Plusz

Összefogás a hollandokért

2011.06.26. 17:22
Ajánlom
Hollandiában is jelentősek a megszorítások, és ez számos intézményt fenyeget. A nemzetközi művészeti élet azonban igyekszik összefogni az érdekükben.

A holland kormány 18 milliárd eurót akar spórolni, és ez természetesen a kultúrát is érinti. A kulturális miniszter, Halbe Zijlstra bejelentése szerint a jelenlegihez képest 30 százalékkal, 200 millió euróval kevesebbet szánnak a szektor támogatására, 2013-ra 700 millió eurót költenek majd erre a területre. A megszorítások jelentősen veszélyeztetik a kultúra minden szegmensét a tudományos intézetektől, mint a Holland Színházi Intézet, az utánpótlásképzést és a tehetséggondozást szolgáló intézményektől a nagy szimfonikus zenekarokig, utóbbiak jelenleg tucatnyian vannak, 2013-ra viszont csak négy maradna belőlük.

Gijs Kramers, az amszterdami Ricotti Együttes művészeti vezetője zenésztársai segítségét kérte. A Soldaat van Oranje című film 1977-ben készült és a második világháború alatti holland ellenállásról szól. A film zenéje Hollandiában ismert és népszerű, Kramers megfogalmazása szerint a holland nemzeti identitáshoz tartozó.

Azt kérik, ebből a zenéből játsszon fel a zenekar egy próba alatt egy egy perc hosszú részletet. (A muzsikus szerint rendkívül könnyű a darab, egy ilyen részlet megtanulása maximum öt percet vesz igénybe.) Az együttest bárki vezényelheti. Abban bíznak, hogy a június 27-i hágai vita előtt minél több külföldi zenekar támogatja őket.

Akik eddig támogatásukról biztosították a hollandokat:

Esa-Pekka Salonen és a Philharmonia Orchestra

 Vladimir Jurowski és a Londoni Filharmonikusok Glyndebourne-ból

 A kölni WDR Zenekar

A vezető táncegyütteseket sem kímélik a kultúrpolitikusok. A Het Nationale Ballet támogatása 26 százalékkal csökkenne, és a Nederlands Dans Theater, Jiri Kylian hágai bázisa sem úszná meg. A HNB a világ egyik vezető társulata, ám mindössze nyolcvan tagja van az együttesnek - a Magyar Nemzeti Balett is több táncossal dolgozik -, így a megkurtított büdzsé miatt A hattyúk tava vagy a Giselle színpadra állítása szinte lehetetlenné válna. Az NDS esetében kezdetben 50-60%-os támogatásmegvonást rebesgettek, és azt, hogy a nemzetközi kategóriából átkerül a regionális együttesek közé - utóbbi nem valósult meg -, jelenleg "mindössze" a Holland Symfonia, az NDS együttesének állami dotációjának megkurtítása van napirenden.

A pénzmegvonás mellett a kormány július 1-től a jelenlegi 6 helyett 19 százalékra emelje a színház-, mozi- és koncertjegyek áfáját. 2010 novemberében több kormánytervellenes demonstrációt tartottak. Amszterdamban húszezren tüntettek, Utrechtben pedig egy téren 2500 zenész játszotta el Beethoven IX. szimfóniáját. A június 25-i New York Times egy hirdetésében holland művészek arra kérték amerikai kollégáikat, hogy ne lépjenek fel Hollandiában.

(A holland vitával egy napon szavaznak a magyar parlamentben az előadó-művészeti törvény módosításáról, melyhez minőségi szempontokat citálnak a módosítási javaslatot benyújtó politikusok.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.
Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.