Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

2019.08.18. 09:10
Ajánlom
Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.

Bátor választásnak tűnik, hogy a csend fogalma köré szervezik az idei programjaikat. Esetleg folytatják a tavalyi kibékülés-tematikát?

Valóban, a tavalyi kibékülés tematika sugallta a csend választását, és egy provokatív vonulat is fellelhető benne. Szerzetesközösségünk úgy gondolja, hogy a kibékülésnek van egyéni és társadalmi vetülete is. Sok olyan törésvonalat néven tudtunk nevezni, amelyek szétszabdalják a mai társadalmakat, a családi törésvonalaktól kezdve a bántalmazásokon át a művészetekig. Viszont nem tudtunk beszélni sem a politikai törésvonalakról, sem a klíma-témáról, sem olyan történelmi témákról, mint például az ügynökmúlt, vagy az egyház és a szocializmus kibeszéletlen fejezetei. Amikor szembesültünk azzal, hogy mindezekről nem lehetett beszélni, automatikusan felmerült az igény, hogy beszéljünk arról, miért nem lehetett ezekről beszélni: azaz beszéljünk a csendről.

Ez egy wittgenstein-i válasz?

Igen, de pozitív gondolattal. Szerzetesközösségünkben már egy éve arról beszélgetünk, honnan merítjük a saját lelki-spirituális fedezetünket. Érdekes játék, mert bizonyos lelki-testi gyakorlataink, az írás, olvasás, meditáció, természetjárás, futás, mindegyik a csenddel kapcsolatos.

Külön programokat indítottunk el arra, hogy mit teszünk a csendért a saját életünkben.

A kimondatlanság csendje mellett ez a tápláló igény erősítette meg, hogy idén a csend legyen a központi témája az egész kulturális-spirituális évadunknak, benne az Arcus Temporum fesztiválnak is.

Másrészt ott a csend társadalmi oldala, a kimondatlanságok, elhallgatások, tabuk vonala, ami szintén megjelenik majd a fesztiválon, pont a képzőművészet területén. Kerezsi Nemere installációja, a Rondo, Káin és Ábel történetének dombormű-rekonstrukciója. Egy pecséthengerre készült, ami végteleníti a jelentését. Az arborétum természetes közegében, a barokk pavilonban látható, tehát a csendből indulva jutunk el hozzá, de egyszer csak szembesülünk a némán, végtelenítve harcoló testvérpárral. A kibékülés-témához és a kimondatlan dolgokhoz is vissza tud kapcsolni ez a műalkotás.

20180825_arcus_1318-164037.jpg

Arcus Temporum művészeti fesztivál (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Miért olyan fontos a szerzetesközösség számára a kortárs kultúrában való jelenlét?

A Főapátság kulturális öröksége, hogy ezer éve rakódik ránk a mindenkori kortárs kultúra, amely nem pusztán műtárgyakban mutatkozik meg, de írott dokumentumokban is a levéltárunkban, vagy a könyvtárunkban. Pannonhalma nem tud kulissza lenni.

Az nem működik, hogy mi csak kulisszaként őrizzük a kultúra lenyomatait, de nem teszünk hozzá, nem lépünk velük interakcióba.

Eleve az örökség kötelez arra, hogy mindig a jelen felől tegyük meg a találkozást. Ez visszatérő élményem. Pannonhalmán mindig jelen volt a kortárs világ, jó látni ezt ezer év tükrében.

Hogyan tudná ezt szemléltetni?

Az építészettel például. 1224-ben az akkori legkortársabb ciszterci stílusban építették meg a templomot, ami akkor, a késő román, kora gót stílusban egy reformágazat volt. Vagy Mátyás király idején a kerengőt gótikus stílusban építik ugyan, de csinálnak hozzá két reneszánsz portát, reneszánsz ablakokat. A klasszicizmusban megépítik a könyvtárat és a tornyot, ami hoch-klasszicista, és a kedvencem, hogy pont a Bauhaus idején, 1938-ban épül az olasz gimnázium, és bevállalják azt, hogy nálunk Bauhaus lesz. Tehát

elődeink mindig a kortárs mellett döntöttek, és nem visszafelé merengtek, korábbi idealizált stílusok felé.

Közrejátszanak ebben az 1802 óta Pannonhalmán tanító szerzetesek is. Az iskola hagyománya révén eleven párbeszédben vagyunk az akadémiai kultúrával, ugyanakkor élénk párbeszédet folytatunk a társadalommal is, hiszen a diákokon és a családjaikon keresztül látjuk mi történik.

És van itt egy európai nézőpont is: Pannonhalma mindig az európai, de akár a világ-szintű bencés hálózat kiemelt tagjának számított. Mindig meglep, hogy a nyugati monostorokban mennyire jegyzik Pannonhalmát. Tudnak rólunk, mi pedig látjuk mi történik tőlünk nyugatabbra.

Egyszerűen tágabb a horizontunk, jelképesen a monostorunk is egy hegyen áll.

A mi szerzetesközösségünknek arra van szüksége, hogy a kortárs kultúrával, vagy a képzőművészet, irodalom képviselőivel és azokkal, akik ezt a kultúrát befogadják, párbeszédben legyen.

