Plusz

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

2022.01.18. 14:00
Ajánlom
Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.

A budapesti gettó felszabadulására emlékeznek a zsidó szervezetek. A 77. évforduló alkalmából az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hétfőn este a budapesti Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél tartott megemlékezést, ezt követően az újlipótvárosi Zsilip Közösségi Központban vetítették le azt a Surányi András filmrendező és stábja által készített videót, amelyben Szinetár Miklós színház- és filmrendező emlékezik a vészkorszakra. Ezután Köves Slomó beszélgetett Szinetár Miklóssal a holokausztról.

Az EMIH megemlékezése hétfőn 18 órakor az online térben is megkezdődött, a www.emlekezes77.hu platform elindításával.

A weboldalon 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók. A felvételek - köztük a Zsilip Központban vetített Szinetár Miklós-interjú is - annak a gyűjteménynek a részét képezik, melyet a Sorsok Háza fejlesztésére létrehozott Magyar Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ (MHKOK) megbízásából készített Surányi András.

77-133550.png

Az emlekezes77.hu honlap (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Mazsihisz Svédország nagykövetségével és a Raoul Wallenberg Egyesülettel közösen helyezte el az emlékezés virágait a svéd diplomata domborművén, Budapesten. 

Nem szabad engedni a feledés csábításának, a "közös emlékezés ugyanis mindannyiunk jövője"

- mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a budapesti gettó felszabadításának és Raoul Wallenberg svéd diplomata eltünésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hétfőn. 

Heisler András úgy fogalmazott: a holokauszt túlélői "lassan elhagynak bennünket, és mi magunkra maradunk az emlékezés kötelességével és átkával".
A túlélők leszármazottainak felelősége, hogy ne engedjenek a feledésnek, mert azzal megtagadják szüleik, nagyszüleik minden szenvedését a megaláztatástól, a kirablásukon keresztül családjaik kiirtásáig - mondta a Mazsihisz elnöke. 

1945. január 18-án mintegy 68 ezer magyar zsidó menekült meg a biztos haláltól, amikor a szovjet csapatok felszabadították a Budapest belvárosában kialakított gettót. A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek, és több ezren már nem élték meg a kerítés lebontását. A Dohány utca, a mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt gettó területén korábban mintegy 3 ezer ötszáz zsidó élt, a város ún. csillagos házaiból ide telepítettek száma azonban az első napokban 35 ezerre, majd a terület 1944. december 10-i lezárásakor több mint 70 ezerre duzzadt. Területét csak különleges esetekben (kórházi kezelés, temetés), illetve csak a kijelölt személyek hagyhatták el. A túlzsúfolt gettóban átlagosan 14-en laktak egy szobában, éheztek, alig volt víz és tüzelő, ráadásul tífusz pusztított. A rendkívül rossz egészségügyi körülmények miatt, naponta több, mint százan haltak meg. A felszabadulás előtti utolsó napokban a gettó elpusztításától is tartani lehetett. Egyes hírek szerint a németek le akarták bombázni, illetve a nyilasok tömegmészárlást rendeztek volna a gettóban, mielőtt a szovjetek odaérnek. A gettó felszabadulása után több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

 

Fejléckép: A Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékmű a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján, 2022. január 17-én. / fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.