Plusz

„Olyasmivé változik a világ, amivel a '90-es években csak riogattuk egymást” – Lovasi András az új Kiscsillag-lemezről

2020.03.16. 17:15
Ajánlom
Tompa kések címmel új nagylemezt jelentetett meg Lovasi András zenekara, a Kiscsillag. Az új albumról és annak elkészítéséről kérdeztük a gitáros-basszusgitáros-dalszerző-énekest, meg persze arról is, hogy „mire gondolt a művész”.

Arról beszéltél az új Kiscsillag-lemez kapcsán, hogy ez a zenekar „eddigi legkarcosabb” vagy „legrockosabb” lemeze. Hogyan lett ilyen a Tompa kések – egyáltalán, hogyan fordul egy alkotói folyamat során ilyen vagy olyan irányba egy zenei anyag?

Amikor elkezdtük próbákon összerakni a dalokat, már lehetett sejteni, hogy merre húznak bennünket az ötleteink, illetve az utolsó albumunk, az erősen artrockos Semmi konferencia, és a szinte teljesen akusztikus szólólemezem után várható volt szerintem, hogy nagy levegő veszünk… és valami ilyesmit csinálunk.

Hogyan nézett ki a lemez elkészítésének a folyamata? Egy kicsit vigyél be minket a Tompa kések kulisszái mögé!

Viszonylag kevés próbával álltak össze a dalok. Egy része már kész volt az évek alatt, egy másik részét pedig nyáron-ősszel raktuk a közösbe, két dal pedig csak a legeslegvégén került rá az anyagra, olyankor már pontosan látszik, mi van a kezünkben, és így jobban a helyükre illeszthetők a félkész számok is.

Szerintem egy album mindenképp egy nagyobb egység kell legyen, nem csak dalok egymás után rakva.

Lovasi1-081832.jpg

Lovasi András (Fotó/Forrás: Juhász László / Wikipédia)

Valahova el kell juttasson az elejétől a végéig, akkor jó. Én még szeretek egészben meghallgatni egy egy-egy lemezt, mint ahogy komolyzenét sem úgy hallgatok, hogy csak az operaslágerek jöjjenek egymás után, vagy focit se úgy nézek, hogy csak a gólösszefoglalót pörgetem le. Tudom, hogy a popzene egyre kevésbé így működik, de akkor is.

Esetedben a dalok gyakran fluktuálnak a „lovasis” meg a „kiscsillagos” univerzumaid között. Mi dönti el egy dalról, hogy Kiscsillag- vagy Lovasi-dal lesz? Viccesen mondhatnánk, hogy: te – de tényleg, milyen szempontok szerint kerül ide vagy oda egy dal, és ha valahonnan valahová átkerül, az miért történik?

Vannak olyan dalok, amikről pontosan tudom, hogy hová valók, és van néhány, amiket, bár inkább a szólóanyagba valónak érzek, de megmutatom a zenekarnak is, és ha tetszik nekik, nekiállunk a zenekarra áthangszerelni. Általában a magamnak szánt dalok kerülnek a Kiscsillagba, fordítva nem is tudok hirtelen példát. Sokszor az épp aktuális producer kérdezi, hogy „na, és mi van még?”, és akkor megmutatok pár vázlatot, amiket az épp készülőben lévő szólóanyagra szánok gondolatban. Nem véletlenül telt el majdnem húsz év a két szólóalbum között. Mindig ide-oda elfogytak a dalok.

Az új album kapcsán több helyen is említed, hogy milyen fontos szerepet játszott a lemez elkészítésében a producer, az Esti Kornélból ismert gitáros, Lázár Domokos, azaz Dodi. Miért volt fontos neked, hogy ennek a lemeznek az elkészítésében producer dolgozzon veletek, és speciálisan mi volt a szerepe Dodinak, mit adott hozzá munkafolyamathoz, mitől lett más a lemez általa?

Egyrészt ahogy az ember idősödik, egyre inkább hajlamos a saját szokásai, berögzülései szerint működni, annyira, hogy sokszor észre se veszi, hogy épp most csak a rutinját használja a szíve helyett. Ezért jó, ha van egy külső fül egy produkcióban, és sokszor még jobb, ha ez a fül egy fiatal emberé. Szerintem nem más lett általa a lemez, hanem inkább olyan ez, mintha egy kellemes külsejű nőt felöltöztet egy ember, aki ért a divathoz, és még ízlése is van, és így lép ki az utcára.

