Plusz

Overture Nr. 27

2011.06.19. 14:05
Ajánlom
Huszonhetedik alkalommal indult útjára a Régi Zenei Napok, Sopron kurzus- és fesztivál, amely az elmúlt több, mint negyed század folyamán a historikus előadásmód legfőbb hazai fórumává vált. Az idei programsorozat mottójául a bécsi klasszikát választotta a szervezőbizottság. A tematika visszaköszön a kurzusok- és a fesztiválkoncertek programjaiban egyaránt.

A hegedű, fortepiano, ének, kamarazene és historikus tánc mesterkurzusokra idén minden eddiginél nagyobb számban, összesen hatvanan jelentkeztek: hivatásos zenészek, tanárok és főiskolai, egyetemi hallgatók éppúgy, mint műkedvelők; Magyarországon kívül egyebek között Lengyelországból, Brazíliából, Németországból, Ukrajnából és Japánból érkeztek a résztvevők. A meghirdetetthez képest igazán sajnálatos változás, hogy Nancy Argenta betegsége miatt lemondta a részvételét. Szerencsére az utolsó pillanatokban a kiváló magyar szoprán, Kolonits Klára elvállalta a mesterkurzuson való tanítást és - szintén Argentát pótolandó - egy dalestet is. Viszont idén újra Sopronban köszönthetjük az historikus előadói gyakorlat két nagy "guruját", Simon Standage-et (hegedű) és Malcolm Bilsont (fortepiano). Rajtuk kívül a tavalyihoz hasonlóan a magyar régizenejátszás vezető egyénisége, Vashegyi György tanít kamarazenét, illetve Széll Rita historikus táncokat. Az első nap az órabeosztásoké volt, a tényleges tanítás csak másnap kezdődik, bár Simon Standage már az első nap is meghallgatott két produkciót.

Malcolm Bilson fortepiano-estje volt a programsorozat megnyitója. Bilson érzékeny fortepiano-hangján több generáció nőtt fel, és ezen "fegyvere" az évek során egy cseppet sem csorbult - ebből kaphatott ízelítőt a Liszt Ferenc Kulturális Központban összegyűlt szép számú közönség. Műsorán egyaránt szerepeltek sláger- (Mozart: c-moll fantázia, K. 475, C-dúr szonáta, K. 330 ill. a ráadás: D-dúr rondó, K. 485), leporolásra váró- (Haydn: C-dúr szonáta, Hob. XVI:50 és Beethoven: Esz-dúr szonáta, op. 31 no. 3) és ritkaságszámba menő (Johann Baptist Cramer Mozart Varázsfuvolájából származó Ein Mädchen oder Weibchen-témájára írt variációsorozata) kompozíciók egyaránt.

Ahogy egy rosszul sikerült nyitány tönkrevághatja az utána következőket, ugyanúgy a fordítottja is igaz: az igazán jól sikerült kezdet megalapozza a hangulatot, és felhangolja a résztvevőket és a közönséget a folytatásra. Mivel a megnyitó tökéletesre sikerült, reméljük 2011-ben Sopronban is így lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.