Plusz

Összefogás a hollandokért

2011.06.26. 17:22
Ajánlom
Hollandiában is jelentősek a megszorítások, és ez számos intézményt fenyeget. A nemzetközi művészeti élet azonban igyekszik összefogni az érdekükben.

A holland kormány 18 milliárd eurót akar spórolni, és ez természetesen a kultúrát is érinti. A kulturális miniszter, Halbe Zijlstra bejelentése szerint a jelenlegihez képest 30 százalékkal, 200 millió euróval kevesebbet szánnak a szektor támogatására, 2013-ra 700 millió eurót költenek majd erre a területre. A megszorítások jelentősen veszélyeztetik a kultúra minden szegmensét a tudományos intézetektől, mint a Holland Színházi Intézet, az utánpótlásképzést és a tehetséggondozást szolgáló intézményektől a nagy szimfonikus zenekarokig, utóbbiak jelenleg tucatnyian vannak, 2013-ra viszont csak négy maradna belőlük.

Gijs Kramers, az amszterdami Ricotti Együttes művészeti vezetője zenésztársai segítségét kérte. A Soldaat van Oranje című film 1977-ben készült és a második világháború alatti holland ellenállásról szól. A film zenéje Hollandiában ismert és népszerű, Kramers megfogalmazása szerint a holland nemzeti identitáshoz tartozó.

Azt kérik, ebből a zenéből játsszon fel a zenekar egy próba alatt egy egy perc hosszú részletet. (A muzsikus szerint rendkívül könnyű a darab, egy ilyen részlet megtanulása maximum öt percet vesz igénybe.) Az együttest bárki vezényelheti. Abban bíznak, hogy a június 27-i hágai vita előtt minél több külföldi zenekar támogatja őket.

Akik eddig támogatásukról biztosították a hollandokat:

Esa-Pekka Salonen és a Philharmonia Orchestra

 Vladimir Jurowski és a Londoni Filharmonikusok Glyndebourne-ból

 A kölni WDR Zenekar

A vezető táncegyütteseket sem kímélik a kultúrpolitikusok. A Het Nationale Ballet támogatása 26 százalékkal csökkenne, és a Nederlands Dans Theater, Jiri Kylian hágai bázisa sem úszná meg. A HNB a világ egyik vezető társulata, ám mindössze nyolcvan tagja van az együttesnek - a Magyar Nemzeti Balett is több táncossal dolgozik -, így a megkurtított büdzsé miatt A hattyúk tava vagy a Giselle színpadra állítása szinte lehetetlenné válna. Az NDS esetében kezdetben 50-60%-os támogatásmegvonást rebesgettek, és azt, hogy a nemzetközi kategóriából átkerül a regionális együttesek közé - utóbbi nem valósult meg -, jelenleg "mindössze" a Holland Symfonia, az NDS együttesének állami dotációjának megkurtítása van napirenden.

A pénzmegvonás mellett a kormány július 1-től a jelenlegi 6 helyett 19 százalékra emelje a színház-, mozi- és koncertjegyek áfáját. 2010 novemberében több kormánytervellenes demonstrációt tartottak. Amszterdamban húszezren tüntettek, Utrechtben pedig egy téren 2500 zenész játszotta el Beethoven IX. szimfóniáját. A június 25-i New York Times egy hirdetésében holland művészek arra kérték amerikai kollégáikat, hogy ne lépjenek fel Hollandiában.

(A holland vitával egy napon szavaznak a magyar parlamentben az előadó-művészeti törvény módosításáról, melyhez minőségi szempontokat citálnak a módosítási javaslatot benyújtó politikusok.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.