönzött férjével, Szergej Tihanovszkij-val, Maxim Znak ügyvéddel, Viktor Babariko politikussal, valamint többtucatnyi teljes elszigeteltségben tartott fogollyal.

Fehéroroszországra nézünk, és nem állunk le a kérdéssel: Hová tűntek ezek az emberek?

– írták. A levelet Margaret Atwood, Daniel Barenboim, Wolf Bierman, Durs Grünbein, Elfriede Jelinek, Gidon Kremer, Igor Levit, Herta Müller, Nádas Péter, Salman Rushdie, Schiff András, Olga Tokarczuk és Tomas Venclova írta alá.

Forrás: Börsenblatt, SN

Fejléckép: Nádas Péter, Margaret Atwood és Salman Rushdie (Fotó/Forrás: Máté Péter, Jelenkor Kiadó, Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.