Plusz

Pódiumprogramok a MOMkult kupolájában

2024.04.10. 10:40
Ajánlom
A műfaji sokszínűség jegyében szervezett estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de kötetlen információszerzést is jelenthetnek. Az áprilisi kínálat témái között szerepel a divat, a társkereső mobilalkalmazások, céljaink megvalósításának kihívásai, valamint Richard Wagner és II. Lajos bajor király.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A MOMkult érdeklődő, az új ismeretekre, elmélyült tudásra, szórakozásra nyitott közönségének nem kell bemutatni a Kupolaterem pódiumbeszélgetéseit, ismeretterjesztő előadásait, könyvbemutatóit, melyek időről-időre, több generációhoz, valamint különféle érdeklődési körrel rendelkező közönséghez szólnak. A műfaji sokszínűség teljes palettáján – a stand-uptól a pszichológiáig, a kerekasztal-beszélgetéstől az önismeretig – ezek az estek nem csupán interaktivitásra csábítják a nézőket, de számukra szabad művelődést és kötetlen információszerzést is jelenthetnek már évtizedek óta.

A következő időszak előadásai során a MOMkultban kiderül többek között, hogy miként igazodhatunk el az online tér emoji-útvesztőjében, az „őrült” II. Lajos bajor király hogyan viszonyult Wagner zseniális művészetéhez (de pocsék természetéhez), milyen eszközöket érdemes elsajátítani az igazi önmegvalósításhoz, vagy – hiába is tartja el magától az ember – mindenki, aki ruhákat vesz, a divatipar részévé válik.

momkult_dron-101044.jpeg

MOMkult (Fotó/Forrás: MOMkult)

A társkereső mobilalkalmazások megfelelő használata, a privát információk megosztása és az online térben kötött ismeretségek biztonsága, a másik fél megbízhatóságának ellenőrzése olyan témák, amelyek a modern ismerkedés alapeszközeinek ismerete nélkül esetleg kényelmetlenséget, nehézséget, veszélyeket hordozhat. Az április 10-i előadásra a Nézőművészeti Kft. művészei és az előadás producerei ezúttal egy, az esthez kapcsolódó játékfelhívást is közzé tettek. Arra kérik a nézőket, hogy mindenki hozzon magával egy szokatlan kelléket a színházi jelenetekhez. Ezúttal Tóth Mária szomnológus szakértő valamint Parti Nóra és Katona László színészek lesznek a nézők játszótársai a Ki van a profilkép és a szmájli mögött? című előadáson.

Bősze Ádám és László Ferenc Páratlan párok című előadássorozatának minden egyes estéjén hajdani kortársak kerülnek egymás mellé: egy nagy zeneszerző és egy koronás fő vagy jeles államférfiú. Csupa olyan kiemelkedő személyiség, aki meghatározója és főszereplője volt a maga korának a művészet világában, illetve a politika- és hadtörténet közegében.

Kézenfekvő vagy épp meglepő párosítások, amelyek láttán rendre felmerülhet bennünk a kérdés: voltaképpen melyikük élt a másik korában?

A következő alkalom párosa: Richard Wagner és II. Lajos bajor király lesznek. Április 23-án, 19:00-kor.

pp-240423-103953.png

László Ferenc és Bősze Ádám (Fotó/Forrás: MOMkult)

Az Álomtól a valóságig című kerekasztal-beszélgetésben egyetemes emberi kérdésekről beszélnek a különböző szakterületeket képviselő résztvevők. Ezúttal az ember álmainak, terveinek, elképzeléseinek az esetleges megvalósulásáig tartó evolúciójáról beszélgetnek a meghívott vendégek. Juhász-Laczik Albin, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója, Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok vízilabda edző, Kis Hajni Junior Prima-díjas filmrendező és Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezetője. Az est moderátora Szilas Roland, a Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézet docense. Április 24-én, 18:00-kor.

Csalár Bence divatszakértő – és több divattal kapcsolatos könyv szerzője – előadásában illeszkedési pontokat kínál a divatban való eligazodáshoz, illetve rávilágít, hogy az ember milyen kommunikációt folytat a külvilág felé pusztán az öltözködésével. Tézise, hogy az, aki ruhákat vásárol, illetve egyszerűen reggelente felöltözik, azzal résztvevőjévé válik a divatiparnak; valamint fontosnak tartja annak megértését, hogy a ruha nem egy elkülönült vászondarab, hanem az ember második bőre – ezért fontosnak kell lennie a megfelelő darabok kiválasztásának, egymáshoz illesztésének, a belső értékek szerinti viselésnek. Divat&Te Újrakeretezve – Csalár Bence előadása, május 7-én, 19:00-kor.

A MOMkult aktuális programjairól ezen az oldalon tájékozódhat.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Zsitva Tibor / MOMkult

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült.