Plusz

Összművészeti sorozat indul MMA-ösztöndíjasokkal

2023.02.15. 14:45
Ajánlom
A március 2-án kezdődő, Essentia Artis című, egy hónapon át tartó összművészeti esemény mintegy hetven kortárs művésszel és hetven ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Az Essentia Artis az előző évben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok zárókiállítása és programsorozata, amelyet első ízben 2023 márciusában rendeznek meg az MMA székháza, a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítóterében. A 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramban az MMA minden évben 100, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven át havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósíthassák. Az esemény során az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

A 30 ösztöndíjas művész alkotásait felölelő tárlattal párhuzamosan 4 tematikus nap, összesen 70 művész részvételével kínál közel 70 ingyenes és izgalmas programot

minden korosztály számára. A legkisebbek éppúgy megtalálják a kapcsolódást a művészetek közvetítőivel, mint a szakmabeliek: többek közt workshopok, kerekasztal-beszélgetések, színházi produkciók, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat egy teljes hónapon keresztül.

A programokat központi gondolatokra épülő tematikus napok köré szervezi az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete az ösztöndíjasok, akadémikusok és más felkért közreműködő vendégek szereplésével. A „Tiszta forrásból" az „Őrizni, használni, teremteni", a „A közösség ereje" és a „Kultúra és innováció" című tematikus napok a Pesti Vigadó épületén belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben valósulnak meg.

Violinvilaga-zeneitarsasjatek-144656.jpg

A “Violin világa” – című zenei készségfejlesztő társasjáték (Fotó/Forrás: Magyar Művészeti Akadémia)

Tiszta forrásból – 2023. március 9.

Bartók születésnapjára emlékezve, a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg: Káel Norbert és Berecz Mihály zenei előadásait élvezheti a közönség, a divat szerelmesei számára pedig számos érdekes beszélgetés és divatbemutató kínálkozik. A magyar divattervezés kiemelkedő alkotói arról folytatnak diskurzust, hogy hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek vonatkozásában.

Őrizni, használni, teremteni – 2023. március 16.

Március 16-án a történelmi hagyatékokat kutató, azokból építkező Arday Géza, Bene Géza, Weiner-Sénnyey Tibor és Bán János kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a történelmi regény szerepéről, de színházi előadás is várja az érdeklődőket.

A Közösség ereje – 2023. március 22.

E napon a fiataloké a délelőtt: Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyermekekhez a klasszikus zene világát és kiderül az is, mit üzennek a zeneszerzők, míg Navratil Andrea népzenei utazásra invitálja a legkisebbeket. A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek; többek közt szó lesz a hamvasi filozófiáról, a magány és közösség összefüggéseiről, valamint a hit erejéről. A napot Bagdy Emőke pszichológiai vonatkozású gondolatai zárják.

Kultúra és innováció – 2023. március 29.

A program során Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta, Krulik Eszter, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap.

Ifjúsági programok

Az ifjabb korosztály márciusban húsz program közül is válogathat: többek közt mesemondás, filmvetítés, zenei társasjáték is várja őket a Duna-parti Tündérpalotában, emellett tizenkét alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a Képező csapata, míg a Déryné Társulat négy ifjúsági előadására is lehet jelentkezni. A gyerekedukációs programokra elsősorban iskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők.

Az Essentia Artis programjai a rendezvénysorozat honlapján érhetők el.

A programok ingyenesek, de regisztrációkötelesek, amelyre szintén az oldalon nyílik lehetőség.

MMA-ösztöndíj

Az Essentia Artis kiállítással és programsorozattal párhuzamosan 2023. február 13. és március 27. között ismét lehet pályázni a 2023-2026-os időszakra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte a 18., de még nem töltötte be az 50. életévét. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján

Fejléckép forrása: Pesti Vigadó

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.