Plusz

Petőfi Kínában – nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek a költő születésének 200. évfordulójára

2023.03.03. 11:55
Ajánlom
Magyarország 2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepli. A bicentenáriumi évben a Budapesti Kínai Kulturális Központ a Magyarországi Kínai Nagykövetség támogatásával Kiskőröstől a kínai Szucsouig izgalmas, kulturális eseménnyekkel tiszteleg a költő emléke előtt.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Petőfi Sándor munkásságának üzenete határainkon túl, a messzi Kínába is eljutott. A XX. század elején, mintegy 100 évvel a költő halála után, amikor a kínai társadalom forrongott és átalakulóban volt,

a magyar költő szenvedélyes hazaszeretete, költészetének egyszerűsége és hazafiassága nagy hatással volt az akkori kínai irodalomra.

IMG_20230224_162151-114645.jpg

A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítás kiskőrösi megnyíitója (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Petőfi költeményeit a kínai gondolkodó-esszéíró Lu Xun népszerűsítette először hazájában. Kína lett a világ első országa, ahol Petőfi valamennyi művét lefordították, illetve kiadták: a teljes életmű hat kötetben, több mint 2600 oldalon jelent meg 1998-ban.

Petőfi neve ma már közismert a távol-keleti országban, Szabadság, szerelem! című verse pedig középiskolai tananyag.

A bicentenárium alkalmából, a Budapesti Kínai Kulturális Központ a Magyarországi Kínai Nagykövetség támogatásával több kínai és magyar kulturális intézmény – így a pekingi Lu Xun Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szucsoui Könyvtár és Kiskőrös városa közreműködésével – közös kulturális eseményekkel tiszteleg Petőfi életműve és költészete előtt.

kiskorosi_kiallitas-113440.jpg

A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítás Kiskőrösön (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Ennek részeként Petőfi Kínában címmel megemlékezéssorozatot szerveztek, melynek célja, hogy az érdeklődők alaposabban megismerhessék Petőfi munkásságának hatását a távol-keleti országban, s a két ország kultúrái közötti kapcsolódási pontként, a rendezvény betekintést nyújtson Lu Xun irodalmi munkásságába.

Kiskőrösön és Szucsouban egyidejűleg rendezték meg A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítást.

A kínai tavaszünnep idején Szucsouban megnyílt tárlat bemutatja Petőfi műveinek kínai fordításait, a Petőfi-versek terjesztését a távol-keleti országban, valamint a 100 évvel ezelőtti kulturális és egyéb kapcsolódási pontokat a két ország között.

A kiskőrösi kiállítás megnyitóján, február 24-én beszédet mondott Domonyi László, Kiskőrös polgármestere és Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója is.

IMG_20230224_164031-113222.jpg

Zhao Wenjie kalligráfus alkotása (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Az ünnepélyes megnyitón Zhao Wenjie kalligráfus Petőfi Szabadság, szerelem! című versének kínai verzióját vetette gyönyörű ecsetvonásokkal papírra és ajándékozta Kiskőrös polgármesterének. A kalligráfia Kiskőrös Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumába kerül.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítás kiskőrösi megnyíitója (Forrás: Magyarországi Kínai Nagykövetség)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.