Plusz

O μουσικός-nak dalból van...

2011.08.07. 21:23
Ajánlom
...nak az idegei

Eleinte a lelkem volt dalból. De mára ráment az idegeimre... :)))

Szóval akár még mondhatnám is ezt magamra, ha valóban 'μουσικός' (ejtsd: muszikósz; jelentése: na, vajon...?) lennék. De mivel szimplán csak némi adottsággal vagyok megáldva zeneileg, nem nevezném magam muzsikusnak. Még csak zenésznek sem.

Zenélek.

Getek...

Szoktam zenélni.


Szeretek zenélni. Nagyon is!

Meg valamennyire azért tudok is.


Ami viszont a legesrosszabb, hogy a kottával - bármennyire is tanultam szolfézst és zongorát 9 éven át -, elég hadilábon állok. Pláne, ha szegény, öreg számítógépem már nem bírja ezeket a "mai fiatal" grafikákat, a takony-zöldfülű kottaíróm meg egyenesen gonosz, és a legkifinomultabb pillanatokban omlik össze, közölvén, hogy ő nagyon sajnálja, de súlyos hiba történt, amire az az egyetlen megoldás, hogy azonnal leáll, és elfelejt mindent, amit eddig nem mentettem. Ehhez hozzá is szoktam már az elmúlt egy hét alatt, amióta a kottákat gyártom a dalokból, de ma új szintre emelkedett az ádáz program gonoszsági rafinériája. Amellett, hogy ki-kihagy a kinyomtatott oldalakon ütemeket, ma már egy olyan épp elkészült dalt tüntetett el, ami pedig tökéletesen el is volt mentve... Gondolhatod, kedves blogolvasó, hogy milyen lelkiállapotba kerül ilyenkor az emberfi... Pláne, ha majd' minden ebédszünete, és délelőttje már egy hete ezzel telik. Arról már nem is beszélve, hogy nem szereti az előjegyzéseket, ezért a végtermékről eltünteti őket... Szóval így vagyunk mi. Én és a "Nemcsinálunksemmifélesempozitívsemnegatívreklámot" kottaíró program... Úgyhogy én már csak a grafitceruzában, a papírban és a radírban hiszek...

Szóval nem csoda, ha ma kifulladtam egy negyed órával a próba vége előtt... Úgyhogy Gábor haza is küldött pihenni, és megtiltotta, hogy ezzel szerencsétlenkedjek. (Zenei tevékenységem azért állítólag nem 'szerencsétlenkedésből' áll.) Igazából moziba küldött, de egyedül nincs kedvem menni. Ezért is blogolok, hiszen már oly régóta el vagyok vele maradva. Pedig itt görnyedtem a gép előtt reggel 10-től délután 3-ig, majd este 7-től hajnali 2-ig... Volt azért dolgom...!
Végső soron elég termékenynek bizonyultam. Az elmúlt időszakban "legyártottam" 7 és fél dalt. Azért csak felet, mert hiába találtam ki az egyik nótát, Gábor úgy találta jobbnak, ha azt inkább mégiscsak a Kérők énekelik, Pénelopé pedig kap egy másik dalt. Szóval vannak ilyen finomságok. De azt hiszem, ez minden munkafolyamat alatt így van. Úgyhogy lassan végére érek a hellyel-közzel favágásnak, és jöhet az igazi alkalmazott zeneszerzés. Vagyishát inkább DJ-skedés, ugyanis az eddig megtanított dalmintákból, vagyis "sampler"-ekből (ejtsd: szempler) rakjuk majd össze ott és akkor, a próbán a dalokat és a zenéket. Egy kicsit szorongok tőle, hogy lesz-e elég kreativitásom hozzá pont akkor, amikor kell. Remélem, nem hagy cserben a múzsám, akit Anyu küldött. Eléggé segítőkész. Mármint a múzsa. Amúgy anyukám is... :)

Szóval nem könnyű kenyér a zeneszerzőké. És én még csak hozott anyagból, meglévő popszámokból dolgozom... A saját kútfő még több energiát igényelne. Lehet, hogy jobb ez így. :) Egyszerre leszűrni, majd kottázni a dalokat, és ugyanebből transzponálva (a hangmagasságot átszámítva) korrepetálni a srácokat elég leterhelő. Pláne, hogy alig van időnk. De meglepően jól veszik az akadályokat. És olyan jól szólnak, amikor koncentráltak...! Ilyenkor megtérül az összes befektetett energia.
Úgy érzem, ma egy picit cserbenhagytam őket ezzel a kipukkadásommal, de hátha nem árnyékolja be az eddigieket...!

Az igazat megvallva arra számítottam, hogy lassabban haladunk majd. Már az első nap kipipáltunk egy számot, és egy másiknak a felét. Szóval elég güris egy osztály ez. És még szeretik is amit csinálnak! Ez elég jó párosítás. Remélem, tudom tartani a tempójukat.

Azért diktálják ám "renndessen"...

És még azt is szeretik, amit én csinálok nekik.

Amit velük csinálok, azt már nem biztos, de bízom benne, hogy kitartanak! :)
 
Bejegyezte: Μπερτσηνη Πετερ (Bercsényi Péter, továbbiakban: B.P.)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.
Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.