Plusz

Petőfi és a kínai költészet kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket a PIM-be

2023.03.07. 10:40
Ajánlom
A Budapesti Kínai Kulturális Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében 2023. március 16-án 18 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében rendezik meg A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd című kerekasztal-beszélgetést.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A kerekasztal-beszélgetésen neves szakemberek, a Petőfi- és Szendery Júlia-kutatás, valamint a sinológia jeles alakjai, Dr. Csibra Zsuzsanna (sinológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének oktatója), Dr. Gyimesi Emese (irodalom- és társadalomtörténész, Szendrey Júlia-kutató) és Li Zhen Árpád (hungarológus, műfordító, Petőfi-kutató, a Magyar Kultúra Lovagja)

Petőfi szerelmes költészetét bemutatva és górcső alá véve beszélgetnek a nagy költő életéről, múzsáiról, verseinek kínai hatásáról, valamint a magyar-kínai költészet kapcsolódási pontjairól.

A beszélgetést Zombory Klára sinológus, műfordító, a Kortárs Kínai Könyvklub háziasszonya moderálja. Az esten az Eötvös Loránd Tudományegyetem sinológia képzés diákjai szavalják magyarul és kínaiul Petőfi verseit. A beszélgetést állófogadás követi.

IMG_20230224_1631411-094448.jpg

Zhao Wenjie kalligráfus alkotása a Szabadság, szerelem! című versről (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

A MI PETŐFINK – Kínai-magyar verses párbeszéd

Időpont: 2023. március 16., csütörtök, 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest, V. kerület, Károlyi utca 16.), Díszterem

 

Az esemény Facebook-linkje ide kattintva érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Zhao Wenjie kalligráfus alkotása a Szabadság, szerelem! című versről (Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Petőfi Kínában – nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek a költő születésének 200. évfordulójára

Kapcsolódó

Petőfi Kínában – nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek a költő születésének 200. évfordulójára

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezve a Budapesti Kínai Kulturális Központ a Magyarországi Kínai Nagykövetség támogatásával Kiskőröstől a kínai Szucsouig izgalmas, kulturális eseménnyekkel tiszteleg a költő emléke előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.