Plusz

O μουσικός-nak dalból van...

2011.08.07. 21:23
Ajánlom
...nak az idegei

Eleinte a lelkem volt dalból. De mára ráment az idegeimre... :)))

Szóval akár még mondhatnám is ezt magamra, ha valóban 'μουσικός' (ejtsd: muszikósz; jelentése: na, vajon...?) lennék. De mivel szimplán csak némi adottsággal vagyok megáldva zeneileg, nem nevezném magam muzsikusnak. Még csak zenésznek sem.

Zenélek.

Getek...

Szoktam zenélni.


Szeretek zenélni. Nagyon is!

Meg valamennyire azért tudok is.


Ami viszont a legesrosszabb, hogy a kottával - bármennyire is tanultam szolfézst és zongorát 9 éven át -, elég hadilábon állok. Pláne, ha szegény, öreg számítógépem már nem bírja ezeket a "mai fiatal" grafikákat, a takony-zöldfülű kottaíróm meg egyenesen gonosz, és a legkifinomultabb pillanatokban omlik össze, közölvén, hogy ő nagyon sajnálja, de súlyos hiba történt, amire az az egyetlen megoldás, hogy azonnal leáll, és elfelejt mindent, amit eddig nem mentettem. Ehhez hozzá is szoktam már az elmúlt egy hét alatt, amióta a kottákat gyártom a dalokból, de ma új szintre emelkedett az ádáz program gonoszsági rafinériája. Amellett, hogy ki-kihagy a kinyomtatott oldalakon ütemeket, ma már egy olyan épp elkészült dalt tüntetett el, ami pedig tökéletesen el is volt mentve... Gondolhatod, kedves blogolvasó, hogy milyen lelkiállapotba kerül ilyenkor az emberfi... Pláne, ha majd' minden ebédszünete, és délelőttje már egy hete ezzel telik. Arról már nem is beszélve, hogy nem szereti az előjegyzéseket, ezért a végtermékről eltünteti őket... Szóval így vagyunk mi. Én és a "Nemcsinálunksemmifélesempozitívsemnegatívreklámot" kottaíró program... Úgyhogy én már csak a grafitceruzában, a papírban és a radírban hiszek...

Szóval nem csoda, ha ma kifulladtam egy negyed órával a próba vége előtt... Úgyhogy Gábor haza is küldött pihenni, és megtiltotta, hogy ezzel szerencsétlenkedjek. (Zenei tevékenységem azért állítólag nem 'szerencsétlenkedésből' áll.) Igazából moziba küldött, de egyedül nincs kedvem menni. Ezért is blogolok, hiszen már oly régóta el vagyok vele maradva. Pedig itt görnyedtem a gép előtt reggel 10-től délután 3-ig, majd este 7-től hajnali 2-ig... Volt azért dolgom...!
Végső soron elég termékenynek bizonyultam. Az elmúlt időszakban "legyártottam" 7 és fél dalt. Azért csak felet, mert hiába találtam ki az egyik nótát, Gábor úgy találta jobbnak, ha azt inkább mégiscsak a Kérők énekelik, Pénelopé pedig kap egy másik dalt. Szóval vannak ilyen finomságok. De azt hiszem, ez minden munkafolyamat alatt így van. Úgyhogy lassan végére érek a hellyel-közzel favágásnak, és jöhet az igazi alkalmazott zeneszerzés. Vagyishát inkább DJ-skedés, ugyanis az eddig megtanított dalmintákból, vagyis "sampler"-ekből (ejtsd: szempler) rakjuk majd össze ott és akkor, a próbán a dalokat és a zenéket. Egy kicsit szorongok tőle, hogy lesz-e elég kreativitásom hozzá pont akkor, amikor kell. Remélem, nem hagy cserben a múzsám, akit Anyu küldött. Eléggé segítőkész. Mármint a múzsa. Amúgy anyukám is... :)

Szóval nem könnyű kenyér a zeneszerzőké. És én még csak hozott anyagból, meglévő popszámokból dolgozom... A saját kútfő még több energiát igényelne. Lehet, hogy jobb ez így. :) Egyszerre leszűrni, majd kottázni a dalokat, és ugyanebből transzponálva (a hangmagasságot átszámítva) korrepetálni a srácokat elég leterhelő. Pláne, hogy alig van időnk. De meglepően jól veszik az akadályokat. És olyan jól szólnak, amikor koncentráltak...! Ilyenkor megtérül az összes befektetett energia.
Úgy érzem, ma egy picit cserbenhagytam őket ezzel a kipukkadásommal, de hátha nem árnyékolja be az eddigieket...!

Az igazat megvallva arra számítottam, hogy lassabban haladunk majd. Már az első nap kipipáltunk egy számot, és egy másiknak a felét. Szóval elég güris egy osztály ez. És még szeretik is amit csinálnak! Ez elég jó párosítás. Remélem, tudom tartani a tempójukat.

Azért diktálják ám "renndessen"...

És még azt is szeretik, amit én csinálok nekik.

Amit velük csinálok, azt már nem biztos, de bízom benne, hogy kitartanak! :)
 
Bejegyezte: Μπερτσηνη Πετερ (Bercsényi Péter, továbbiakban: B.P.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.