Ami eleve benne volt az anyagban, annak a szépségeit kell hangsúlyoznia egy producernek, és szerintem most ez sikerült neki.

KONTDSC_8401_m-165402.jpg

Kiscsillag (Fotó/Forrás: Kiscsillag hivatalos oldala)

Sokan (a zenészek közül is) azt hiszik, hogy az a jó producer, aki fogyasztható egyenpoppá fésül bármilyen közepes próbálkozást, és Magyarországon tényleg erre használják általában az ilyen ügyes, jófülű szakembereket, de mi nyilván nem ilyen „iparos“ szemléletű embert kerestünk. Dodival nagyon jó volt dolgozni, remélem lesz még közös munkánk.

A lemezen van egy – mondjuk leegyszerűsítve – magánéleti, érzelmi, szerelmi szál és egy közéleti, de inkább közérzeti. Mesélnél ezekről? És arról, hogyan találkoznak vagy kapcsolódnak össze ezek a Tompa késeken.

Nagyjából úgy, ahogy egy emberben is kavarog egyszerre minden, mondjuk amikor a gyereket pelenkázom, és csókolgatom a seggét, közben meg aggódom azon, hogy vajon lesz-e elég rovar tíz év múlva, amik megporozzák a kajszifámat, hogy legyen a gyereknek lekvár a kenyerén, vagy tavasszal nekünk kell majd felmászni egy ecsettel a virágok közé, ami viszont egész jó szórakozás lehet.

Egyrészt ugye vannak az emberi természetből adódó örök mintázatok az életünkön, amik a hozott kulturális muníció miatt mind ismerősek, mire velünk megtörténnek, de azért mégis más benne lenni egy szerelemben vagy az elmúlásában, mint olvasni róla, mint ahogy más felnőttfejjel végig nézni az utolsó tíz-tizenöt évet, mint anno beleszületni a Kádár-korba, ahonnan a felnőtteknek sem volt nagyon rálátásunk az akkori jelenre. Most jól látható, hogy változik valami olyasmivé a világ, amivel a '90-es években csak riogattuk egymást, de olyan távolinak tűnt. Most meg itt van, mindenestől, NER-rel, vírussal, klímakatasztrófával, és nincs visszatérés oda, ahonnan úgy tűnt, ez a világ egész jó hely, még pár finom állítás a műszereken és itt a Kánaán.

Mindig érdekes kérdés, hogy mik inspirálják, inspirálták egy adott időszakban a szerzőt. Voltak olyan filmek, zenék, könyvek, színházi darabok, vagy akármi más, amik fontosak voltak neked mostanában, amik nélkül ez a lemez nem az volna, ami?

Nekem nem tesz jót, ha valami elemi erővel hat rám, mert sokáig nem tudok a hatása alól kikeveredni, és általában inkább lebénít, főleg, ha az zene. Filmek vagy a színház általában kevéssé hatnak direktben a dalaimra, de most nem is volt időm rájuk a munkám meg a gyerek mellett. Amúgy ha a lejátszási listámat nézem, akkor a két legtöbbet hallgatott előadó az utolsó fél évemben a Vampire Weekend és Rufus Wainwright.

A nyilvánvaló zárókérdés: mi következik? Milyen kreatív terveid vannak a közeljövőre?

A közeljövőben sokat leszek otthon (bár most nem terveztem) de jobb híján felvételeket készítek, próbálunk a zenekarral, és talán már a nyártól újra lesznek koncertjeink is.

A Tompa kések playlistje itt érhető el.

 

Fejléckép: Lovasi András (fotó: Juhász László / Wikipédia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Plusz hír

Augusztusra módosult a Fishing on Orfű dátuma

A szervezők úgy határoztak, hogy az eredeti júniusi dátum helyett, az előre meghirdetett pótdátumon, azaz augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt - adták hírül az esemény hivatalos honlapján.
Plusz hír

Idén sem rendezik meg a Sziget Fesztivált

A Volt Fesztivál és Balaton Sound mellett, Magyarország legnagyobb könnyűzenei fesztiválja a Sziget is elmarad.
Plusz ajánló

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.