Plusz

Örökzöldek leporolva

2011.06.22. 13:52
Ajánlom
Bár a bécsi klasszika kanonikus műveit eddig is mesterműveknek tartottuk, de ha megpróbáljuk őket az adott kor kontextusában értelmezni, még zseniálisabbnak, forradalmibbnak tűnnek.

Legyen szó bármiről, az idő múlásával sokszor azt érezzük, hogy az adott tárgy leporolásra, esetleg átalakításra szorul; elvont dolgok esetében bizonyos részeket-, vagy akár az alapkoncepciót kell teljesen átgondolni. A zenében az ún. „régi zene", „historikus előadásmód" és a hasonló nevekkel ellátott irányzatban figyelhető meg ez a gondolkodás - a soproni Régi Zenei Napokon ez testközelből is tapasztalható.

Többször, több helyen előkerült, hogy kurzus-fesztivál idei tematikája a bécsi klasszika. Ezzel a különböző kurzusok alapból kaptak egy „leporolós" jelleget, hiszen olyan repertoár is terítékre került, amely a hagyományos koncertélet kánonjának is szerves része. Hiszen ki ne „találkozott" már hallgatóként Mozart c-moll fantáziájával, vagy Beethoven „Tavaszi"-szonátájával, hogy csak két, a kurzuson a hallgatók által órán előadott darabot említsek. Az idei Régi Zenei Napok egyik nagy tanulsága sokak számára valószínűleg az, hogy bár ezeket a darabokat eddig is mesterműveknek tartottuk, de ha megpróbáljuk máshogy, az adott kor kontextusában (és nem áthelyezve őket modern környezetbe) értelmezni, akkor sokszor még zseniálisabbnak, forradalmibbnak tűnnek, egyszerűen jobban „adják" magukat. Ehhez a korhű hangszerek és korabeli előadói gyakorlat tanulmányozása igazából egyfajta rendkívül hasznos „segédeszközt" nyújtanak.

A negyedik nap esti koncertjén is slágernek számító művek nagyságára lehetett rácsodálkozni - igaz, ezeket a bécsi klasszika előtt nagyjából fél évszázaddal írták. A Vashegyi György-irányította Orfeo Zenekar műsora Johann Sebastian Bach 3., G-dúr brandenburgi versenyével (BWV 1048) indult, amelynek szólamait Simon Standage mellett a magyar régizene-játszás vonós szekciójának krémje szólaltatta meg, ezt a 2., h-moll zenekari szvit (BWV 1067) követte, amelynek fuvolaszólamát a zenekar szólófuvolása, Kertész Ildikó adta elő nagyszerűen. A szünet után a megunhatatlannak és elnyűhetetlennek bizonyuló Négy évszak következett Antonio Vivaldi nyolcadik opuszából, Standage mesteri szólójával.

Egy ilyen műsorú koncertet sokan fél vállról vettek volna, mondván maga a műsor eladja az egészet. Ezúttal erről - szerencsére - szó sem volt. Amellett, hogy minden a legapróbb részletig ki volt csiszolva, de a darabok ismertsége mellett mégse váljon unalmassá a hangverseny, az előadók törekedtek az eredetiségre is, miközben persze mégis a szerzők korát próbálták megidézni. Talán ennek a két faktornak az egészséges egyensúlya volt a siker titka. Mindenesetre Sopronban ezen a héten ez a második olyan hangverseny, amely bárhol máshol a világon is megállná a helyét.

 

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.