Plusz

Orgonakészítés házilag

2011.02.14. 00:01
Ajánlom
Takatsa fórumtársunk arról számol be, hogyan készített olcsón orgonát házilag.

Honlapja számos további hasznos tudnivalóval, Bach, Stanley és mások műveinek felvételekkel, elérhetőséggel itt.

Hozzávalók:

Hardver:

 


1. Manuál(ok)

Legjobb a midi mesterbillentyű (Fatar, M-audio, stb.), de megteszi régi szintetizátor is, aminek midi out kimenete van.
Át lehet alakítani régi elektromos orgona, vagy akár zongora billentyűt is.

2. Pedálmű
Lehet készen vásárolni (ára 150.000 ft-tól a csillagos égig), vagy régi pedálművet midizni. Segítséget itt kapsz, pedálon túl minden máshoz is, ami elektronika.

 

3. PC.
Grandorgue program elballag bármilyen PIV-esen, 500 MB RAM-mal.
Kisebb Hauptwerk hangminták (1-3 manuál, 25-30 regiszterig): egymagos processor 2000 MHz, 2 GB RAM, WinXp 32 bit.
Nagyobb hangminták: 2-6 magos processzor, 8-32 GB RAM, 64 bites WinXP, Win7

 

4. Hangkártya
Ajánlott valami jobb, M-audio Audiofil 2496, EMU 0404, vagy ezektől fölfelé. Ára Vaterán használtan 18.000 ft-tól.
De ne csüggedj, megszólal utólag letölthető ASIO driverrel az ócska integrált hangkártyád, vagy Soundblaster live-od is.:)


5. Hangosítás
Az orgona hangját lehetőleg ne a beépített hangszórón, vagy 1000 Ft-os hangdobozon hallgasd. Legjobb egy régi analóg erősítő két sztereó hangfallal (nézz körül a Vaterán), de persze 5.1 házimozi hangrendszer is ráköthető.


6. Kábelek
Ezt a beszerzett midi elemek determinálják.
a. Midi in-midi out porttal egyaránt ellátott eszközök láncba köthetők, majd így csatlakoztathatók a hangkártya midi portjába, vagy a PC usb portjába.
b. A manuálok, pedál midi-usb interfészen keresztül külön-külön is a PC USB portjaiba csatlakoztatható (vigyázz, ha a tápot is USB-ről kapja az eszköz, akkor USB-HUB általában nem jó).
c. A manuálok, pedál midi outja midi kábelek segítségével, midi merge közbeiktatásával is csatlakoztató a PC-hez.


7. Monitor
Egy sima 17"" LCD monitor már megteszi, és ezen nemcsak az orgonádat tudod regisztrálni, hanem kottákat is le tudsz játszani. Az egész orgonairodalom letölthető PDF állományban, ingyen és legálisan. Persze vannak csicsás, érintőképernyős, kétmonitoros megoldások is, de ezek szerintem nem létfontosságúak.


8. Egér, billentyű, miegymás
Erre sok szót nem kell vesztegetni. Célszerű minél kisebb billentyűzetet beszerezni, én egy 22x10.5 cm-es billentyűt vettem ebay-on szállítással együtt 2000 ft-ért.
Billentyűzet kell, mert pl. a kombinációkat azzal tudod kényelmesen váltani.
Midi pedal board: a legelegánsabb megoldás a redőnymű kezelésére, és a kombinációk váltására, sajnos nagyon drága (Behringer 50.000 ft körül). Ha van a midi billentyűdön volumen pedál bemenet, akkor ezt 8.000 Ft-ból is megúszhatod. Persze redőny nélkül is használható az orgona.:)


9. Asztalos munka
orgonapadot, orgonaasztalt lehet készen is venni, de leszabatott bútorlapból nem kunszt saját kezüleg sem megcsinálni. Jó, ha tartod magadat a szabványokhoz.

Ez minden?
Igen, ennyi. Kompletten is megvásárolhatsz egy három manuálos hangszert 1.5 millióért, de néhány ezer ft-ért otthon szétdobált cuccokból egy manuálon már orgonálhatsz.
Az én hangszerem számítógéppel, 4 GB RAM-mal, M-adiophile 2496-os hangkártyával, 3 manuállal, pedállal, monitorral, 5.1-es házimozi hangrendszerrel együtt 300.000 ft volt, elemenként, Vaterán, Expresszen összevásárolva.
Megéri? Nekem igen:)
És, hogy ne ess kétségbe: ennél sokkal szebb Hauptwerk orgonák is létrehozhatók (de talán csúnyábbak is akadnak).

 

A szoftver

Miben különbözik a Hauptwerk orgona, a szokásos digitális orgonáktól?
A Hauptwerk orgonában nem az instrumentum állítja elő a hangot (mint az analóg eszközöknél), és nem is az instrumentumba fixen beépített hangminta szólal meg (digitális orgona), hanem a hangminta a számítógép RAM-jában helyezkedik el, s a program a hangminta egyes hangjait a midi eszközök által előállított vezérlőjeleknek megfelelően szólaltatja meg.
A hangminta (sample set) előállítása úgy történik, hogy hangmérnökök egy-egy orgona minden regisztere, minden hangjáról, külön-külön csaknem fél perces hangmintát vesznek. A hangminta tulajdonképpen egy konkrét orgona összes megszólaltatott - és zajszűrésen átesett - hangjának gyűjteménye. Minden egyes hang önálló karakterisztikával rendelkezik, tartalmazza a hangindítás, kitartás és hangelhalás teljes hangspektrumát, az orgona mechanikájára jellemző egyedi zörejekkel együtt. Ez a hangminta betöltődik a memóriába (ezért kell sok memória a program működtetéséhez), és az orgonista játékának megfelelően a program megszólaltatja a hangminta megfelelő hangjait, akár többezres polifóniával.

