Plusz

Overture Nr. 27

2011.06.19. 14:05
Ajánlom
Huszonhetedik alkalommal indult útjára a Régi Zenei Napok, Sopron kurzus- és fesztivál, amely az elmúlt több, mint negyed század folyamán a historikus előadásmód legfőbb hazai fórumává vált. Az idei programsorozat mottójául a bécsi klasszikát választotta a szervezőbizottság. A tematika visszaköszön a kurzusok- és a fesztiválkoncertek programjaiban egyaránt.

A hegedű, fortepiano, ének, kamarazene és historikus tánc mesterkurzusokra idén minden eddiginél nagyobb számban, összesen hatvanan jelentkeztek: hivatásos zenészek, tanárok és főiskolai, egyetemi hallgatók éppúgy, mint műkedvelők; Magyarországon kívül egyebek között Lengyelországból, Brazíliából, Németországból, Ukrajnából és Japánból érkeztek a résztvevők. A meghirdetetthez képest igazán sajnálatos változás, hogy Nancy Argenta betegsége miatt lemondta a részvételét. Szerencsére az utolsó pillanatokban a kiváló magyar szoprán, Kolonits Klára elvállalta a mesterkurzuson való tanítást és - szintén Argentát pótolandó - egy dalestet is. Viszont idén újra Sopronban köszönthetjük az historikus előadói gyakorlat két nagy "guruját", Simon Standage-et (hegedű) és Malcolm Bilsont (fortepiano). Rajtuk kívül a tavalyihoz hasonlóan a magyar régizenejátszás vezető egyénisége, Vashegyi György tanít kamarazenét, illetve Széll Rita historikus táncokat. Az első nap az órabeosztásoké volt, a tényleges tanítás csak másnap kezdődik, bár Simon Standage már az első nap is meghallgatott két produkciót.

Malcolm Bilson fortepiano-estje volt a programsorozat megnyitója. Bilson érzékeny fortepiano-hangján több generáció nőtt fel, és ezen "fegyvere" az évek során egy cseppet sem csorbult - ebből kaphatott ízelítőt a Liszt Ferenc Kulturális Központban összegyűlt szép számú közönség. Műsorán egyaránt szerepeltek sláger- (Mozart: c-moll fantázia, K. 475, C-dúr szonáta, K. 330 ill. a ráadás: D-dúr rondó, K. 485), leporolásra váró- (Haydn: C-dúr szonáta, Hob. XVI:50 és Beethoven: Esz-dúr szonáta, op. 31 no. 3) és ritkaságszámba menő (Johann Baptist Cramer Mozart Varázsfuvolájából származó Ein Mädchen oder Weibchen-témájára írt variációsorozata) kompozíciók egyaránt.

Ahogy egy rosszul sikerült nyitány tönkrevághatja az utána következőket, ugyanúgy a fordítottja is igaz: az igazán jól sikerült kezdet megalapozza a hangulatot, és felhangolja a résztvevőket és a közönséget a folytatásra. Mivel a megnyitó tökéletesre sikerült, reméljük 2011-ben Sopronban is így lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!