Plusz

Online térbe költözött a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár – ezt érdemes tudni róla

2020.12.22. 09:55
Ajánlom
Bár a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár idén elmaradt, a Budapest Brand Zrt. nem engedi, hogy kárba vesszen az a rengeteg munka, amivel a kézművesek készültek az adventre.

Fényben úszó utcák. Gőzölgő forraltbor- és kürtőskalács illat. Fotózkodó családok a karácsonyfa előtt. Kipirult arcok, amint a sapka és a sál takarásában válogatnak a szebbnél szebb kézműves termékek között. A Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár évek óta ikonikus része Budapest téli látképének: ez az a hely, ahol minden decemberben közel 800 ezer látogató vásárol egyedi ajándékot szeretteinek. Idén azonban árván álldogál a nagy fenyő és kevesebben járnak a feldíszített utcán – a fokozódó járványveszély miatt elmarad a vásárok zöme, az árusok és a látogatók pedig otthonukba kényszerültek.

AmateszalkaibordiszmuvesPankotaiCsaba1999otafoglalkozikegyeditervezesueskivitelezesuboroltozekekeskiegeszitokeloallitasaval-095455.jpg

A mátészalkai bőrdíszműves, Pankotai Csaba 1999 óta foglalkozik egyedi tervezésű és kivitelezésű bőr öltözékek és kiegészítők előállításával (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

A főváros turisztikai szervezete ezért úgy döntött, online térbe költözteti a Magyar Kézműves Szövetség legígéretesebb mestereit, és hat kategóriában, közel ötven művész alkotásait teszi elérhetővé a vásárlók számára a budapestikaracsony.hu oldalon. Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozza: idén kiemelten fontos a kézműves- és kreatívipar támogatása, hiszen sok árus a legfőbb bevételi forrásától esett el a vásár eltörlése miatt.

A budapestikaracsony.hu összefogást szervez a hagyományért, és exkluzív módon mutatja be azt a majd’ félszáz kézművest, akiknek a portékáiból válogathatunk.

A weboldalon bőrdíszmű, textil, fa, ékszer, kerámia és otthon kategóriában nézelődhetünk, és minden alkotónál rövid leírás, néhány fotó és link segít az eligazodásban. Ha valaki szimpatikus, áttérhetünk a weboldalára, ahol már minden termék elérhető, és ahol részletes információt olvashatunk a rendelés menetéről is. A kínálat ezúttal is hatalmas: az illatos kézműves szappanoktól kezdve a tűzzománc képeken át egészen a méz-különlegességekig válogathatunk.

KNagyGyorgyfazekastobbevszazadosmultravisszatekintofazekascsaladbolszarmazikNadudvarrol-095459.jpg

K. Nagy György fazekas több évszázados múltra visszatekintő fazekas családból származik Nádudvarról (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

Amellett, hogy az oldal felhasználóbarát és átlátható, még egy fontos felismerésben segít: míg a hagyományos vásárokban legtöbbször csak pár percre állunk meg a pultoknál a megfelelő ajándék kiválasztásáig, most elmélyülhetünk a kézművesek munkásságában, közelebbről is megismerhetjük a történetüket és alkotói víziójukat. Egyértelműen az online vásár előnyeihez tartozik az is, hogy nem sodor el a tömeg és a sok-sok hirtelen jövő impulzus, hanem nyugodtan elidőzhetünk akár félórát is egy-egy alkotó megismerésével. Sőt, attól sem kell félni, hogy a korábban kinézett vázából a legközelebbi látogatáskor már nem marad: itt nem kapkodja el előlünk senki az ajándéktárgyakat, bármikor rendelhetünk belőlük.

A projekthez egy kisfilm is készült, amelyben beleshetünk K. Nagy György fazekas, Pankotai Csaba bőrdíszműves és a kékfestő Kovács család műhelyébe, és tanúi lehetünk, mennyi munka, energia és szaktudás áll a legapróbb ajándéktárgy mögött is. A kampányt Mautner Zsófia gasztroblogger és szakács, valamint Bombera Krisztina újságíró is támogatja, aki Facebook-posztjában elárulta, hogy személyes kedvencei Bozsik Szilvia textiltervező és Ócsag Zsolt üvegművész munkái. Az újságíró kiemelte: „Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy így is tudunk segíteni egymásnak. Arra (is) érzékenyítünk, hogy aki teheti, vegyen minőséget, aminek az anyagon túlmutató értéke van. És azért jótékonysági, mert az online vásár szervezését és a figyelemfelhívást nem pénzért teszi senki. Ez egy karácsonyi, online közösség − ahogy tágabban mi is, mind, együtt.”

Fejléckép: Panákné Kovács Mária kékfestő és lányai Annamária és Veronika (fotó: Budapest Brand Zrt.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.