Plusz

Összművészet és jazz

2011.07.16. 17:45
Ajánlom
Július 14-én a Trio Inception kiállításmegnyitóval egybekötött koncertjére, 15-én pedig jazz koncertre került sor a Szombathelyi Bartók Fesztiválonn.

Három gyerekkori jóbarát, Kiss Péter (zongora), Háry Péter (cselló) és Szendrey Dániel (kürt) egy róluk készült közös kép alapján rájöttek, mennyire jó lenne együtt muzsikálni. Azonban, ahogyan Kiss Péter kérdésemre elmesélte, hosszas keresgélés után sem sikerült használható darabot találniuk. Ekkor jött az ötlet, hogy mai fiatal zeneszerzőket kérjenek fel, komponáljanak erre az apparátusra. Ez hangzás szempontjából is nagy kihívás, hiszen a cselló és a kürt egy fekvésben mozognak, a szimfonikus zenekarban kiegészítik egymást, de trió formációnál nehéz olyat komponálni, hogy jól szóljon.  Első önálló koncertjüket januárban tartották a FUGÁban, ahol négy darabot mutattak be. Közülük egyet már decemberben eljátszottak Matkó Tamás zeneszerzői Kodály ösztöndíja kapcsán. Itt hallották a szombathelyi szeminárium szervezői a triót, később pedig a FUGA-beli hangverseny kritikája is eljutott hozzájuk. Mivel már tudták a szervezők, hogy a Képtárban egy kiállítás megnyitója apropóján fog játszani a trió, eleve összművészeti produkcióban gondolkodtak, s így találták meg Virág Melindát, a Fülöp Viktor ösztöndíjas koreográfus-rendezőt, aki a hangfelvételen megkapott zenei anyag alapján Debreczeni Márton, Lipka Péter és Szász Dániel táncosokkal dolgozva megalkotta Noé fiai című tánckompozícióját. A fénytechnikára pedig, amely a különleges hangulat elmélyítésében segített, Kocsis Gábort kérték fel.

A Trio Inception produkciójának első fele hagyományos koncert volt, amelyen Tornyai Péter, Matkó Tamás, Szigeti Máté és Kákonyi Árpád egy-egy kompozíciója csendült fel. Szünet után következett a táncos produkció, amelyen három Zombola Péter-mű, valamint egy Zarándy Ákos-darab szólalt meg. Kiss Péter elmesélte, hogy egyedül a csellóra és zongorára komponált Etűd című Zombola-kompozíció készült kifejezetten úgy, hogy a szerző már tudta, hogy a bemutatón tánc is lesz. A repertoárra vonatkozó kérdésemre a zongorista elmesélte, már további zeneszerzők dolgoznak új darabokon, és azon gondolkodnak, hogy a régi zenei repertoár néhány darabjából jó lenne átiratokat készíteni.

Másnap, péntek este a Zeneiskola mellett lévő Café Móló étteremben „lefogyasztható" belépőjegyek ellenében könnyed jazz muzsikát hallhattunk, ismert standardeket és a muzsikusok saját szerzeményeit vegyesen. Az est két főszereplője, a Lakatos-Ablakos Dezső ösztöndíjas énekes, Fábián Juli és a szintén ezen ösztöndíjat idén elnyert zongorista, Pintér Péter voltak. Partnereikkel, Fonay Tibor basszusgitárossal és Csizi László dobossal kiválóan együttmuzsikáló csapatot alkottak. Külön meglepetés volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszéke tanárának, László Attilának a közreműködése, aki a koncert házigazdája és egyben gitáros kisegítője is volt, emelve az est és a vacsora fényét.           

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Plusz hír

Újabb szigorítások jönnek, távol még az újranyitás

A kormány a romló egészségügyi adatok miatt további szigorításokat vezet be – írta meg a Telex.hu.
Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Plusz hír

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.