Plusz

Pachelbel, Cavalli a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének évadzáró hangversenyén

2011.05.17. 22:15
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszakának évadzáró hangversenye 2011. május 26-án 19.30-kor az Avilai Nagy Szent Teréz Templomban (Nagymező utca - Király utca sarok)

MŰSOR

1. JOHANN PACHELBEL (1653 -1706): d-moll fúga (NÉMETH ZSUZSA - ORGONA)

FRANCESCO CAVALLI
(1602-1676)
MISSA PRO DEFUNCTIS - RÉSZLETEK

2. INTOITUS. Requiem aeternam

3. KYRIE

4. SANCTUS

5. AGNUS DEI

6. RESPONZÓRIUM. Libera me

FRANCESCO CAVALLI

7. SALVE REGINA

8. JOHANN PACHELBEL : d-moll prelúdium (NÉMETH ZSUZSA - ORGONA)


KÖZREMŰKÖDNEK A LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM
EGYHÁZZENE TANSZAKÁNAK HALLGATÓI

SZÓLISTÁK:
BÖTTGER BOGLÁRKA, BUBNÓ LŐRINC, HORVÁTH DOROTTYA, LESKÓ ZOLTÁN, LUKÁCS ANETT, NAGY BERTALAN, OPICZ JÓZSEF, ORBÁN DOMONKOS, ORBÁN OTTILIA, TÓTH GABRIELLA,
TÓTH MÁRTON, VARGA MÁRTON, WERNER ÁGNES

CONTINUO:
DANKÓ BORBÁLA (3), FARAGÓ ÁKOS (4), KOCSIS KRISZTINA (6), LESKÓ ZOLTÁN (2),
NÉMETH ZSUZSA (7), TÓTH MÁRTON (5), JAKOBOVICS NIKOLETTA m. v. - gordonka (2-7)

VEZÉNYEL:
BUBNÓ LŐRINC (7), FARKAS DOMONKOS (2), KOCSIS KRISZTINA (4), LŐRINCZ ÁKOS (3),
LUKÁCS ANETT (5), TÓTH MÁRTON (6)

FELKÉSZÍTŐ TANÁROK:
DR. ENYEDI PÁL (ORGONA),
DR. MEZEI JÁNOS (CONTINUO), DR. MIZSEI ZOLTÁN (KARVEZETÉS),
DR. RAJK JUDIT (ÉNEK), DR. SOÓS ANDRÁS (KARVEZETÉS)

Cavalliról 

"Egyes kritikusok szerint a velencei opera legnagyobb alakja. Tény, hogy a színpadi zene területén Monteverdi méltó párja. Míg az utóbbi a lírai, elmélyült géniusz, addig Cavalli a drámai lángelme. Korabeli hírnevét talán csak Cestié közelíti meg. Cesti Oronteája után Cavalli Giasonéja volt a XVII. század legnépszerűbb, legtöbbször felújított operája. Az 1650-es és 60-as években az olasz operaházak repertoárjának legnépszerűbb darabjai közé tartozott az Egisto, a Giasone,és a Xerse.
Cavalli stílusa igen hasonlít Monteverdi késői operáinak karakteréhez. Szinte aszkétikus hangszerelés, a kórusoknak, együtteseknek, önálló zenekari számoknak (néhány operájához balett betétet is írt, Ballo de Orsi, Combattimento di ninfe e satiri - Calisto) a drámai súlypontokra korlátozása jellemzi műveit (Le stelle piu belle - Calisto). Ez alól a francia udvar számára írott művek (különösen az „Ercole amante") kivételek; gazdag hangszerelés (fúvósok) számos együttes (Oh Dea come n'arrequii - Ercole amante), és a kórus intenzív alkalmazása (komplett madrigálok, Quel grande Eroe, Pronuba e casta Dea - Ercole amante) jellemzi őket (Prologo - Ercole amante, Prologo - Xerse). Ahogy Cavalli életművében előre haladunk a recitativo (gyakori madrigalizmusokkal megtűzdelve) egyre inkább arioso karaktert ölt (Lucidissima face - Calisto), ugyanakkor a dalszerű strofikus áriaforma jelentősége egyre csökken. Az operák egységes, deklamatív, végigkomponált szerkezete mindenütt igen flexibilisen igazodik a drámai tartalomhoz, és a hangulati kontrasztok kifejezésére Cavalli komoly harmóniai eszköztárat vet be (Dell 'antro magico - Giasone, Che prieghi ingiuriosi - Ercole amante). Az áriák egyik legjelentősebb típusa Cavalli műveiben a szöveget minden szempontból alátámasztó lamento (Regina, Egeo amici - Giasone, Amor che mascherasti - Statira). Dallamosságban Cavalli Monteverdi és Cesti között helyezkedik el, és életművében folyamatosan tetten érhetők a legújabb zenei áramlatokra adott folyamatos és érzékeny reflexiók. Így későbbi műveiben túllép a Monteverdi féle standardon, a „bel canto" jelleg egyre inkább előtérbe kerül, és megjelennek a komplett zenekari ritornellóval bíró (La tromba orgogliosa, Notte ascondi i tesori - Statira), sőt a zenei kontrasztot használó formák (a „da capo" legegyszerűbb ABA változata) is. Művei a XVII. századi velencei opera prototípusát képviselik. A komikus és tragikus jeleneteket keverő, és a polgári színházak limitált előadói apparátusához igazodó színpadi zene legjavát. Közülük 27 maradt fenn, melyeket a Szent Márk katedrális könyvtára őriz. Operái mellett hangszeres és egyházi zenéjének jelentősége eltörpül. Utóbbiak (Misék, Magnificatok, zsoltárok, vecsernyék) kontrapunktális képzettséget, drámai érzéket, de konzervatív zenei szemléletet tükröznek (Requiem aeternam - Requiem).
" Cleofide

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!
Plusz ajánló

Egy férfi fantáziálásának megvalósulása – a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

Repkednek a csókok, szétnyílnak a lábak, ringanak a csípők és magasba emelkednek a fenekek – mindez Roy Assaf Lányok című előadásában, amely után lehetőségünk van megnézni a fiúkról szóló verziót is ugyancsak ezen a napon. Vár a Fidelio Színház- és Táncsátor a Szigeten!