Plusz

Online térbe költözött a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár – ezt érdemes tudni róla

2020.12.22. 09:55
Ajánlom
Bár a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár idén elmaradt, a Budapest Brand Zrt. nem engedi, hogy kárba vesszen az a rengeteg munka, amivel a kézművesek készültek az adventre.

Fényben úszó utcák. Gőzölgő forraltbor- és kürtőskalács illat. Fotózkodó családok a karácsonyfa előtt. Kipirult arcok, amint a sapka és a sál takarásában válogatnak a szebbnél szebb kézműves termékek között. A Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár évek óta ikonikus része Budapest téli látképének: ez az a hely, ahol minden decemberben közel 800 ezer látogató vásárol egyedi ajándékot szeretteinek. Idén azonban árván álldogál a nagy fenyő és kevesebben járnak a feldíszített utcán – a fokozódó járványveszély miatt elmarad a vásárok zöme, az árusok és a látogatók pedig otthonukba kényszerültek.

AmateszalkaibordiszmuvesPankotaiCsaba1999otafoglalkozikegyeditervezesueskivitelezesuboroltozekekeskiegeszitokeloallitasaval-095455.jpg

A mátészalkai bőrdíszműves, Pankotai Csaba 1999 óta foglalkozik egyedi tervezésű és kivitelezésű bőr öltözékek és kiegészítők előállításával (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

A főváros turisztikai szervezete ezért úgy döntött, online térbe költözteti a Magyar Kézműves Szövetség legígéretesebb mestereit, és hat kategóriában, közel ötven művész alkotásait teszi elérhetővé a vásárlók számára a budapestikaracsony.hu oldalon. Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozza: idén kiemelten fontos a kézműves- és kreatívipar támogatása, hiszen sok árus a legfőbb bevételi forrásától esett el a vásár eltörlése miatt.

A budapestikaracsony.hu összefogást szervez a hagyományért, és exkluzív módon mutatja be azt a majd’ félszáz kézművest, akiknek a portékáiból válogathatunk.

A weboldalon bőrdíszmű, textil, fa, ékszer, kerámia és otthon kategóriában nézelődhetünk, és minden alkotónál rövid leírás, néhány fotó és link segít az eligazodásban. Ha valaki szimpatikus, áttérhetünk a weboldalára, ahol már minden termék elérhető, és ahol részletes információt olvashatunk a rendelés menetéről is. A kínálat ezúttal is hatalmas: az illatos kézműves szappanoktól kezdve a tűzzománc képeken át egészen a méz-különlegességekig válogathatunk.

KNagyGyorgyfazekastobbevszazadosmultravisszatekintofazekascsaladbolszarmazikNadudvarrol-095459.jpg

K. Nagy György fazekas több évszázados múltra visszatekintő fazekas családból származik Nádudvarról (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

Amellett, hogy az oldal felhasználóbarát és átlátható, még egy fontos felismerésben segít: míg a hagyományos vásárokban legtöbbször csak pár percre állunk meg a pultoknál a megfelelő ajándék kiválasztásáig, most elmélyülhetünk a kézművesek munkásságában, közelebbről is megismerhetjük a történetüket és alkotói víziójukat. Egyértelműen az online vásár előnyeihez tartozik az is, hogy nem sodor el a tömeg és a sok-sok hirtelen jövő impulzus, hanem nyugodtan elidőzhetünk akár félórát is egy-egy alkotó megismerésével. Sőt, attól sem kell félni, hogy a korábban kinézett vázából a legközelebbi látogatáskor már nem marad: itt nem kapkodja el előlünk senki az ajándéktárgyakat, bármikor rendelhetünk belőlük.

A projekthez egy kisfilm is készült, amelyben beleshetünk K. Nagy György fazekas, Pankotai Csaba bőrdíszműves és a kékfestő Kovács család műhelyébe, és tanúi lehetünk, mennyi munka, energia és szaktudás áll a legapróbb ajándéktárgy mögött is. A kampányt Mautner Zsófia gasztroblogger és szakács, valamint Bombera Krisztina újságíró is támogatja, aki Facebook-posztjában elárulta, hogy személyes kedvencei Bozsik Szilvia textiltervező és Ócsag Zsolt üvegművész munkái. Az újságíró kiemelte: „Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy így is tudunk segíteni egymásnak. Arra (is) érzékenyítünk, hogy aki teheti, vegyen minőséget, aminek az anyagon túlmutató értéke van. És azért jótékonysági, mert az online vásár szervezését és a figyelemfelhívást nem pénzért teszi senki. Ez egy karácsonyi, online közösség − ahogy tágabban mi is, mind, együtt.”

Fejléckép: Panákné Kovács Mária kékfestő és lányai Annamária és Veronika (fotó: Budapest Brand Zrt.)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A világ vezető designerei a budapesti lakástrend kiállításon

Az építkezés vagy lakásfelújítás előtt állók és az enteriőrdesign iránt érdeklődők számára is hasznosnak ígérkezik a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás szeptember 24. és 26. között.
Plusz ajánló

Itt és más: 150 kortárs élmény 15 nap alatt a Budapesti Őszi Fesztiválon

Színpaddá válnak a terek Budapest szerte szeptember 26. és október 10. között. A kortárs kultúra sokszínű világába kaphatnak betekintést a városlakók és az ide látogatók a Budapesti Őszi Fesztiválon. A harminc éve útnak indított fővárosi fesztivál 2021 őszén megújult formában tér vissza és 30 helyszínen 150 élménnyel várja az érdeklődőket.
Plusz interjú

Bőség, teljesség, családi összetartozás – elkezdődött a kínai Őszközép ünnep

Szeptember 21-én kezdetét vette Kína második legfontosabb ünnepe, az Őszközép ünnep, amihez a Budapesti Kínai Kulturális Központ online programsorozatával csatlakozott. Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Intézet igazgatóval beszélgettünk.
Plusz ajánló

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!
Plusz hír

Emlékbélyeggel tisztelegnek a 100 éve született Pilinszky János előtt

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta szeptember 14-én Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából. A bélyeghez tartozó borítékon az Aranykori töredék című vers részlete olvasható.