Plusz

Petőfi Kínában – nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek a költő születésének 200. évfordulójára

2023.03.03. 11:55
Ajánlom
Magyarország 2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepli. A bicentenáriumi évben a Budapesti Kínai Kulturális Központ a Magyarországi Kínai Nagykövetség támogatásával Kiskőröstől a kínai Szucsouig izgalmas, kulturális eseménnyekkel tiszteleg a költő emléke előtt.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Petőfi Sándor munkásságának üzenete határainkon túl, a messzi Kínába is eljutott. A XX. század elején, mintegy 100 évvel a költő halála után, amikor a kínai társadalom forrongott és átalakulóban volt,

a magyar költő szenvedélyes hazaszeretete, költészetének egyszerűsége és hazafiassága nagy hatással volt az akkori kínai irodalomra.

IMG_20230224_162151-114645.jpg

A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítás kiskőrösi megnyíitója (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Petőfi költeményeit a kínai gondolkodó-esszéíró Lu Xun népszerűsítette először hazájában. Kína lett a világ első országa, ahol Petőfi valamennyi művét lefordították, illetve kiadták: a teljes életmű hat kötetben, több mint 2600 oldalon jelent meg 1998-ban.

Petőfi neve ma már közismert a távol-keleti országban, Szabadság, szerelem! című verse pedig középiskolai tananyag.

A bicentenárium alkalmából, a Budapesti Kínai Kulturális Központ a Magyarországi Kínai Nagykövetség támogatásával több kínai és magyar kulturális intézmény – így a pekingi Lu Xun Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szucsoui Könyvtár és Kiskőrös városa közreműködésével – közös kulturális eseményekkel tiszteleg Petőfi életműve és költészete előtt.

kiskorosi_kiallitas-113440.jpg

A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítás Kiskőrösön (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Ennek részeként Petőfi Kínában címmel megemlékezéssorozatot szerveztek, melynek célja, hogy az érdeklődők alaposabban megismerhessék Petőfi munkásságának hatását a távol-keleti országban, s a két ország kultúrái közötti kapcsolódási pontként, a rendezvény betekintést nyújtson Lu Xun irodalmi munkásságába.

Kiskőrösön és Szucsouban egyidejűleg rendezték meg A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítást.

A kínai tavaszünnep idején Szucsouban megnyílt tárlat bemutatja Petőfi műveinek kínai fordításait, a Petőfi-versek terjesztését a távol-keleti országban, valamint a 100 évvel ezelőtti kulturális és egyéb kapcsolódási pontokat a két ország között.

A kiskőrösi kiállítás megnyitóján, február 24-én beszédet mondott Domonyi László, Kiskőrös polgármestere és Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója is.

IMG_20230224_164031-113222.jpg

Zhao Wenjie kalligráfus alkotása (Fotó/Forrás: Budapesti Kínai Kulturális Központ)

Az ünnepélyes megnyitón Zhao Wenjie kalligráfus Petőfi Szabadság, szerelem! című versének kínai verzióját vetette gyönyörű ecsetvonásokkal papírra és ajándékozta Kiskőrös polgármesterének. A kalligráfia Kiskőrös Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumába kerül.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A költészet ereje – Lu Xun és Petőfi című irodalmi kiállítás kiskőrösi megnyíitója (Forrás: Magyarországi Kínai Nagykövetség)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Színház

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház

Színház az egész világ? – néhány elgondolkodtató idézetet gyűjtöttünk össze a színházi világnap alkalmából

Shakespeare maximáját jól ismerjük, de azt már kevesebben tudjuk: milyen bonmot-val reagált erre Paul Beatty, mi baja volt Diderot-nak a színházzal, és hogyan állíthatta Váradi Hédi bármiféle arisztokraticizmus nélkül, hogy a színház a kiválasztottaké.
Színház

Samiha Ayoub üzenete a színházi világnapon

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy jelentős színházi személyiség fogalmazza meg üzenetét a művészeknek és a közönségnek. Idén az egyiptomi Samiha Ayoub osztotta meg gondolatait.
Klasszikus

Kortárs oratórium három zeneszerző tollából – Jób könyve hangzik el a Magyar Zene Házában

Nagypénteken egy ószövetségi témájú, vadonatúj zeneművet ismerhet meg a közönség a Magyar Zene Házában tartott koncerten. Dargay Marccell, Dinyés Dániel és Futó Balázs a bibliai Jób könyvét dolgozták fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

A két évtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Plusz ajánló

Fesztiválokkal nyílik a tavasz – itt az áprilisi Fidelio

Számos fesztiválajánlóval, interjúkkal, kritikákkal és részletes programbontásokkal megjelent a 2023. áprilisi Fidelio.
Plusz hír

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére.
Plusz interjú

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz hír

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.