Plusz

Phil Collins utolsó dala – VIDEÓ

2022.05.06. 11:00
Ajánlom
Március 26-án végleg elköszönt a színpadtól a hétszeres Grammy-díjas, Oscar- és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes, dalszerző Phil Collins, és vele együtt zenekara, a Genesis is. A zenész az Invisible Touch című számmal búcsúzott közönségétől.

Collins az elmúlt években romló egészségi állapota miatt egyre nehezebben mozgott, gerincsérülése pedig tolószékbe kényszerítette, és sétálni is csak bottal tud. Mivel a betegség nyomán kialakult idegsérülése megakadályozza, hogy doboljon és zongorázzon, úgy döntött, befejezi az aktív zenélést.

Az utolsó koncertet március 26-án tartották a londoni O2 Arénában, ahol a zenekar felidézte a legendás zenész pályafutásának legmeghatározóbb slágereit. A kellemes hangulatú estén Collins igyekezett elviccelni a búcsú pillanatait:

„Most már szereznem kéne egy rendes melót”

– mondta.

A Follow You, Follow Me az utolsó koncerten:

A 71 éves Phil Collins a ’80-as, ’90-es és a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb brit zenésze, közel hat évtizedes pályafutása alatt szinte minden fontosabb díjat megnyert.

Fiatal korában több filmben és darabban feltűnt színészként, valamint rendszeresen fellépett a Freehold és a Flaming Youth nevű együttessel. 1967-ben, amikor a Genesis dobost keresett, jelentkezett a hirdetésre, és hamarosan már az együttes dalain dolgozott. A dobolás mellett esetenként énekelt is, azonban dalszerzéssel ekkor még nem foglalkozott.

1975-től Peter Gabrielt váltotta a Genesis énekesi posztján, a zenekar innentől kezdve közeledett a pop műfaja felé.

A váltás belső konfliktusokhoz és széthulláshoz vezetett. 1981-ben Phil Collins kiadta első szólólemezét, a Face Value-t, amely szólistaként is ismertté tette. Karrierje kiteljesedését csak egyre erősödő halláskárosodása gátolta, az orvosok eltiltották a turnézástól. Ekkor kezdett komolyabban filmzenét írni, 1999-ben a Tarzan You’ll be in my heart című daláért Oscar-díjat kapott.

Hosszas kihagyás után 2004-ben ült újra dobok mögé, 2007-ben pedig újra összeállt a Genesis. Collins gerincbetegsége miatt azonban egy évvel később visszavonult, azóta csak egy-egy eseményen találkozhatott vele a közönség.

A március 26-i koncert utolsó száma, az Invisible Touch:

Az utolsó koncert pontos számsorrendje és műsora az alábbi oldalon olvasható, a két nappal korábbi, szintén O2 Arénabeli show pedig teljes egészében megnézhető ITT.

Fejléckép: Phil Collins március 17-én egy párizsi koncerten (fotó: David Wolff-Patrick / Redferns / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Strukturális változások miatt bezár a magyarországi Észt Intézet

A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is. Február végén fejezik be magyarországi tevékenységüket a tallini anyaintézmény döntése alapján.
Plusz magazin

KÉP-regény: Hóesésben

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal szomorkás emlékeket oszt meg velünk, hóesésben.
Plusz gyász

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Plusz ajánló

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz interjú

Ez nem egy egyszemélyes történet – interjú Nagy Judit Évával

Nagy Judit Éva újságíró, kommunikációs és interkulturális tanácsadó hat év alelnökség után lett a Magyar–Kínai Baráti Társaság elnöke tavaly decemberben.