Plusz

Online térbe költözött a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár – ezt érdemes tudni róla

2020.12.22. 09:55
Ajánlom
Bár a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár idén elmaradt, a Budapest Brand Zrt. nem engedi, hogy kárba vesszen az a rengeteg munka, amivel a kézművesek készültek az adventre.

Fényben úszó utcák. Gőzölgő forraltbor- és kürtőskalács illat. Fotózkodó családok a karácsonyfa előtt. Kipirult arcok, amint a sapka és a sál takarásában válogatnak a szebbnél szebb kézműves termékek között. A Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár évek óta ikonikus része Budapest téli látképének: ez az a hely, ahol minden decemberben közel 800 ezer látogató vásárol egyedi ajándékot szeretteinek. Idén azonban árván álldogál a nagy fenyő és kevesebben járnak a feldíszített utcán – a fokozódó járványveszély miatt elmarad a vásárok zöme, az árusok és a látogatók pedig otthonukba kényszerültek.

AmateszalkaibordiszmuvesPankotaiCsaba1999otafoglalkozikegyeditervezesueskivitelezesuboroltozekekeskiegeszitokeloallitasaval-095455.jpg

A mátészalkai bőrdíszműves, Pankotai Csaba 1999 óta foglalkozik egyedi tervezésű és kivitelezésű bőr öltözékek és kiegészítők előállításával (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

A főváros turisztikai szervezete ezért úgy döntött, online térbe költözteti a Magyar Kézműves Szövetség legígéretesebb mestereit, és hat kategóriában, közel ötven művész alkotásait teszi elérhetővé a vásárlók számára a budapestikaracsony.hu oldalon. Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozza: idén kiemelten fontos a kézműves- és kreatívipar támogatása, hiszen sok árus a legfőbb bevételi forrásától esett el a vásár eltörlése miatt.

A budapestikaracsony.hu összefogást szervez a hagyományért, és exkluzív módon mutatja be azt a majd’ félszáz kézművest, akiknek a portékáiból válogathatunk.

A weboldalon bőrdíszmű, textil, fa, ékszer, kerámia és otthon kategóriában nézelődhetünk, és minden alkotónál rövid leírás, néhány fotó és link segít az eligazodásban. Ha valaki szimpatikus, áttérhetünk a weboldalára, ahol már minden termék elérhető, és ahol részletes információt olvashatunk a rendelés menetéről is. A kínálat ezúttal is hatalmas: az illatos kézműves szappanoktól kezdve a tűzzománc képeken át egészen a méz-különlegességekig válogathatunk.

KNagyGyorgyfazekastobbevszazadosmultravisszatekintofazekascsaladbolszarmazikNadudvarrol-095459.jpg

K. Nagy György fazekas több évszázados múltra visszatekintő fazekas családból származik Nádudvarról (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

Amellett, hogy az oldal felhasználóbarát és átlátható, még egy fontos felismerésben segít: míg a hagyományos vásárokban legtöbbször csak pár percre állunk meg a pultoknál a megfelelő ajándék kiválasztásáig, most elmélyülhetünk a kézművesek munkásságában, közelebbről is megismerhetjük a történetüket és alkotói víziójukat. Egyértelműen az online vásár előnyeihez tartozik az is, hogy nem sodor el a tömeg és a sok-sok hirtelen jövő impulzus, hanem nyugodtan elidőzhetünk akár félórát is egy-egy alkotó megismerésével. Sőt, attól sem kell félni, hogy a korábban kinézett vázából a legközelebbi látogatáskor már nem marad: itt nem kapkodja el előlünk senki az ajándéktárgyakat, bármikor rendelhetünk belőlük.

A projekthez egy kisfilm is készült, amelyben beleshetünk K. Nagy György fazekas, Pankotai Csaba bőrdíszműves és a kékfestő Kovács család műhelyébe, és tanúi lehetünk, mennyi munka, energia és szaktudás áll a legapróbb ajándéktárgy mögött is. A kampányt Mautner Zsófia gasztroblogger és szakács, valamint Bombera Krisztina újságíró is támogatja, aki Facebook-posztjában elárulta, hogy személyes kedvencei Bozsik Szilvia textiltervező és Ócsag Zsolt üvegművész munkái. Az újságíró kiemelte: „Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy így is tudunk segíteni egymásnak. Arra (is) érzékenyítünk, hogy aki teheti, vegyen minőséget, aminek az anyagon túlmutató értéke van. És azért jótékonysági, mert az online vásár szervezését és a figyelemfelhívást nem pénzért teszi senki. Ez egy karácsonyi, online közösség − ahogy tágabban mi is, mind, együtt.”

Fejléckép: Panákné Kovács Mária kékfestő és lányai Annamária és Veronika (fotó: Budapest Brand Zrt.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.