Plusz

Orgonakészítés házilag

2011.02.14. 00:01
Ajánlom
Takatsa fórumtársunk arról számol be, hogyan készített olcsón orgonát házilag.

Honlapja számos további hasznos tudnivalóval, Bach, Stanley és mások műveinek felvételekkel, elérhetőséggel itt.

Hozzávalók:

Hardver:

 


1. Manuál(ok)

Legjobb a midi mesterbillentyű (Fatar, M-audio, stb.), de megteszi régi szintetizátor is, aminek midi out kimenete van.
Át lehet alakítani régi elektromos orgona, vagy akár zongora billentyűt is.

2. Pedálmű
Lehet készen vásárolni (ára 150.000 ft-tól a csillagos égig), vagy régi pedálművet midizni. Segítséget itt kapsz, pedálon túl minden máshoz is, ami elektronika.

 

3. PC.
Grandorgue program elballag bármilyen PIV-esen, 500 MB RAM-mal.
Kisebb Hauptwerk hangminták (1-3 manuál, 25-30 regiszterig): egymagos processor 2000 MHz, 2 GB RAM, WinXp 32 bit.
Nagyobb hangminták: 2-6 magos processzor, 8-32 GB RAM, 64 bites WinXP, Win7

 

4. Hangkártya
Ajánlott valami jobb, M-audio Audiofil 2496, EMU 0404, vagy ezektől fölfelé. Ára Vaterán használtan 18.000 ft-tól.
De ne csüggedj, megszólal utólag letölthető ASIO driverrel az ócska integrált hangkártyád, vagy Soundblaster live-od is.:)


5. Hangosítás
Az orgona hangját lehetőleg ne a beépített hangszórón, vagy 1000 Ft-os hangdobozon hallgasd. Legjobb egy régi analóg erősítő két sztereó hangfallal (nézz körül a Vaterán), de persze 5.1 házimozi hangrendszer is ráköthető.


6. Kábelek
Ezt a beszerzett midi elemek determinálják.
a. Midi in-midi out porttal egyaránt ellátott eszközök láncba köthetők, majd így csatlakoztathatók a hangkártya midi portjába, vagy a PC usb portjába.
b. A manuálok, pedál midi-usb interfészen keresztül külön-külön is a PC USB portjaiba csatlakoztatható (vigyázz, ha a tápot is USB-ről kapja az eszköz, akkor USB-HUB általában nem jó).
c. A manuálok, pedál midi outja midi kábelek segítségével, midi merge közbeiktatásával is csatlakoztató a PC-hez.


7. Monitor
Egy sima 17"" LCD monitor már megteszi, és ezen nemcsak az orgonádat tudod regisztrálni, hanem kottákat is le tudsz játszani. Az egész orgonairodalom letölthető PDF állományban, ingyen és legálisan. Persze vannak csicsás, érintőképernyős, kétmonitoros megoldások is, de ezek szerintem nem létfontosságúak.


8. Egér, billentyű, miegymás
Erre sok szót nem kell vesztegetni. Célszerű minél kisebb billentyűzetet beszerezni, én egy 22x10.5 cm-es billentyűt vettem ebay-on szállítással együtt 2000 ft-ért.
Billentyűzet kell, mert pl. a kombinációkat azzal tudod kényelmesen váltani.
Midi pedal board: a legelegánsabb megoldás a redőnymű kezelésére, és a kombinációk váltására, sajnos nagyon drága (Behringer 50.000 ft körül). Ha van a midi billentyűdön volumen pedál bemenet, akkor ezt 8.000 Ft-ból is megúszhatod. Persze redőny nélkül is használható az orgona.:)


9. Asztalos munka
orgonapadot, orgonaasztalt lehet készen is venni, de leszabatott bútorlapból nem kunszt saját kezüleg sem megcsinálni. Jó, ha tartod magadat a szabványokhoz.

Ez minden?
Igen, ennyi. Kompletten is megvásárolhatsz egy három manuálos hangszert 1.5 millióért, de néhány ezer ft-ért otthon szétdobált cuccokból egy manuálon már orgonálhatsz.
Az én hangszerem számítógéppel, 4 GB RAM-mal, M-adiophile 2496-os hangkártyával, 3 manuállal, pedállal, monitorral, 5.1-es házimozi hangrendszerrel együtt 300.000 ft volt, elemenként, Vaterán, Expresszen összevásárolva.
Megéri? Nekem igen:)
És, hogy ne ess kétségbe: ennél sokkal szebb Hauptwerk orgonák is létrehozhatók (de talán csúnyábbak is akadnak).

 

A szoftver

Miben különbözik a Hauptwerk orgona, a szokásos digitális orgonáktól?
A Hauptwerk orgonában nem az instrumentum állítja elő a hangot (mint az analóg eszközöknél), és nem is az instrumentumba fixen beépített hangminta szólal meg (digitális orgona), hanem a hangminta a számítógép RAM-jában helyezkedik el, s a program a hangminta egyes hangjait a midi eszközök által előállított vezérlőjeleknek megfelelően szólaltatja meg.
A hangminta (sample set) előállítása úgy történik, hogy hangmérnökök egy-egy orgona minden regisztere, minden hangjáról, külön-külön csaknem fél perces hangmintát vesznek. A hangminta tulajdonképpen egy konkrét orgona összes megszólaltatott - és zajszűrésen átesett - hangjának gyűjteménye. Minden egyes hang önálló karakterisztikával rendelkezik, tartalmazza a hangindítás, kitartás és hangelhalás teljes hangspektrumát, az orgona mechanikájára jellemző egyedi zörejekkel együtt. Ez a hangminta betöltődik a memóriába (ezért kell sok memória a program működtetéséhez), és az orgonista játékának megfelelően a program megszólaltatja a hangminta megfelelő hangjait, akár többezres polifóniával.

