Plusz

Ők mondták le eddig az oroszországi fellépéseiket

2022.03.03. 14:15
Ajánlom
Az Ukrajna elleni invázió elleni tiltakozásul egyre több művész mondja le oroszországi előadásait, és adja fel az ország kulturális intézményeiben betöltött pozícióját.

Sorra bejelentik a világ művészeti életének nagyságai, hogy nem hajlandók Oroszországban fellépni. A könnyű- és komolyzene nagyságai így tiltakoznak Oroszország Ukrajna elleni inváziója ellen.

Piotr Beczała lemondta május 25-ére tervezett moszkvai koncertjét. A lengyel tenor az Orosz Nemzeti Ifjúsági Zenekarral lépett volna fel, de a közösségi médiában közzétett állásfoglalása alapján a jelen helyzetben a lelkiismereti kérdésnek érzi, hogy valamilyen módon tiltakozzon.

Nem vagyunk erőtlenek! Mindannyian képesek vagyunk hangosan tiltakozni. Mindannyian képesek vagyunk a lehetőségeinkhez mérten segíteni

– írta az énekes, és elmondta, mennyire büszke lengyel honfitársaira, amiért segítik az ukrán menekülteket.

A lett szoprán, Elīna Garanča közleményben tudatta, hogy a jövőben nem ad koncerteket Oroszországban. Bár hisz a művészet összekötő erejében, de lett állampolgárként, aki tudja, mit jelent az invázió és a megszállás, valamint édesanyaként a jelenlegi helyzetben úgy érzi, fel kell emelnie a hangját a háború ellen, a független és demokratikus Ukrajnáért.

A Classic FM szerint Joseph Calleja is lemondta a moszkvai Bolsoj Színházba tervezett fellépéseit. Ingo Metzmacher Salome-előadásokat vezényelt volna ősszel Moszkvában, de menedzsmentje közleménye szerint a karmestert sokkolta az invázió híre, és

nem akar színpadra lépni egy olyan országban, amely ilyen nyíltan megszegi a nemzetközi egyezményeket, és szándékosan rombolja az európai béke alapjait.

Az Egyesült Királyságban élő orosz karmester, Vaszilij Petrenko lemondott a moszkvai Jevgenyij Szvetlanov Állami Szimfonikus Zenekarnál betöltött művészeti igazgatói posztjáról. Hasonlóan járt el a holland Arthur Arnold is, aki a Moszkvai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója volt.

A könnyűzenei előadók is sorra mondják le Oroszországba tervezett koncertjeikre. Így tett Nick Cave, a Franz Ferdinand, a The Killers, Iggy Pop és a Green Day.

Fejléckép: Elīna Garanča, Piotr Beczała (fotó/forrás: Paul Schirnhofer / Deutsche Grammophon, Jean-Baptiste Millot / BNYF)

Ezek az intézmények szakították meg a kapcsolatot Valerij Gergijevvel

Kapcsolódó

Ezek az intézmények szakították meg a kapcsolatot Valerij Gergijevvel

Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt világszerte nemkívánatos személyekké váltak a Putyin politikáját támogató orosz művészek, Valerij Gergijev karmester azonban továbbra sem volt hajlandó elhatárolódni az orosz elnöktől.

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

A korábban Putyint támogató orosz szoprán nyilatkozatban szögezte le, hogy minden háborút szörnyűségesnek tart, és nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni, de azután lemondta soron következő európai fellépéseit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat

Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint.
Plusz ajánló

A művészet és bor találkozása a Pesti Vigadóban

Különleges programmal várják a bor és a művészet szerelmeseit október 25-én: a Pesti Vigadó programján egyebek közt tárlatvezetéseken, valamint borkóstolón vehetünk részt.
Plusz hír

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Plusz ajánló

Október 2-tól érkeznek a Német Kulturális Napok

Az ALL-IN Debrecen égisze alatt 2023. október 2-6. között koncert, színházi előadás, mozifilmek, valamint a Német Egység Napja alkalmából szervezett ünnepi ülés és pódiumbeszélgetések várják a látogatókat.
Plusz hír

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.