Plusz

Összefogás a hollandokért

2011.06.26. 17:22
Ajánlom
Hollandiában is jelentősek a megszorítások, és ez számos intézményt fenyeget. A nemzetközi művészeti élet azonban igyekszik összefogni az érdekükben.

A holland kormány 18 milliárd eurót akar spórolni, és ez természetesen a kultúrát is érinti. A kulturális miniszter, Halbe Zijlstra bejelentése szerint a jelenlegihez képest 30 százalékkal, 200 millió euróval kevesebbet szánnak a szektor támogatására, 2013-ra 700 millió eurót költenek majd erre a területre. A megszorítások jelentősen veszélyeztetik a kultúra minden szegmensét a tudományos intézetektől, mint a Holland Színházi Intézet, az utánpótlásképzést és a tehetséggondozást szolgáló intézményektől a nagy szimfonikus zenekarokig, utóbbiak jelenleg tucatnyian vannak, 2013-ra viszont csak négy maradna belőlük.

Gijs Kramers, az amszterdami Ricotti Együttes művészeti vezetője zenésztársai segítségét kérte. A Soldaat van Oranje című film 1977-ben készült és a második világháború alatti holland ellenállásról szól. A film zenéje Hollandiában ismert és népszerű, Kramers megfogalmazása szerint a holland nemzeti identitáshoz tartozó.

Azt kérik, ebből a zenéből játsszon fel a zenekar egy próba alatt egy egy perc hosszú részletet. (A muzsikus szerint rendkívül könnyű a darab, egy ilyen részlet megtanulása maximum öt percet vesz igénybe.) Az együttest bárki vezényelheti. Abban bíznak, hogy a június 27-i hágai vita előtt minél több külföldi zenekar támogatja őket.

Akik eddig támogatásukról biztosították a hollandokat:

Esa-Pekka Salonen és a Philharmonia Orchestra

 Vladimir Jurowski és a Londoni Filharmonikusok Glyndebourne-ból

 A kölni WDR Zenekar

A vezető táncegyütteseket sem kímélik a kultúrpolitikusok. A Het Nationale Ballet támogatása 26 százalékkal csökkenne, és a Nederlands Dans Theater, Jiri Kylian hágai bázisa sem úszná meg. A HNB a világ egyik vezető társulata, ám mindössze nyolcvan tagja van az együttesnek - a Magyar Nemzeti Balett is több táncossal dolgozik -, így a megkurtított büdzsé miatt A hattyúk tava vagy a Giselle színpadra állítása szinte lehetetlenné válna. Az NDS esetében kezdetben 50-60%-os támogatásmegvonást rebesgettek, és azt, hogy a nemzetközi kategóriából átkerül a regionális együttesek közé - utóbbi nem valósult meg -, jelenleg "mindössze" a Holland Symfonia, az NDS együttesének állami dotációjának megkurtítása van napirenden.

A pénzmegvonás mellett a kormány július 1-től a jelenlegi 6 helyett 19 százalékra emelje a színház-, mozi- és koncertjegyek áfáját. 2010 novemberében több kormánytervellenes demonstrációt tartottak. Amszterdamban húszezren tüntettek, Utrechtben pedig egy téren 2500 zenész játszotta el Beethoven IX. szimfóniáját. A június 25-i New York Times egy hirdetésében holland művészek arra kérték amerikai kollégáikat, hogy ne lépjenek fel Hollandiában.

(A holland vitával egy napon szavaznak a magyar parlamentben az előadó-művészeti törvény módosításáról, melyhez minőségi szempontokat citálnak a módosítási javaslatot benyújtó politikusok.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!