A technika előnyei:

az egyéb digitális hangszerekkel megközelíthetetlen valósághű hangzás,
tetszőleges hangminta tölthető be, így egy eszközön különböző orgonák szólaltathatók meg. Az orgonista anélkül, hogy szobájából kilépne, játszhat a világ bármely orgonáján.

Programok:

1. Grandorgue
Free program, minden megkötöttség nélkül használható. Hauptwerk 1. verziójú (HW-1) hangminták használhatók hozzá. (Ezekből a hangmintákból nagy a free és a fizetős kínálat.) Használata nagyon egyszerű, a hangszerrel ismerkedőknek ideális, de később is, otthoni gyakorlásra teljesen megfelelő. Gépigénye kicsi. Akár 3 manuálos hangminta is futtatható, s mivel van linuxos változata is, a 3.5 GB-os 32 bites windowsos korlát is túlléphető. Hátránya a korlátozott polifónia (256), már nemigen fejlesztik, és az újabb Hauptwerk verziójú hangmintákat nem tudja kezelni.

2. Hauptwerk
Jelenleg a 3.30 verziószámú program tölthető le, free formában. A free a Grandorguehoz hasonlóan használható, azzal a különbséggel, hogy kezeli az 1-es verzió fölötti hangmintákat is (free, basic és advanced, vigyázz, csak azokat a hangmintákat kezeli - az ingyenes és fizetős hangmintákat is beleértve -, amelyeknél a gyártó jelzi, hogy free Hauptwerk programmal működtethetők). A basic és az advanced verzió között leginkább a polifóniában, a használható memória méretben és a regiszterek, kezelőszervek programozhatóságában van különbség. (Áruk 240 ill. 550 dollár körül van.)
Megjegyzendő, hogy a program működtetésével kapcsolatban rendkívül sokrétű, szinte minden kérdésre választ adó user manuál-csokor, illetve help áll rendelkezésre, és a hozzá kapcsolódó fórumon a moderátorok nagyon készségesek és gyorsan segítenek minden probléma megoldásában.

3. Segédprogramok
Mindkét program önálló futásra képes, alapesetben nem kíván semmi más programot vagy előkészületet. Sőt, a nagy memóriahasználat miatt célszerű minden felesleges programot bezárnunk, beleértve a nélkülözhető memória-rezidens módban futó programokat is.
A Hauptwerk, nagyobb zenekezelő programokba (Pl. Cubase) beágyazható (személyes tapasztalatom ilyen téren nincsen).
Vannak ugyanakkor, - különösen a free hangminták között - dry (száraz) jelzésű hangminták. Ezek jellemzője, hogy a hangminta steril, visszhang nélküli, így lejátszásuk nem életszerű, olyan érzésünk van, mintha egy félszobában szólaltatnánk meg egy templomi orgonát. Az ilyen hangminták felhasználásakor online, tehát a játékkal egyidejű, külső visszhangosítás szükséges. Ennek legegyszerűbb módja, ha a Hauptwerk program futtatása előtt betöltünk egy általános zenekezelő programot (pl. Reaper), amelybe előzőleg már beágyaztunk egy visszhangosító (reverb) segédprogramot (Pl. SIR-2), s a Reaper programban biztosítunk a Hauptwerk program audio-outputjának megfelelő számú (sztereo esetén 2) csatornát. Ha ezután külső visszhangosítással akarunk játszani, akkor először betöltjük a Reaper programot, majd indítjuk a Hauptwerk programot, a Hauptwerk programban az audio-output részben beállítjuk a Reaper asio driverét, betöltjük a Hauptwerkbe a dry hangmintát, és már játszhatunk is, a Reaper-SIR-2 modulban beállított visszhangosításnak megfelelően játék közben templomi környezetben érezhetjük magunkat. Természetesen a visszhangosítás mértéke tetszőleges határok között állítható. Leírva egy kicsit bonyolultnak tűnik, a tényleges megvalósítás ennél egyszerűbb. Az alapelvet kell megértenünk: ilyenkor a két program sorba kapcsoltan működik, a Hauptwerk programmal előállított hangot a Reaper programba vezetjük, itt megtörténik a Hauptwerk által megszólaltatott hang visszhangosítása, és ez a visszhangosított (reverbált) hang megy ki a hangkártya output portjára.
A leírt módszer kipróbált és tökéletesen működik.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Plusz

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Tükörré váló mondatok – Kukorelly Endre a Kult50-ben

„Ne írj, ha félsz” – mondta egy interjúban Kukorelly Endre. És nem fél. Sőt, lázad és provokál. Amikor nem saját szövegeit „rontja és javítja”, kreatív írást tanít, focizik (1996-ban megalapította az író futballválogatottat), hajléktalanság-projektbe fog, vagy „gondol egyet” és segít föléleszteni a Baumgarten-díjat.
Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.