A technika előnyei:

az egyéb digitális hangszerekkel megközelíthetetlen valósághű hangzás,
tetszőleges hangminta tölthető be, így egy eszközön különböző orgonák szólaltathatók meg. Az orgonista anélkül, hogy szobájából kilépne, játszhat a világ bármely orgonáján.

Programok:

1. Grandorgue
Free program, minden megkötöttség nélkül használható. Hauptwerk 1. verziójú (HW-1) hangminták használhatók hozzá. (Ezekből a hangmintákból nagy a free és a fizetős kínálat.) Használata nagyon egyszerű, a hangszerrel ismerkedőknek ideális, de később is, otthoni gyakorlásra teljesen megfelelő. Gépigénye kicsi. Akár 3 manuálos hangminta is futtatható, s mivel van linuxos változata is, a 3.5 GB-os 32 bites windowsos korlát is túlléphető. Hátránya a korlátozott polifónia (256), már nemigen fejlesztik, és az újabb Hauptwerk verziójú hangmintákat nem tudja kezelni.

2. Hauptwerk
Jelenleg a 3.30 verziószámú program tölthető le, free formában. A free a Grandorguehoz hasonlóan használható, azzal a különbséggel, hogy kezeli az 1-es verzió fölötti hangmintákat is (free, basic és advanced, vigyázz, csak azokat a hangmintákat kezeli - az ingyenes és fizetős hangmintákat is beleértve -, amelyeknél a gyártó jelzi, hogy free Hauptwerk programmal működtethetők). A basic és az advanced verzió között leginkább a polifóniában, a használható memória méretben és a regiszterek, kezelőszervek programozhatóságában van különbség. (Áruk 240 ill. 550 dollár körül van.)
Megjegyzendő, hogy a program működtetésével kapcsolatban rendkívül sokrétű, szinte minden kérdésre választ adó user manuál-csokor, illetve help áll rendelkezésre, és a hozzá kapcsolódó fórumon a moderátorok nagyon készségesek és gyorsan segítenek minden probléma megoldásában.

3. Segédprogramok
Mindkét program önálló futásra képes, alapesetben nem kíván semmi más programot vagy előkészületet. Sőt, a nagy memóriahasználat miatt célszerű minden felesleges programot bezárnunk, beleértve a nélkülözhető memória-rezidens módban futó programokat is.
A Hauptwerk, nagyobb zenekezelő programokba (Pl. Cubase) beágyazható (személyes tapasztalatom ilyen téren nincsen).
Vannak ugyanakkor, - különösen a free hangminták között - dry (száraz) jelzésű hangminták. Ezek jellemzője, hogy a hangminta steril, visszhang nélküli, így lejátszásuk nem életszerű, olyan érzésünk van, mintha egy félszobában szólaltatnánk meg egy templomi orgonát. Az ilyen hangminták felhasználásakor online, tehát a játékkal egyidejű, külső visszhangosítás szükséges. Ennek legegyszerűbb módja, ha a Hauptwerk program futtatása előtt betöltünk egy általános zenekezelő programot (pl. Reaper), amelybe előzőleg már beágyaztunk egy visszhangosító (reverb) segédprogramot (Pl. SIR-2), s a Reaper programban biztosítunk a Hauptwerk program audio-outputjának megfelelő számú (sztereo esetén 2) csatornát. Ha ezután külső visszhangosítással akarunk játszani, akkor először betöltjük a Reaper programot, majd indítjuk a Hauptwerk programot, a Hauptwerk programban az audio-output részben beállítjuk a Reaper asio driverét, betöltjük a Hauptwerkbe a dry hangmintát, és már játszhatunk is, a Reaper-SIR-2 modulban beállított visszhangosításnak megfelelően játék közben templomi környezetben érezhetjük magunkat. Természetesen a visszhangosítás mértéke tetszőleges határok között állítható. Leírva egy kicsit bonyolultnak tűnik, a tényleges megvalósítás ennél egyszerűbb. Az alapelvet kell megértenünk: ilyenkor a két program sorba kapcsoltan működik, a Hauptwerk programmal előállított hangot a Reaper programba vezetjük, itt megtörténik a Hauptwerk által megszólaltatott hang visszhangosítása, és ez a visszhangosított (reverbált) hang megy ki a hangkártya output portjára.
A leírt módszer kipróbált és tökéletesen működik.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Plusz felhívás

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Plusz ajánló

Botránykönyvek és filmsikerek a novemberi Fidelióban

Az ingyenes programmagazin novemberi számában többek között Horvát Lili mesél a velencei bemutatkozásáról, Lakatos Mónikát kérdeztük a WOMEX életműdíjról, de Földes Tamás is felidézte a múlt század egyik legnagyobb botrányhősét, Boris Viant. Lapozz bele online!
Plusz hír

Október végétől kapható a Vylyan Bogyólé

Hamarosan már bárki kortyolgathatja a Vylyan Pincészet legújabb nedűjét, a francia újbor készítésének hagyományait követő Bogyólét. A 2020-as palackokat Győri Katinka Laura, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatójának címkéje díszíti.
Plusz könnyűzene

A Qualitons, a Platon Karataev és a Mörk a leginkább exportképes zenekaraink itthon

Idén második alkalommal állította össze a külföldön is labdába rúgó könnyűzenei együttesek listáját a HOTS.