Plusz

Overture Nr. 27

2011.06.19. 14:05
Ajánlom
Huszonhetedik alkalommal indult útjára a Régi Zenei Napok, Sopron kurzus- és fesztivál, amely az elmúlt több, mint negyed század folyamán a historikus előadásmód legfőbb hazai fórumává vált. Az idei programsorozat mottójául a bécsi klasszikát választotta a szervezőbizottság. A tematika visszaköszön a kurzusok- és a fesztiválkoncertek programjaiban egyaránt.

A hegedű, fortepiano, ének, kamarazene és historikus tánc mesterkurzusokra idén minden eddiginél nagyobb számban, összesen hatvanan jelentkeztek: hivatásos zenészek, tanárok és főiskolai, egyetemi hallgatók éppúgy, mint műkedvelők; Magyarországon kívül egyebek között Lengyelországból, Brazíliából, Németországból, Ukrajnából és Japánból érkeztek a résztvevők. A meghirdetetthez képest igazán sajnálatos változás, hogy Nancy Argenta betegsége miatt lemondta a részvételét. Szerencsére az utolsó pillanatokban a kiváló magyar szoprán, Kolonits Klára elvállalta a mesterkurzuson való tanítást és - szintén Argentát pótolandó - egy dalestet is. Viszont idén újra Sopronban köszönthetjük az historikus előadói gyakorlat két nagy "guruját", Simon Standage-et (hegedű) és Malcolm Bilsont (fortepiano). Rajtuk kívül a tavalyihoz hasonlóan a magyar régizenejátszás vezető egyénisége, Vashegyi György tanít kamarazenét, illetve Széll Rita historikus táncokat. Az első nap az órabeosztásoké volt, a tényleges tanítás csak másnap kezdődik, bár Simon Standage már az első nap is meghallgatott két produkciót.

Malcolm Bilson fortepiano-estje volt a programsorozat megnyitója. Bilson érzékeny fortepiano-hangján több generáció nőtt fel, és ezen "fegyvere" az évek során egy cseppet sem csorbult - ebből kaphatott ízelítőt a Liszt Ferenc Kulturális Központban összegyűlt szép számú közönség. Műsorán egyaránt szerepeltek sláger- (Mozart: c-moll fantázia, K. 475, C-dúr szonáta, K. 330 ill. a ráadás: D-dúr rondó, K. 485), leporolásra váró- (Haydn: C-dúr szonáta, Hob. XVI:50 és Beethoven: Esz-dúr szonáta, op. 31 no. 3) és ritkaságszámba menő (Johann Baptist Cramer Mozart Varázsfuvolájából származó Ein Mädchen oder Weibchen-témájára írt variációsorozata) kompozíciók egyaránt.

Ahogy egy rosszul sikerült nyitány tönkrevághatja az utána következőket, ugyanúgy a fordítottja is igaz: az igazán jól sikerült kezdet megalapozza a hangulatot, és felhangolja a résztvevőket és a közönséget a folytatásra. Mivel a megnyitó tökéletesre sikerült, reméljük 2011-ben Sopronban is így lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.
Plusz interjú

Vidám és borzongató programokkal vár ezen a hétvégén Szentendre

A hazai palettán unikális programkínálattal várja a hétvégén, június 15-16-án a látogatókat Szentendre városa. A fesztivál zenei, vízisport, látványos, vidám és borzongató mediterrán programokat ötvöz képzőművészeti, kreatív eseményekkel.
Plusz ajánló

XVIII. századi városi legendára épül a Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Június 15-16-án második alkalommal rendezik meg Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválját, amelynek középpontjában egy fiatal lány halála körüli hiedelem, és a város csodás megmenekülése áll egy két és fél évszázaddal ezelőtti pestisjárványtól.