20180824_arcus_0968-162717.jpg

Arcus Temporum művészeti fesztivál (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Egy kicsit talán elitista a szemléletük, a szó jó értelmében?

Azt szoktuk mondani, hogy az Isten tisztelete eleve kultúrát, minőséget teremt. Ha elitista lenne, akkor kizáró lenne, de nem akar az lenni. Inkább azt mondanám, hogy a pannonhalmi kultúra bevonó, befogadó jellegű szeretne lenne. A lelkipásztorkodásunkban, az oktatásunkban azokat is hívnunk kell, akik nem biztos, hogy beszélik a kortárs kultúra nyelvét. Ám a magaskultúra sem maradhat ki a dialógusunkból.

Mire számítsanak a fesztivál látogatói?

Pannonhalma legfontosabb vonása a közösségben való gondolkodás. Bár fesztiválnak hívjuk, itt egy nagyon családias dologról van szó: a legnagyobb kapacitású termünk a koncertterem, ahová legfeljebb háromszázan férnek be. A monostor sem igazi fesztiválhelyszín, a könyvtár néha nagyon felmelegszik és vizet kell osztanunk a nézőknek. De aki bevállalja ezt a fajta kényelmetlenséget, az egy élő kolostorban fesztiválozhat.

Pannonhalma emberléptékű. Itt a legtermészetesebb módon szólítjuk meg egymást.

Ott bóklásznak a művészek a várfalon, az ebédlőben egymás mellett ül a kritikus, a zenész, az irodalmár, a szerzetes, a segítő, és pillanatok alatt olyan emberekkel kerülhetünk párbeszédbe, akikkel máshol nincs lehetőség ilyen kötetlen módon találkozni.

20180825_arcus_1358-163809.jpg

Arcus Temporum művészeti fesztivál (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Nyitott házzá válik ilyenkor a Főapátság?

Az erős közösségi tapasztalat sok határt lebont, és a monostor egyébként zárt terei, a bazilika, a könyvtár, az ebédlő és a szerzetesközösség maga is megnyílik.

Aki ide eljön, kiteszi magát annak, hogy ő is leereszti a védőbástyáit.

Ugyanez történik a csendben is, vagy a mindennapos meditációban a fesztivál során. Amikor az ember azt gondolja, hogy kiüresítette magát és lecsendesedtek a gondolatai, elhalkult a folyamatos belső monológja, akkor hirtelen a legmélyebbre zárt énje kezd előjönni – ez félelmetes élmény is lehet. Mondhatnánk akár, hogy ez a maszkok levetésének a fesztiválja, van ebben a meghatározásban igazság.

Izgalmas az is, hogy a kolostorban laknak a fellépők,

az udvaron sétálva hallhatjuk, ahogy Klenyán Csaba gyakorol, vagy szembejön velünk Gidon Kremer, elsétál mellettünk Gőz László vagy Perényi Miklós, hátán a csellójával.

Tovább erősíti a családias hangulatot, hogy a fesztivál segítői zömében jelenlegi vagy volt pannonhalmi bencés diákok, és az ő barátaik, barátnőik, családtagjaik. Keller András és Rácz Zoltán 2016 óta visszatérő vendégeink, és rögzült a zene, képzőművészet, irodalom és spiritualitás visszatérő szerkezete is.

20180824_arcus_0669-162510.jpg

Arcus Temporum művészeti fesztivál (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

Mit jelent pontosan a fesztivál neve, az Arcus Temporum?

Ez egy latin kifejezés, időíveket jelent. Mi alkottuk meg, mert így ez a kifejezés önmagában az ókorban nem létezett, tehát egy kortárs, metaforikus szóösszetétel. Kifejezi a posztmodern nézőpontot, hiszen a latin nyelv eszközeivel hoz létre egy olyan fogalmat, amely a mai ember számára érthető csak. Visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt kortárs környezetben teszi. Vagy éppen fordítva, egymás mellé helyezi a klasszikus és kortárs alkotást, és a közöttük levő feszültségmezőbe ereszkedik bele. Végeredményben összeköt és feszültséget teremt.

20180824_arcus_0645-162258.jpg

Arcus Temporum művészeti fesztivál (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Főapátság)

 

Arcus Temporum XV – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

2019. augusztus 23.-25.

 

Fejléckép: Dejcsics Konrád OSB, az Arcus Temporum művészeti fesztivál igazgatója (Fotó: Pannonhalmi Főapátság)

Intenzív csend – Arcus Temporum fesztivál Pannonhalmán

Kapcsolódó

Intenzív csend – Arcus Temporum fesztivál Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság 2019-es kulturális-spirituális évadában a csend áll a középpontban, annak is számtalan árnyalata. Nem az elhallgatás, az elfojtás rossz csöndje, hanem az elmélyülés, az önmagunkkal való küzdelem, a megértés és a titok előtti elnémulás nagy csendje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Plusz karc

Újra fiatal kritikusokat keres a Müpa

Az évad második felében is folytatódik a Müpa Karc elnevezésű kritikaíró pályázata, amelyre olyan egyedi hangvételű, olvasmányos és közérthető írásokat várnak, amelyek ráirányítják a figyelmet a Müpa tízféle művészeti ágat képviselő előadásaira.
Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!