Plusz

O μουσικός-nak dalból van...

2011.08.07. 21:23
Ajánlom
...nak az idegei

Eleinte a lelkem volt dalból. De mára ráment az idegeimre... :)))

Szóval akár még mondhatnám is ezt magamra, ha valóban 'μουσικός' (ejtsd: muszikósz; jelentése: na, vajon...?) lennék. De mivel szimplán csak némi adottsággal vagyok megáldva zeneileg, nem nevezném magam muzsikusnak. Még csak zenésznek sem.

Zenélek.

Getek...

Szoktam zenélni.


Szeretek zenélni. Nagyon is!

Meg valamennyire azért tudok is.


Ami viszont a legesrosszabb, hogy a kottával - bármennyire is tanultam szolfézst és zongorát 9 éven át -, elég hadilábon állok. Pláne, ha szegény, öreg számítógépem már nem bírja ezeket a "mai fiatal" grafikákat, a takony-zöldfülű kottaíróm meg egyenesen gonosz, és a legkifinomultabb pillanatokban omlik össze, közölvén, hogy ő nagyon sajnálja, de súlyos hiba történt, amire az az egyetlen megoldás, hogy azonnal leáll, és elfelejt mindent, amit eddig nem mentettem. Ehhez hozzá is szoktam már az elmúlt egy hét alatt, amióta a kottákat gyártom a dalokból, de ma új szintre emelkedett az ádáz program gonoszsági rafinériája. Amellett, hogy ki-kihagy a kinyomtatott oldalakon ütemeket, ma már egy olyan épp elkészült dalt tüntetett el, ami pedig tökéletesen el is volt mentve... Gondolhatod, kedves blogolvasó, hogy milyen lelkiállapotba kerül ilyenkor az emberfi... Pláne, ha majd' minden ebédszünete, és délelőttje már egy hete ezzel telik. Arról már nem is beszélve, hogy nem szereti az előjegyzéseket, ezért a végtermékről eltünteti őket... Szóval így vagyunk mi. Én és a "Nemcsinálunksemmifélesempozitívsemnegatívreklámot" kottaíró program... Úgyhogy én már csak a grafitceruzában, a papírban és a radírban hiszek...

Szóval nem csoda, ha ma kifulladtam egy negyed órával a próba vége előtt... Úgyhogy Gábor haza is küldött pihenni, és megtiltotta, hogy ezzel szerencsétlenkedjek. (Zenei tevékenységem azért állítólag nem 'szerencsétlenkedésből' áll.) Igazából moziba küldött, de egyedül nincs kedvem menni. Ezért is blogolok, hiszen már oly régóta el vagyok vele maradva. Pedig itt görnyedtem a gép előtt reggel 10-től délután 3-ig, majd este 7-től hajnali 2-ig... Volt azért dolgom...!
Végső soron elég termékenynek bizonyultam. Az elmúlt időszakban "legyártottam" 7 és fél dalt. Azért csak felet, mert hiába találtam ki az egyik nótát, Gábor úgy találta jobbnak, ha azt inkább mégiscsak a Kérők énekelik, Pénelopé pedig kap egy másik dalt. Szóval vannak ilyen finomságok. De azt hiszem, ez minden munkafolyamat alatt így van. Úgyhogy lassan végére érek a hellyel-közzel favágásnak, és jöhet az igazi alkalmazott zeneszerzés. Vagyishát inkább DJ-skedés, ugyanis az eddig megtanított dalmintákból, vagyis "sampler"-ekből (ejtsd: szempler) rakjuk majd össze ott és akkor, a próbán a dalokat és a zenéket. Egy kicsit szorongok tőle, hogy lesz-e elég kreativitásom hozzá pont akkor, amikor kell. Remélem, nem hagy cserben a múzsám, akit Anyu küldött. Eléggé segítőkész. Mármint a múzsa. Amúgy anyukám is... :)

Szóval nem könnyű kenyér a zeneszerzőké. És én még csak hozott anyagból, meglévő popszámokból dolgozom... A saját kútfő még több energiát igényelne. Lehet, hogy jobb ez így. :) Egyszerre leszűrni, majd kottázni a dalokat, és ugyanebből transzponálva (a hangmagasságot átszámítva) korrepetálni a srácokat elég leterhelő. Pláne, hogy alig van időnk. De meglepően jól veszik az akadályokat. És olyan jól szólnak, amikor koncentráltak...! Ilyenkor megtérül az összes befektetett energia.
Úgy érzem, ma egy picit cserbenhagytam őket ezzel a kipukkadásommal, de hátha nem árnyékolja be az eddigieket...!

Az igazat megvallva arra számítottam, hogy lassabban haladunk majd. Már az első nap kipipáltunk egy számot, és egy másiknak a felét. Szóval elég güris egy osztály ez. És még szeretik is amit csinálnak! Ez elég jó párosítás. Remélem, tudom tartani a tempójukat.

Azért diktálják ám "renndessen"...

És még azt is szeretik, amit én csinálok nekik.

Amit velük csinálok, azt már nem biztos, de bízom benne, hogy kitartanak! :)
 
Bejegyezte: Μπερτσηνη Πετερ (Bercsényi Péter, továbbiakban: B.P.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Két új könyv mesél a hazai popkultúra történetéről

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának két új, a hazai populáris zenei kultúra múltját kanonizáló könyve is megjelent. Az Azok a régi csibészek és a Hangok és ütemek új kötetei folytatják a sorozat hagyományait. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz galéria

Hangolódj galériánkkal az Ékszerek Éjszakájára!

Idén is lesz Ékszerek Éjszakája a tematika pedig 0- / Zero negative. A nyitásig mutatunk egy kis ízelítőt!
Plusz hír

Augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani

Bármilyen változtatás kockázatos - indokolta a csütörtök reggeli bejelentést Gulyás Gergely.
Plusz ajánló

Éjszakai távcsöves csillagnézés

Az érdeklődők az Agóra hídján végigsétálva “bejárhatják” a Naprendszert, majd távcsövön keresztül csodálhatják meg a Jupitert, a Szaturnuszt, a Holdat és egy távolodó üstököst is.
Plusz ajánló

Minden szombaton épülettörténeti séták féláron!

Augusztus 31-ig minden szombaton felkészült idegenvezetőkkel sétálhatnak a látogatók a Pesti Vigadóban.
Plusz hír

HVG: „A kulturális életnek is kampó lehet az idén”

A HVG hetilap információi szerint Kásler Miklós 200 főben maximalizálná a kulturális események látogatószámát, ami a nyári színházaknak is komoly gondot okozna.