Plusz

Összművészet és jazz

2011.07.16. 17:45
Ajánlom
Július 14-én a Trio Inception kiállításmegnyitóval egybekötött koncertjére, 15-én pedig jazz koncertre került sor a Szombathelyi Bartók Fesztiválonn.

Három gyerekkori jóbarát, Kiss Péter (zongora), Háry Péter (cselló) és Szendrey Dániel (kürt) egy róluk készült közös kép alapján rájöttek, mennyire jó lenne együtt muzsikálni. Azonban, ahogyan Kiss Péter kérdésemre elmesélte, hosszas keresgélés után sem sikerült használható darabot találniuk. Ekkor jött az ötlet, hogy mai fiatal zeneszerzőket kérjenek fel, komponáljanak erre az apparátusra. Ez hangzás szempontjából is nagy kihívás, hiszen a cselló és a kürt egy fekvésben mozognak, a szimfonikus zenekarban kiegészítik egymást, de trió formációnál nehéz olyat komponálni, hogy jól szóljon.  Első önálló koncertjüket januárban tartották a FUGÁban, ahol négy darabot mutattak be. Közülük egyet már decemberben eljátszottak Matkó Tamás zeneszerzői Kodály ösztöndíja kapcsán. Itt hallották a szombathelyi szeminárium szervezői a triót, később pedig a FUGA-beli hangverseny kritikája is eljutott hozzájuk. Mivel már tudták a szervezők, hogy a Képtárban egy kiállítás megnyitója apropóján fog játszani a trió, eleve összművészeti produkcióban gondolkodtak, s így találták meg Virág Melindát, a Fülöp Viktor ösztöndíjas koreográfus-rendezőt, aki a hangfelvételen megkapott zenei anyag alapján Debreczeni Márton, Lipka Péter és Szász Dániel táncosokkal dolgozva megalkotta Noé fiai című tánckompozícióját. A fénytechnikára pedig, amely a különleges hangulat elmélyítésében segített, Kocsis Gábort kérték fel.

A Trio Inception produkciójának első fele hagyományos koncert volt, amelyen Tornyai Péter, Matkó Tamás, Szigeti Máté és Kákonyi Árpád egy-egy kompozíciója csendült fel. Szünet után következett a táncos produkció, amelyen három Zombola Péter-mű, valamint egy Zarándy Ákos-darab szólalt meg. Kiss Péter elmesélte, hogy egyedül a csellóra és zongorára komponált Etűd című Zombola-kompozíció készült kifejezetten úgy, hogy a szerző már tudta, hogy a bemutatón tánc is lesz. A repertoárra vonatkozó kérdésemre a zongorista elmesélte, már további zeneszerzők dolgoznak új darabokon, és azon gondolkodnak, hogy a régi zenei repertoár néhány darabjából jó lenne átiratokat készíteni.

Másnap, péntek este a Zeneiskola mellett lévő Café Móló étteremben „lefogyasztható" belépőjegyek ellenében könnyed jazz muzsikát hallhattunk, ismert standardeket és a muzsikusok saját szerzeményeit vegyesen. Az est két főszereplője, a Lakatos-Ablakos Dezső ösztöndíjas énekes, Fábián Juli és a szintén ezen ösztöndíjat idén elnyert zongorista, Pintér Péter voltak. Partnereikkel, Fonay Tibor basszusgitárossal és Csizi László dobossal kiválóan együttmuzsikáló csapatot alkottak. Külön meglepetés volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszéke tanárának, László Attilának a közreműködése, aki a koncert házigazdája és egyben gitáros kisegítője is volt, emelve az est és a vacsora fényét.           

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter marad a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közzétette: Csák János miniszter ismét Ókovács Szilvesztert választotta, hogy a 2023–2028-as ciklusban betöltse a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségét. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Emléktáblát avattak Ligeti György egykori lakhelyén

1948 és 1956 között lakott az Alkotmány utca 4. szám alatt Ligeti György. A zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából az épület falán emléktáblát avattak.
Vizuál

Muhi András a Magyar Filmművészek Szövetségének új elnöke

A producer Tarr Bélát váltotta a szövetség élén, akit a közgyűlés egyhangú szavazással tiszteletbeli elnöknek választott meg.
Klasszikus

Értékőrzés és a zene szeretete – Meghirdette 2023/24-es évadát a Concerto Budapest

Nyolcféle bérlet, köztük gyerekeknek szóló koncertsorozat, tematikus fesztiválok, csellóünnep és természetesen neves karmesterek és szólisták – csak néhány kulcsszó abból a gazdag és sokszínű programból, amelyet a Concerto Budapest a következő évadra tervez.
Színház

Elhunyt Szegedi Erika színművész

A Jászai Mari-díjas magyar színművészt, érdemes és kiváló művészt életének 82. évében érte a halál május 26-án hajnalban – adta hírül egykori színháza, a Vígszínház.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Koncertekkel, kiállításokkal és közösségi programokkal ünnepel Pestújhely

Harmincadik alkalommal rendezik meg a Pestújhelyi Napokat, amely során május 26. és június 4. között izgalmas programokkal, egyebek közt koncertekkel, főzőversennyel és kerékpáros túrával várják az érdeklődőket.
Plusz Zöldhullám

Kizöldül Újlipótváros – modern közparkot hoztak létre egy murvás parkoló helyén

A lakosság által javasolt szempontok alapján valósította meg új beruházását Lipótváros Önkormányzata, a nemrég átadott, mintegy ötezer négyzetméteres Thurzó park felületének ugyanis nyolcvan százalékát növényzet borítja.
Plusz magazin

Hét nappalon és hét éjszakán keresztül olvastak fel Csömörön

Civilek és a kulturális élet szereplőinek segítségével dőlt meg a csoportos meseolvasás országos rekordja. Az ott szerzett tapasztalatairól Tenki Réka színművészt kérdeztük.
Plusz ajánló

Több mint hetven ingyenes program a Déryné Fesztiválon

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Déryné Fesztivál. Öt napon át, tizenegy helyszínen gazdag színházi-, zenei- és táncprogram várja az érdeklődőket július 19. és 23. között Sátoraljaújhelyen és környékén.
Plusz gyász

83 éves korában elhunyt Tina Turner

A tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas énekesnő, színésznő hosszan tartó betegség után hunyt el – számolt be róla az Index.