Plusz

Orbán Viktor a gazdaságot érintő döntéseket jelentett be

2020.03.18. 16:05
Ajánlom
A kulturális szolgáltatások szektorát is érintik a kormány döntései – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök március 18-ai bejelentéséből.

Számos a gazdaságot érintő döntésről tárgyaltak a mai kormányülésen, amelyeket a kormányfő így foglalt össze:

  • a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik
  • a rövidlejáratú vállalkozási hitelek június 30-áig meghosszabbításra kerülnek
  • a holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj-mutatóját (a THM-et) a jegybanki alapkamat + 5 százalékban maximálják

A kormányfő súlyos gondokkal küzdő szektorként említette a turizmust, a vendéglátást, a szórakoztatóipart, a sportot és a kulturális szolgáltatásokat, valamint a személyszállítást.

Ezekben a szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik,

a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. Eddig a dátumig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

Ezekben az ágazatokban

a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felbontani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni.

Végül döntéseket hoztak a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről is.

A miniszterelnök többször megszakította a szerdai kormányülést, mert egyeztetést folyatott európai kollégáival, így a bolgár, a román kormányfővel, valamint az osztrák kancellárral is.

Orbán Viktor múlt pénteken ugyancsak a Facebook-oldalán jelentette be, hogy bezárnak az iskolák és digitális oktatás jön. Azóta komoly mozgalommá nőtte ki magát a színészek otthontanulást segítő kezdeményezése, amelyről itt írtunk bővebben:

Így az online-oktatás is menőbb: színészek olvassák a kötelezőket – VIDEÓ

Kapcsolódó

Így az online-oktatás is menőbb: színészek olvassák a kötelezőket – VIDEÓ

Komoly mozgalommá nőtte ki magát a színészek otthontanulást segítő kezdeményezése. A felolvasásoknak az is a célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését, és kedvet csináljanak, hogy elolvassák a teljes műveket.

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt olvashatja>>>

Fejléckép: Orbán Viktor (fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Bezárnak a budapesti játszóterek is

Kapcsolódó

Bezárnak a budapesti játszóterek is

Ezt Karácsony Gergely jelentette be kedd délután online sajtótájékoztatóján. A főpolgármester szerint a játékok csak a koronavírus terjedésében segítenek.

Bezárnak a mozik és a szórakozóhelyek, lezárják a határokat a személyforgalom előtt

Bezárnak a mozik és a szórakozóhelyek, lezárják a határokat a személyforgalom előtt

A kávézók és az éttermek csak 15 óráig tarthatnak a jövőben nyitva, hétfő éjféltől a nyilvános rendezvényeket betiltják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Klasszikus

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Könyv

Az orvos, aki naplót vezetett Auschwitzban

Eddy de Wind műve különbözik minden más, a holokausztról és a haláltáborokról szóló beszámolótól, a zsidó orvos feljegyzései ugyanis nem visszaemlékezések, hanem a helyszínen született naplóbejegyzések. A szerző fia arról is mesélt, szülei története hogyan hatott az egész családra.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Rekordokat dönt a Netflix és a YouTube a járvány idején

A Netflix jegyzi a legtöbb, 59 millió letöltést a YouTube, az Amazon Prime és a Disney+ előtt 2020 első negyedévében.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné – Náray Erika mesét mond Bíborkáról és a tündérekről

Folytatódik a Fidelio Matiné vasárnapi sorozata gyerekeknek. Ma – a Rózsavölgyi Szalon együttműködésével – Náray Erika színművész mond mesét Bíborkáról és a varázsfőzetről, meg persze a tündérbirodalomról.
Plusz spotify

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.
Plusz magazin

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.