Plusz

Petőfi és a kínai költészet kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket a PIM-be

2023.03.07. 10:40
Ajánlom
A Budapesti Kínai Kulturális Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében 2023. március 16-án 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében rendezik meg A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd című kerekasztal-beszélgetést.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A kerekasztal-beszélgetésen neves szakemberek, a Petőfi- és Szendery Júlia-kutatás, valamint a sinológia jeles alakjai, Dr. Csibra Zsuzsanna (sinológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének oktatója), Dr. Gyimesi Emese (irodalom- és társadalomtörténész, Szendrey Júlia-kutató) és Li Zhen Árpád (hungarológus, műfordító, Petőfi-kutató, a Magyar Kultúra Lovagja)

Petőfi szerelmes költészetét bemutatva és górcső alá véve beszélgetnek a nagy költő életéről, múzsáiról, verseinek kínai hatásáról, valamint a magyar-kínai költészet kapcsolódási pontjairól.

A beszélgetést Zombory Klára sinológus, műfordító, a Kortárs Kínai Könyvklub háziasszonya moderálja. Az esten az Eötvös Loránd Tudományegyetem sinológia képzés diákjai szavalják magyarul és kínaiul Petőfi verseit. A beszélgetést állófogadás követi.

IMG_20230224_1631411-094448.jpg

Zhao Wenjie kalligráfus alkotása a Szabadság, szerelem! című versről (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd

Időpont: 2023. március 16., csütörtök, 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest, V. kerület, Károlyi utca 16.), Díszterem

 

Az esemény Facebook-linkje ide kattintva érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Zhao Wenjie kalligráfus alkotása a Szabadság, szerelem! című versről (Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Petőfi Kínában – nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek a költő születésének 200. évfordulójára

Kapcsolódó

Petőfi Kínában – nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek a költő születésének 200. évfordulójára

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezve a Budapesti Kínai Kulturális Központ a Magyarországi Kínai Nagykövetség támogatásával Kiskőröstől a kínai Szucsouig izgalmas, kulturális eseménnyekkel tiszteleg a költő emléke előtt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.