Plusz

Ők mondták le eddig az oroszországi fellépéseiket

2022.03.03. 14:15
Ajánlom
Az Ukrajna elleni invázió elleni tiltakozásul egyre több művész mondja le oroszországi előadásait, és adja fel az ország kulturális intézményeiben betöltött pozícióját.

Sorra bejelentik a világ művészeti életének nagyságai, hogy nem hajlandók Oroszországban fellépni. A könnyű- és komolyzene nagyságai így tiltakoznak Oroszország Ukrajna elleni inváziója ellen.

Piotr Beczała lemondta május 25-ére tervezett moszkvai koncertjét. A lengyel tenor az Orosz Nemzeti Ifjúsági Zenekarral lépett volna fel, de a közösségi médiában közzétett állásfoglalása alapján a jelen helyzetben a lelkiismereti kérdésnek érzi, hogy valamilyen módon tiltakozzon.

Nem vagyunk erőtlenek! Mindannyian képesek vagyunk hangosan tiltakozni. Mindannyian képesek vagyunk a lehetőségeinkhez mérten segíteni

– írta az énekes, és elmondta, mennyire büszke lengyel honfitársaira, amiért segítik az ukrán menekülteket.

A lett szoprán, Elīna Garanča közleményben tudatta, hogy a jövőben nem ad koncerteket Oroszországban. Bár hisz a művészet összekötő erejében, de lett állampolgárként, aki tudja, mit jelent az invázió és a megszállás, valamint édesanyaként a jelenlegi helyzetben úgy érzi, fel kell emelnie a hangját a háború ellen, a független és demokratikus Ukrajnáért.

A Classic FM szerint Joseph Calleja is lemondta a moszkvai Bolsoj Színházba tervezett fellépéseit. Ingo Metzmacher Salome-előadásokat vezényelt volna ősszel Moszkvában, de menedzsmentje közleménye szerint a karmestert sokkolta az invázió híre, és

nem akar színpadra lépni egy olyan országban, amely ilyen nyíltan megszegi a nemzetközi egyezményeket, és szándékosan rombolja az európai béke alapjait.

Az Egyesült Királyságban élő orosz karmester, Vaszilij Petrenko lemondott a moszkvai Jevgenyij Szvetlanov Állami Szimfonikus Zenekarnál betöltött művészeti igazgatói posztjáról. Hasonlóan járt el a holland Arthur Arnold is, aki a Moszkvai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója volt.

A könnyűzenei előadók is sorra mondják le Oroszországba tervezett koncertjeikre. Így tett Nick Cave, a Franz Ferdinand, a The Killers, Iggy Pop és a Green Day.

Fejléckép: Elīna Garanča, Piotr Beczała (fotó/forrás: Paul Schirnhofer / Deutsche Grammophon, Jean-Baptiste Millot / BNYF)

Ezek az intézmények szakították meg a kapcsolatot Valerij Gergijevvel

Kapcsolódó

Ezek az intézmények szakították meg a kapcsolatot Valerij Gergijevvel

Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt világszerte nemkívánatos személyekké váltak a Putyin politikáját támogató orosz művészek, Valerij Gergijev karmester azonban továbbra sem volt hajlandó elhatárolódni az orosz elnöktől.

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

Anna Netrebko számos európai előadását lemondta

A korábban Putyint támogató orosz szoprán nyilatkozatban szögezte le, hogy minden háborút szörnyűségesnek tart, és nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni, de azután lemondta soron következő európai fellépéseit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.