Plusz

Ön is szavazhat: melyik mű idézi leginkább Cseh Tamás szellemiségét?

2022.07.18. 13:00
Ajánlom
Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Budai Vároltalmazó Közalapítvány pályázatot hirdetett Cseh Tamás emlékére. A művészhez köthető alkotásokat vártak, és az értékelést végző zsűri már ki is választotta azt a kimagasló tízet, melyek közül most a közönség is szavazhat kedvencére!

A Cseh Tamás örökségét méltató művészeti pályázatra összesen 31 átgondolt pályamunka érkezett, ezek közül kellett a zsűrinek a legjobbakat kiválasztania. A feladatot az alkotók eltérően közelítették meg: többen magát a legendás énekes portréját ábrázolták különböző technikák segítségével, míg mások inkább a dalokra koncentráltak, vagy azok mondanivalóját vették alapul pályamunkáikhoz.

A zsűri első körben azt a tíz alkotást választotta ki, amelyek továbbjutnak a második fordulóba, és nemcsak a dobogóhoz kerülnek közelebb, hanem részt vesznek a kiíró közösségi oldalán megtartott közönségszavazáson is.

SzaboKata_Megyekazutcan_akrilvaszonkartonon50x40cm-102850.jpg

Szabó Kata: Megyek az utcán (akril, vászon, kartonon, 50x40 cm) (Fotó/Forrás: Budai Vároltalmazó Közalapítvány)

Íme, a második fordulóba jutott alkotások alkotói és az elkészült művek címe:

  • Arató Eszter: Gyerekkorom
  • Lévay Jenő: A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak
  • Krajcsovics Károly: Cseh Tamás emlékérem
  • Rósa Márta: Csak ne ez a cím legyen!
  • Mayer István: Cseh Tamás dombormű
  • Szabó Kata: Megyek az utcán
  • Szentgyörgyvölgyi Gábor: Plakát Cseh Tamásnak
  • Takács Máté: Állok a padon
  • Tóth Xénia: Nagy Sándor Ave Mirjam, Cseh Tamás Éva tegnap volt az abortusz bizottság előtt, Tóth Xénia üres ujjaimra hasztalan keresek vevőt.
  • Tóth Xénia: Bárány az üres lakásban

A továbbjutó 10 alkotás eredeti példányát a Budavári Önkormányzat aulájában tekintheti meg a közönség 2022. július 20-tól, az alkotások digitális képmása pedig már elérhető a Budai Vároltalmazó Közalapítvány közösségi oldalán

A közönségszavazatok leadása nagyon egyszerű: lájkokkal fejezhetik ki szimpátiájukat az érdeklődők a Budai Vároltalmazó Közalapítvány fenti Facebook-oldalán. A legnépszerűbb, azaz legtöbb lájkot elnyert alkotást jegyző művész kapja majd a közönségdíjat! A voksoláson való részvételnek nincsenek szigorú szabályai, egy szavazó tetszés szerint akár több művet is támogathat, és nyugodtan szavazásra buzdíthatja a barátait, ismerőseit is. A közönségszavazatokat 2022. augusztus 5. éjfélig várják a szervezők, ekkor, pontosan éjfélkor alakul ki a digitálisan hitelesített végeredmény.

RosaMarta_Csakneezacimlegyen_50X50cmvegyestechnika2022-103114.jpg

Rósa Márta munkája (50x50cm, vegyes technika, 2022) (Fotó/Forrás: Budai Vároltalmazó Közalapítvány)

A legjobbnak tartott három alkotásról a végső döntést 2022. augusztus 7-ig hozzák meg a zsűri tagjai, és még ezen a napon publikussá válik az eredmény. A díjátadóval egybekötött hivatalos eredményhirdetést a tervek szerint 2022. augusztus 20-án tartják majd a szervezők.

A Budai Vároltalmazó Közalapítvány a pályázat lezárulása után további megjelenési lehetőségekkel szeretné támogatni a pályázaton részt vevő alkotókat! A következő években a szervezők újabb, hasonló művészeti pályázatokkal szeretnének emlékezni és emlékeztetni a jeles kerület neves lakóira, illetve izgalmas, látványos eszközökkel kívánják a környék történelmi és kulturális örökségére irányítani a figyelmet.

Cseh Tamás művészeti pályázat közönségszavazás

Szavazataikat egy lájk formájában leadhatják a Budai Vároltalmazó Közalapítvány közösségi oldalán

A közalapítvány honlapja elérhető itt>>

Fejléckép: Cseh Tamás (forrás: A Cseh Tamás Archívum által őrzött hagyaték része)

Ön is szavazhat: melyik mű idézi leginkább Cseh Tamás szellemiségét?

Kapcsolódó

Ön is szavazhat: melyik mű idézi leginkább Cseh Tamás szellemiségét?

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Budai Vároltalmazó Közalapítvány pályázatot hirdetett Cseh Tamás emlékére. A művészhez köthető alkotásokat vártak, és az értékelést végző zsűri már ki is választotta azt a kimagasló tízet, melyek közül most a közönség is szavazhat kedvencére!

Tíz éve már – Cseh Tamásra emlékezik az Ördögkatlan Fesztivál

Tíz éve már – Cseh Tamásra emlékezik az Ördögkatlan Fesztivál

A 12. Ördögkatlan Fesztiválon Cseh Tamás kap egy apró szobát, és felbukkannak, muzsikálnak legjobb barátai is, Másik János és Bereményi Géza. A szervezők emlékeznek az énekes-dalszerzőre. Nézze meg a fesztiválon készült videót!

Ó, az az énekes!

Ó, az az énekes!

2009. augusztus 7-én hunyt el Cseh Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. Az évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának – írja a BBC.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.