Plusz

Öltözz neonreklámnak a Kiscelli Múzeum jelmezbálján!

2023.02.21. 09:30
Ajánlom
Február 25-én, a múzeum zárása után jelmezbált rendez a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár. A szervezők mindenkit arra ösztönöznek, hogy öltözékükkel idézzek meg a Kádár-korszakot, öltözzenek neonreklámnak, csuklós busznak, kék Trabantnak, bólogatós kutyának vagy akár Kádár-kockának.

„A lényeg, hogy fel lehessen ismerni az öltözék ihletőit: Mácsai István festőművész alkotásait és a fővárosi kutyatartás kultúrtörténetét bemutató VAU! kiállítás szereplőit” – írja a múzeum közleményében, hozzátéve, az est folyamán szakavatott zsűri és a közönség véleményezi a jelmezeket, a legfrappánsabbakat díjjal jutalmazzák.

A kurátori tárlatvezetések mellett divattörténeti kitekintés és esti zenés program is várja a látogatókat. Az esti farsangi mulatságon Itt van a városDalok az 50-es évektől a Rendszerváltásig címmel rendeznek koncertet. (Énekel: Csépai Eszter, gitározik: Csetverikov Iván).

macsai_ok-132109.jpg

Mácsai István, Gera Zoltán portréja pantomim jelmezben, 1959 (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum)

Program:

Tárlatvezetések

18:00 – Smukk és mini, tupír és trapéz – Szatmári Judit és B. Nagy Anikó divattörténeti kitekintése az ELMOZDUL A FAL. MÁCSAI ISTVÁN KISCELLBEN kiállításon

A száz éve született Mácsai István alkotásokban és műfajokban gazdag, időben is nagy kiterjedésű életműve tizenhét éve, 2005-ben lezárult, és azóta az időnként felizzó figyelem ellenére egyfajta tanácstalanság övezi. A Mácsai-recepció kezdettől fogva ellentmondásos és szakadozott volt. Az 1950-es évek elejétől egyéni és csoportos tárlatokon rendszeresen mutatkozó, a szakmai nyilvánosságban jelenlévő, az állami vásárlásokon és a műkereskedelemben is magasan jegyzett festő nem egyszerűen kihullott mind az egyidejű, mind az utólagosan konstruált professzionális kánonokból, hanem jószerivel be sem került oda. A képei kapcsán újra és újra felcsattanó szakmai szóváltások arra utalnak, hogy az ötvenes évektől a kétezres évekig ívelő, takarásban lévő pálya rálátásra és összegzésre vár. A szoros olvasás és a kritikai megközelítés ideje, úgy véljük, eljött, s bár Mácsai idegenkedett a képeket a festői gyakorlaton túlról szemlélő, elméleti látásmódoktól, életművének művészettörténeti, kurátori feldolgozása az örökösök hozzájárulásával megkezdődött.

Kurátor: B. Nagy Anikó

18:00 – Farsangi ugatás Balla Loránd és Molnár Álmos kurátori tárlatvezetés a VAU! - A FŐVÁROSI KUTYATARTÁS KULTÚRTÖRTÉNETE kiállításon

Milyen kutyát tartott Blaha Lujza, Móricz Zsigmond vagy a 19-20. század más ismert művésze, politikusa, színésze? Hogyan szabályozták a hatóságok a nagyvárosi kutyatartást? Hogyan alakult ki Budapesten és Magyarországon a vakvezető kutya-kiképzés? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre találtok választ a kiállításon.

Kurátor: dr. Balla Loránd, Molnár Álmos

22:00 – Tipsy tour Mácsai – B. Nagy Anikó kurátori tárlatvezetése az ELMOZDUL A FAL. MÁCSAI ISTVÁN KISCELLBEN kiállításon

KISCELLI FARSANG: téli jelmezvadászat – Kádár-kori kavalkád

Helyszín: Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár

Időpont: február 25., szombat

Fejléckép: Mácsai István, Gera Zoltán portréja pantomim jelmezben, 1959 (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár)

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Kapcsolódó

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.