Plusz

Öltözz neonreklámnak a Kiscelli Múzeum jelmezbálján!

2023.02.21. 09:30
Ajánlom
Február 25-én, a múzeum zárása után jelmezbált rendez a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár. A szervezők mindenkit arra ösztönöznek, hogy öltözékükkel idézzek meg a Kádár-korszakot, öltözzenek neonreklámnak, csuklós busznak, kék Trabantnak, bólogatós kutyának vagy akár Kádár-kockának.

„A lényeg, hogy fel lehessen ismerni az öltözék ihletőit: Mácsai István festőművész alkotásait és a fővárosi kutyatartás kultúrtörténetét bemutató VAU! kiállítás szereplőit” – írja a múzeum közleményében, hozzátéve, az est folyamán szakavatott zsűri és a közönség véleményezi a jelmezeket, a legfrappánsabbakat díjjal jutalmazzák.

A kurátori tárlatvezetések mellett divattörténeti kitekintés és esti zenés program is várja a látogatókat. Az esti farsangi mulatságon Itt van a városDalok az 50-es évektől a Rendszerváltásig címmel rendeznek koncertet. (Énekel: Csépai Eszter, gitározik: Csetverikov Iván).

macsai_ok-132109.jpg

Mácsai István, Gera Zoltán portréja pantomim jelmezben, 1959 (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum)

Program:

Tárlatvezetések

18:00 – Smukk és mini, tupír és trapéz – Szatmári Judit és B. Nagy Anikó divattörténeti kitekintése az ELMOZDUL A FAL. MÁCSAI ISTVÁN KISCELLBEN kiállításon

A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult, és azóta az időnként felizzó figyelem ellenére egyfajta tanácstalanság övezi. A Mácsai-recepció kezdettől fogva ellentmondásos és szakadozott volt. Az 1950-es évek elejétől egyéni és csoportos tárlatokon rendszeresen mutatkozó, a szakmai nyilvánosságban jelenlévő, az állami vásárlásokon és a műkereskedelemben is magasan jegyzett festő nem egyszerűen kihullott mind az egyidejű, mind az utólagosan konstruált professzionális kánonokból, hanem jószerivel be sem került oda. A képei kapcsán újra és újra felcsattanó szakmai szóváltások arra utalnak, hogy az ötvenes évektől a kétezres évekig ívelő, takarásban lévő pálya rálátásra és összegzésre vár. A szoros olvasás és a kritikai megközelítés ideje, úgy véljük, eljött, s bár Mácsai idegenkedett a képeket a festői gyakorlaton túlról szemlélő, elméleti látásmódoktól, életművének művészettörténeti, kurátori feldolgozása az örökösök hozzájárulásával megkezdődött.

Kurátor: B. Nagy Anikó

18:00 – Farsangi ugatás Balla Loránd és Molnár Álmos kurátori tárlatvezetés a VAU! - A FŐVÁROSI KUTYATARTÁS KULTÚRTÖRTÉNETE kiállításon

Milyen kutyát tartott Blaha Lujza, Móricz Zsigmond vagy a 19-20. század más ismert művésze, politikusa, színésze? Hogyan szabályozták a hatóságok a nagyvárosi kutyatartást? Hogyan alakult ki Budapesten és Magyarországon a vakvezető kutya-kiképzés? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre találtok választ a kiállításon.

Kurátor: dr. Balla Loránd, Molnár Álmos

22:00 – Tipsy tour Mácsai – B. Nagy Anikó kurátori tárlatvezetése az ELMOZDUL A FAL. MÁCSAI ISTVÁN KISCELLBEN kiállításon

KISCELLI FARSANG: téli jelmezvadászat – Kádár-kori kavalkád

Helyszín: Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

Időpont: február 25., szombat

Fejléckép: Mácsai István, Gera Zoltán portréja pantomim jelmezben, 1959 (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár)

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Kapcsolódó

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.