Plusz

Online térbe költözött a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár – ezt érdemes tudni róla

2020.12.22. 09:55
Ajánlom
Bár a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár idén elmaradt, a Budapest Brand Zrt. nem engedi, hogy kárba vesszen az a rengeteg munka, amivel a kézművesek készültek az adventre.

Fényben úszó utcák. Gőzölgő forraltbor- és kürtőskalács illat. Fotózkodó családok a karácsonyfa előtt. Kipirult arcok, amint a sapka és a sál takarásában válogatnak a szebbnél szebb kézműves termékek között. A Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár évek óta ikonikus része Budapest téli látképének: ez az a hely, ahol minden decemberben közel 800 ezer látogató vásárol egyedi ajándékot szeretteinek. Idén azonban árván álldogál a nagy fenyő és kevesebben járnak a feldíszített utcán – a fokozódó járványveszély miatt elmarad a vásárok zöme, az árusok és a látogatók pedig otthonukba kényszerültek.

AmateszalkaibordiszmuvesPankotaiCsaba1999otafoglalkozikegyeditervezesueskivitelezesuboroltozekekeskiegeszitokeloallitasaval-095455.jpg

A mátészalkai bőrdíszműves, Pankotai Csaba 1999 óta foglalkozik egyedi tervezésű és kivitelezésű bőr öltözékek és kiegészítők előállításával (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

A főváros turisztikai szervezete ezért úgy döntött, online térbe költözteti a Magyar Kézműves Szövetség legígéretesebb mestereit, és hat kategóriában, közel ötven művész alkotásait teszi elérhetővé a vásárlók számára a budapestikaracsony.hu oldalon. Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozza: idén kiemelten fontos a kézműves- és kreatívipar támogatása, hiszen sok árus a legfőbb bevételi forrásától esett el a vásár eltörlése miatt.

A budapestikaracsony.hu összefogást szervez a hagyományért, és exkluzív módon mutatja be azt a majd’ félszáz kézművest, akiknek a portékáiból válogathatunk.

A weboldalon bőrdíszmű, textil, fa, ékszer, kerámia és otthon kategóriában nézelődhetünk, és minden alkotónál rövid leírás, néhány fotó és link segít az eligazodásban. Ha valaki szimpatikus, áttérhetünk a weboldalára, ahol már minden termék elérhető, és ahol részletes információt olvashatunk a rendelés menetéről is. A kínálat ezúttal is hatalmas: az illatos kézműves szappanoktól kezdve a tűzzománc képeken át egészen a méz-különlegességekig válogathatunk.

KNagyGyorgyfazekastobbevszazadosmultravisszatekintofazekascsaladbolszarmazikNadudvarrol-095459.jpg

K. Nagy György fazekas több évszázados múltra visszatekintő fazekas családból származik Nádudvarról (Fotó/Forrás: Budapest Brand Zrt.)

Amellett, hogy az oldal felhasználóbarát és átlátható, még egy fontos felismerésben segít: míg a hagyományos vásárokban legtöbbször csak pár percre állunk meg a pultoknál a megfelelő ajándék kiválasztásáig, most elmélyülhetünk a kézművesek munkásságában, közelebbről is megismerhetjük a történetüket és alkotói víziójukat. Egyértelműen az online vásár előnyeihez tartozik az is, hogy nem sodor el a tömeg és a sok-sok hirtelen jövő impulzus, hanem nyugodtan elidőzhetünk akár félórát is egy-egy alkotó megismerésével. Sőt, attól sem kell félni, hogy a korábban kinézett vázából a legközelebbi látogatáskor már nem marad: itt nem kapkodja el előlünk senki az ajándéktárgyakat, bármikor rendelhetünk belőlük.

A projekthez egy kisfilm is készült, amelyben beleshetünk K. Nagy György fazekas, Pankotai Csaba bőrdíszműves és a kékfestő Kovács család műhelyébe, és tanúi lehetünk, mennyi munka, energia és szaktudás áll a legapróbb ajándéktárgy mögött is. A kampányt Mautner Zsófia gasztroblogger és szakács, valamint Bombera Krisztina újságíró is támogatja, aki Facebook-posztjában elárulta, hogy személyes kedvencei Bozsik Szilvia textiltervező és Ócsag Zsolt üvegművész munkái. Az újságíró kiemelte: „Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy így is tudunk segíteni egymásnak. Arra (is) érzékenyítünk, hogy aki teheti, vegyen minőséget, aminek az anyagon túlmutató értéke van. És azért jótékonysági, mert az online vásár szervezését és a figyelemfelhívást nem pénzért teszi senki. Ez egy karácsonyi, online közösség − ahogy tágabban mi is, mind, együtt.”

Fejléckép: Panákné Kovács Mária kékfestő és lányai Annamária és Veronika (fotó: Budapest Brand Zrt.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Plusz hír

Újabb szigorítások jönnek, távol még az újranyitás

A kormány a romló egészségügyi adatok miatt további szigorításokat vezet be – írta meg a Telex.hu.
Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.