Plusz

Overture Nr. 27

2011.06.19. 14:05
Ajánlom
Huszonhetedik alkalommal indult útjára a Régi Zenei Napok, Sopron kurzus- és fesztivál, amely az elmúlt több, mint negyed század folyamán a historikus előadásmód legfőbb hazai fórumává vált. Az idei programsorozat mottójául a bécsi klasszikát választotta a szervezőbizottság. A tematika visszaköszön a kurzusok- és a fesztiválkoncertek programjaiban egyaránt.

A hegedű, fortepiano, ének, kamarazene és historikus tánc mesterkurzusokra idén minden eddiginél nagyobb számban, összesen hatvanan jelentkeztek: hivatásos zenészek, tanárok és főiskolai, egyetemi hallgatók éppúgy, mint műkedvelők; Magyarországon kívül egyebek között Lengyelországból, Brazíliából, Németországból, Ukrajnából és Japánból érkeztek a résztvevők. A meghirdetetthez képest igazán sajnálatos változás, hogy Nancy Argenta betegsége miatt lemondta a részvételét. Szerencsére az utolsó pillanatokban a kiváló magyar szoprán, Kolonits Klára elvállalta a mesterkurzuson való tanítást és - szintén Argentát pótolandó - egy dalestet is. Viszont idén újra Sopronban köszönthetjük az historikus előadói gyakorlat két nagy "guruját", Simon Standage-et (hegedű) és Malcolm Bilsont (fortepiano). Rajtuk kívül a tavalyihoz hasonlóan a magyar régizenejátszás vezető egyénisége, Vashegyi György tanít kamarazenét, illetve Széll Rita historikus táncokat. Az első nap az órabeosztásoké volt, a tényleges tanítás csak másnap kezdődik, bár Simon Standage már az első nap is meghallgatott két produkciót.

Malcolm Bilson fortepiano-estje volt a programsorozat megnyitója. Bilson érzékeny fortepiano-hangján több generáció nőtt fel, és ezen "fegyvere" az évek során egy cseppet sem csorbult - ebből kaphatott ízelítőt a Liszt Ferenc Kulturális Központban összegyűlt szép számú közönség. Műsorán egyaránt szerepeltek sláger- (Mozart: c-moll fantázia, K. 475, C-dúr szonáta, K. 330 ill. a ráadás: D-dúr rondó, K. 485), leporolásra váró- (Haydn: C-dúr szonáta, Hob. XVI:50 és Beethoven: Esz-dúr szonáta, op. 31 no. 3) és ritkaságszámba menő (Johann Baptist Cramer Mozart Varázsfuvolájából származó Ein Mädchen oder Weibchen-témájára írt variációsorozata) kompozíciók egyaránt.

Ahogy egy rosszul sikerült nyitány tönkrevághatja az utána következőket, ugyanúgy a fordítottja is igaz: az igazán jól sikerült kezdet megalapozza a hangulatot, és felhangolja a résztvevőket és a közönséget a folytatásra. Mivel a megnyitó tökéletesre sikerült, reméljük 2011-ben Sopronban is így lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Interaktív gyermeknap a Müpával

Vidám zenei válogatással, kreatív ötletekkel, gyermekeknek (is) ajánlott online tartalmakkal és egy izgalmas, letölthető foglalkoztatófüzettel teszi emlékezetessé ezt a hétvégét a Müpa.
Plusz magazin

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.