Plusz

Összművészet és jazz

2011.07.16. 17:45
Ajánlom
Július 14-én a Trio Inception kiállításmegnyitóval egybekötött koncertjére, 15-én pedig jazz koncertre került sor a Szombathelyi Bartók Fesztiválonn.

Három gyerekkori jóbarát, Kiss Péter (zongora), Háry Péter (cselló) és Szendrey Dániel (kürt) egy róluk készült közös kép alapján rájöttek, mennyire jó lenne együtt muzsikálni. Azonban, ahogyan Kiss Péter kérdésemre elmesélte, hosszas keresgélés után sem sikerült használható darabot találniuk. Ekkor jött az ötlet, hogy mai fiatal zeneszerzőket kérjenek fel, komponáljanak erre az apparátusra. Ez hangzás szempontjából is nagy kihívás, hiszen a cselló és a kürt egy fekvésben mozognak, a szimfonikus zenekarban kiegészítik egymást, de trió formációnál nehéz olyat komponálni, hogy jól szóljon.  Első önálló koncertjüket januárban tartották a FUGÁban, ahol négy darabot mutattak be. Közülük egyet már decemberben eljátszottak Matkó Tamás zeneszerzői Kodály ösztöndíja kapcsán. Itt hallották a szombathelyi szeminárium szervezői a triót, később pedig a FUGA-beli hangverseny kritikája is eljutott hozzájuk. Mivel már tudták a szervezők, hogy a Képtárban egy kiállítás megnyitója apropóján fog játszani a trió, eleve összművészeti produkcióban gondolkodtak, s így találták meg Virág Melindát, a Fülöp Viktor ösztöndíjas koreográfus-rendezőt, aki a hangfelvételen megkapott zenei anyag alapján Debreczeni Márton, Lipka Péter és Szász Dániel táncosokkal dolgozva megalkotta Noé fiai című tánckompozícióját. A fénytechnikára pedig, amely a különleges hangulat elmélyítésében segített, Kocsis Gábort kérték fel.

A Trio Inception produkciójának első fele hagyományos koncert volt, amelyen Tornyai Péter, Matkó Tamás, Szigeti Máté és Kákonyi Árpád egy-egy kompozíciója csendült fel. Szünet után következett a táncos produkció, amelyen három Zombola Péter-mű, valamint egy Zarándy Ákos-darab szólalt meg. Kiss Péter elmesélte, hogy egyedül a csellóra és zongorára komponált Etűd című Zombola-kompozíció készült kifejezetten úgy, hogy a szerző már tudta, hogy a bemutatón tánc is lesz. A repertoárra vonatkozó kérdésemre a zongorista elmesélte, már további zeneszerzők dolgoznak új darabokon, és azon gondolkodnak, hogy a régi zenei repertoár néhány darabjából jó lenne átiratokat készíteni.

Másnap, péntek este a Zeneiskola mellett lévő Café Móló étteremben „lefogyasztható" belépőjegyek ellenében könnyed jazz muzsikát hallhattunk, ismert standardeket és a muzsikusok saját szerzeményeit vegyesen. Az est két főszereplője, a Lakatos-Ablakos Dezső ösztöndíjas énekes, Fábián Juli és a szintén ezen ösztöndíjat idén elnyert zongorista, Pintér Péter voltak. Partnereikkel, Fonay Tibor basszusgitárossal és Csizi László dobossal kiválóan együttmuzsikáló csapatot alkottak. Külön meglepetés volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszéke tanárának, László Attilának a közreműködése, aki a koncert házigazdája és egyben gitáros kisegítője is volt, emelve az est és a vacsora fényét.           

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

8 dolog, ami miatt alig várjuk a tavaszt!

Zseniális izraeli tánctársulat, a megszokottnál is csodálatosabb Mandarin, a világ egyik legjelentősebb barokk együttese, egy ragyogó kontratenor, egy ikonikus amerikai rockbanda és a többszörös Grammy-díjas jazzszaxofonos, aki ez alkalommal a magyar népzenéből merít! 2022 áprilisában ismét minden Bartókról és napjaink legkiválóbb művészeinek vadonatúj alkotásairól szól majd. Minden műfajban mutatunk néhány csemegét a 2022-es Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen bejelentett programjából.
Plusz advent

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz ajánló

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.
Plusz hír

Postatörténeti ritkaság: az első postai bélyeg kerül kalapács alá Londonban

A szakértők becslése szerint a különleges bélyeg 4-6 millió fontért (1,7-2,5 milliárd forintért) is elkelhet a Sotheby's aukciósház árverésén.
Plusz hír

Szénizotópos vizsgálatokkal igazolták: I. András csontjait rejti a tihanyi Királykripta

Lezárult a tihanyi bencés apátság alatti Királykripta feltárása, és bár a DNS-vizsgálatokkal a kutatók még nem végeztek, szinte biztosra vehető, hogy a sírhelyen a királyi család tagjai és egyházi méltóságok mellett I. András és másodszülött fia, Dávid herceg csontjaira bukkantak.