Plusz

Orbán: Adómentességet kapnak az előadóművészek is

2020.03.23. 15:50
Ajánlom
A kormányfő a KATA átalányadó hatálya alá eső egyéni vállalkozó előadóművészek adófizetési moratóriumát is bejelentette hétfőn kora délután.
13581867193_a2094cc5a7_o_flickr-153313.jpg

Orbán Viktor (Fotó/Forrás: Flickr)

Az operatív törzs hétfői tájékoztatója előtt Orbán Viktor miniszterelnök adott helyzetjelentést a koronavírus elenni védekezés állásáról. A kormányfő amellett, hogy beszámolt az egészségügyi helyzetről, a védőeszköz-ellátottságról – „fürkészeket és portyázókat küldtem ki minden irányban” -, a beszerzési lehetőségekről – „nyugaton mindenből hiány van, beszerezni csak keletről lehet”.

Négyfrontos védekezésről beszélt Orbán, amelynek első két terepe a katonai és a rendőri, majd az egészségügyit és a gazdaságit említette. A gazdasági területen folytatott védekezés keretében jelentett be 6 további döntést, amivel kiegészítik a múlt heti első gazdaságvédelmi akciótervet. Az Orbán által első pont szerint a taxisok után további több mint 81 ezer 480 kisvállalkozó kap mentességet a KATA átalányadó megfizetése alól június 30-ig. A több mint tucatnyi érintett szakma között Orbán szerint

az előadóművészek is mentesülnek az adóteher alól

– a döntés részleteit egy ma este megjelenő rendelet tartalmazza. További döntésként jelentette be a kormányfő, hogy a március 1. előtt keletkezett KATA-hátralékokat elegendő lesz befizetni a veszélyhelyzet elmúlta utáni negyedévben. A turizmusban és a vendéglátásban érdekelt vállalkozásokhoz hasonlóan mentességet kapnak a kiesett reklámbevételek miatt a magyarországi médiaszolgáltatók is.

Felfüggesztik mindezek mellett a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat is – a fennálló adótartozásokat elegendő lesz a veszélyhelyzet után rendezni. Orbán a legfontosabb teendők egyikeként a magyarországi munkahelyek védelmét nevezte meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.
Plusz interjú

 „Nem koncertet adunk, hanem együtt játsszuk azt a közönséggel” – Interjú Beck Zolival

Az idén húszéves 30Y nem pont úgy képzelte a 2020-as évet, ahogy az eddig alakult, ám ezzel együtt – és ettől függetlenül – azért beszélgettünk egyet Beck Zolival arról, hogy mitől is volt annyira fontos az együttzenéléssel töltött két évtized.
Plusz interjú

„Legyen mindenkinek napirendje!” - Jó tanácsok karantén idejére

Csukott ajtók mögött élünk, bezártak a színházaink, iskoláink, koncerttermeink - de szerencsére nem teljesen. Hogyan segíthetnek a művészetek a közösségi távolságtartás idején? Lehőcz Márta Luca klinikai szakpszichológus, neuropszichológus válaszolt a kérdéseinkre.
Plusz hír

Gyorssegély a jövedelem nélkül maradt művészeknek

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő szerzők és előadók számára. Részletek.
Plusz oktatás

Netre költöző tanárok és diákok

Egy hete a korábban csak tervekben létező digitális oktatás valósággá vált Magyarországon is. A veszélyhelyzet miatt bezáró oktatási intézmények élesben próbálják ki, hogy miképp lehetséges a távolsági házi ellenőrzés, mivel vehetőek rá a gyerekek, hogy otthon is figyeljék az online órát és hogyan taníthatóak olyan tárgyak, mint a foci vagy a tánc.